Öregbítse Esztergom nevét!
Kultúra
2015. márc. 20.

<p>Az Esztergomi Értéktár Bizottság várja azon személyek és közösségek jelentkezését, akik termékeikkel, értékeikkel, vagy akár szellemi tevékenységükkel hozzájárulnak a környék kultúrájához.</p>

"Javaslat helyi értéktárba való felvételről 

Nemzeti érték a törvény meghatározása szerint: a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték, vagy termék, amely:

- hazai szempontból meghatározó jelentőségű, így nemzetünk, de legalább egy meghatározott tájegység lakossága a magyarságra jellemzőnek és közismertnek fogad el,

- jelentősen öregbíti hírnevünket, növelheti megbecsülésünket az Európai Unióban és szerte a világon,

- hozzájárul új nemzedékek nemzeti hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez.

 

Mi a Helyi Értéktárak feladata, küldetése?

 

- A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény szerinti nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtése, rendszerezése, értéktárak létrehozása és fenntartása;

- a Hungarikumok Gyűjteményében és a Magyar Értéktárban nyilvántartott kiemelkedő nemzeti értékeink kiemelkedő voltát mélyítő ismeretek megszerzése;

-a Hungarikumok Gyűjteményében és a Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kollektív megismertetése, azok hazai, külhoni és nemzetközi rendezvényeken, írott és elektronikus kiadványokban történő megjelentetése és népszerűsítése.

 

Mit tekintünk települési értéknek?

 

- Agrár és élelmiszer-gazdaság: borászat, mezőgazdasági termékek, élelmiszerek 
- Egészség és életmód: gyógyszerek, gyógynövények, gyógyvíz-és fürdőkultúra 
- Épített környezet: tudatos építési munka eredménye, 
- Ipari és műszaki megoldások: kézműipar, kézművesség
- Kulturális örökség szellemi és tárgyi javai: Tánc, zene, régészeti lelőhelyek
- Sport: szabadidő eltöltése, szellemi sport, sportolói életmű, csúcsteljesítmény
- Természeti környezet: fizikai és biológiai képződmények, ökológiai rendszerek, természeti tájak
- Turizmus és vendéglátás szellemi és tárgyi termékei, pl.: turisztikai szolgáltatások, programok, étel és italkészítési eljárások.

Az Esztergomi Értéktár Bizottság a lakosság közreműködésével szeretné megvalósítani a helyi értékek felkutatását, és kér mindenkit, akinek tudomása van helyi értékekről, hogy javasolja azok felvételét az Esztergomi Települési Értéktárba.
Az értéktárba felvett értékek sora folyamatosan bővül. Legyen sok örömünk ebben a szép és „értékes” gyűjteményben!

 

Hogyan tudok helyi értéket javasolni? 

 

1. Nézz utána, hogy Esztergomban miket vettek eddig fel Helyi Értéktár listára! Ezt megteheted az esztergom.hu oldalon.

2. Ha van olyan érték, amit javasolni szeretnél, akkor nézz utána a történetének, legfontosabb adatainak. Ezt megteheted az interneten és/vagy a városi könyvtárban. Esetleg kérdezz helytörténészeket, helytörténettel foglalkozó szakembereket, komoly helyismerettel rendelkező személyeket. Kérd személyes ajánlását, írásban (csatold mellékletként)!

3. Töltsd le majd ki értelemszerűen a Hely Érték Adatlapot (Javaslat)! Ezt megteheted az esztergom.hu oldalon.

4. Fotózd le a javasolt helyi értéket (csatold mellékletként)! Töltsd le majd ki értelemszerűen a Hozzájárulás saját fénykép felhasználásához adatlapot! Ezt megteheted az esztergom.hu oldalon. (csatold mellékletként).

5. Ha magán- vagy egyházi tulajdonú tárgyat, ingóságot, ingatlant, épületet, szobrot stb. jelölsz, akkor töltsd le a Tulajdonosi hozzájárulás adatlapot! Ezt megteheted az esztergom.hu oldalon. Vidd el az adatlapot a tulajdonoshoz, hogy töltse ki értelemszerűen (csatold mellékletként)!

6. Ha ezeket mind összegyűjtötted, akkor postán küldd el, vagy személyesen vidd el a Polgármester Titkársága (Esztergomi Települési Értéktár Bizottság) – 2500 Esztergom Széchenyi tér 1. címre az adatlapot és a mellékleteket.

 

Későbbiek során az új városi honlapon interaktív térképen jelennének meg a helyi értékek oly módon, ha rákattint a látogató, akkor minden érték külön ablakban felnyílik fotóval, leírással és az értéktárba felvételét igazoló adatlappal, határozattal együtt"

 

Kapcsolódó űrlapokat letölthetik az alábbi linkről.

(forrás)