Ister-Granum EGTC: Néhány héten belül terítéken a régió kerékpárút hálózatának fejlesztése
Gazdaság
2016. márc. 3.

<p><span class="fbPhotoCaptionText">Március másodikán tartotta soron következő ülését az Ister-Granum EGTC Szenátusa és Közgyűlése. <span class="fbPhotoCaptionText">A 82 tagot számláló határon átnyúló önkormányzati társulás két döntéshozó szerve elfogadta a szervezet 2015. évi pénzügyi beszámolóját, és 2016-os munka-, és pénzügyi tervét.</span><br /></span></p>


 

Nagy Péter igazgató, beszámolt a 2015. október 30-i ülés óta eltelt időszak eseményeiről. Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban tovább folytatódott a szlovák – magyar határon átnyúló programra tervezett projektek előkészítése, tervezése. Ezek közül a három legjelentősebb terület a helyi termék hálózat további fejlesztése, a Szob – Párkány közti kerékpárút, illetve a hozzá kapcsolódó kerékpáros szolgáltatói hálózat megvalósítása, illetve a vállalkozási – logisztikai övezet kialakítására tett törekvések összehangolása. Felkeresi a régió településvezetőit is, és a beszélgetésekben felmerülő fejlesztési lehetőségeket is beépíti az EGTC programtervezetébe.

Az Ister - Granum polgármesteri parlamentje – a Felügyelő Bizottság, és a Szenátus javaslatának megfelelően – elfogadta a szervezet 2015. évi beszámolóját. Az üléseken elhangzott, hogy a határon átnyúló szervezet az elmúlt évben – a három-négy évvel ezelőtti stabilizálódása után – mint szakmailag, mint pénzügyileg sikeres évet zárt.

A 2016-os tervezést nagyban befolyásolja Szlovákia - Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázati kiírásainak a megjelenése (a programot Hüse-Nyerges Enikő, a CESCI munkatársa mutatta be a közgyűlésen). Döntés született, hogy a Helyi Termék Hálózat kialakítását tartja prioritásnak az EGTC a tervezés kapcsán, és erre a területre vonatkozóan kezdődik meg a projektek egy akciótervben való összedolgozásának a folyamata. A vállalkozási – logisztikai övezetben szereplő projektelképzeléseket egyenként segíti tovább az EGTC a pályázati beadásig.

A tavalyi évben nagy sikerrel lebonyolított Mária Valéria híd konferencia után, 2016-ban is tervez hasonló rendezvényeket a Csoportosulás. Néhány héten belül a régió kerékpárút hálózatának fejlesztései lehetőségeinek az összehangolása kapcsán hívják majd össze a térség szereplőit, vezetőit, az ősz folyamán pedig a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatási rendszer lehetőségeit szeretnék egy konferencia keretein belül megvizsgálni.

Az EGTC 2016-os programtervét egyhangú szavazással fogadta el a Csoportosulás Közgyűlése.

 

Ister-Granum EGTC

(forrás)