A turizmus fejlesztéséről tanácskoztak Esztergomban
Gazdaság
2015. ápr. 29.

<p><span>Esztergomban a Szent Adalbert Központban tartotta alakuló ülését 2015. április 27-én az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület.</span></p>

Az Egyesület megalakításának a célja, hogy a helyi és térségi szereplőket összefogva megalakulhasson a turizmus fejlesztését koordináló Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) szervezet.

 

Az Egyesület alakuló ülésén megjelenteket Romanek Etelka polgármester köszöntötte. A város történelmi múltján „végigsétálva” olyan személyiségeket emelt ki, akiknek a munkássága meghatározóak a mai Esztergom látképében is. Aktív, együttműködő, összehangolt munkára van szükség ahhoz, hogy Magyarország első fővárosa újra vonzó célpontjává váljon a pihenni vágyó hazai és külföldi vendégeknek.

  

A megjelent esztergomi turisztikai szolgáltatók, szereplők határozatba foglalva megalapították az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesületet elfogadva annak alapszabályát is. A szervezet elnökének Meszlény Lászlót, elnökség tagoknak Koós Lászlót és Csapucha Katalint választották. A felügyelő bizottság tagja lett Tóth Tivadar, Tokod polgármestere, Vöröskői István, Kesztölc polgármestere, és Pallagi Tibor, Bajna polgármestere. Az egyesület elnökét felhatalmazták a nyilvántartásba vétel elindítására, és a TDM szervezet bejegyzésének az elindítását is támogatták.

 

Az ülésen jelen volt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, aki örömmel üdvözölte az Egyesület megalakulását, és a támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Az Egyesület formális megalakítását követő konferencián elsőként Szalóky Jenő a gyenesdiási TDM tiszteletbeli elnöke, a település volt polgármestere osztotta meg több évtizedes tapasztalatát a hallgatósággal. Felhívta a figyelmet a megértés fontosságára. A TDM elsősorban nem egy szervezet, hanem egy tevékenység („tegye a dolgát mindenki”). Mindenki egy közös asztalra teszi le a tapasztalatát. Egyértelmű célokra van szükség, a felelősségvállalás közös.

 

Soproni Gyula - a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási tanácsadója – a turisztikai pályázati lehetőségeket mutatta be. Magyarics Gábor a Magyar TDM Szövetség alelnöke pedig bemutatva a szervezetet elmondta, hogy tulajdonképpen érdekvédelmi tevékenységet látnak el. Ennek a legnagyobb eredménye, hogy az új pályázati időszak kapcsán egyeztetni tudnak a kiírásért felelős minisztériummal.

 

A Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régiót Sztojanovits Kristófregionális igazgató képviselte. A régiót számokban bemutatva elmondta, hogy Esztergom sajnos az elmúlt években nagyon rosszul szerepel. A 2007-2014-es időszakban 7 %-os növekedés történt, a vendégéjszakák száma a 2004-es adatoknak felel meg. Az elmúlt években nem tudtak Esztergomról, nem volt kapcsolat, akivel egyeztethettek volna. Ezért is nagyon örül a TDM szervezet megalakulásának.

 

Nagy Péter az Ister-Granum EGTC igazgatója mutatta be az Esztergomot körülölelő határon átnyúló önkormányzati együttműködést, amelynek a turizmus fejlesztése mellett egyéb terülteken is konkrét elképzelései vannak. Jelenleg legaktívabban helyi termék hálózat kialakításán dolgoznak, aminek eredményességét jelzi az előző két évben elnyert 5 projektre kapott közel 30 millió forintos támogatás. Esztergom a lehetőségek térsége, az Ister-Granum pedig a város régióközponti szerepének erősítésének a legjobb eszköze.

 

Az Egyesület bejegyzési folyamata az alakuló ülést követően elkezdődik annak érdekében, hogy a megszerzett TDM regisztrációval az ősszel kiírásra kerülő pályázatokon Esztergom és térségének turisztikai fejlesztéseiért eséllyel nyújthassa be projektelképzeléseit.

 

Forrás: istergranum.eu

(forrás)