Zarándokállomások épülhetnek Esztergomban

Zarándokállomások épülhetnek Esztergomban

Vezetőségi ülést tartott Esztergomban a Mária Út Közhasznú Egyesület. A február 17-ei eseményt a városháza nagytermében rendezték, Romanek Etelka részvételével. Az ülésen számos pontot tárgyaltak, köztük a magyarországi Mária-zarándoklatok egyik fontos állomásának jelzett Esztergom fejlesztési lehetőségeit is.


 

A 2006 óta létező egyesület a Mária Út - Via Mariae - Közép-Európa Szűz Mária kegyhelyeit összekötő zarándok és turistaút létrehozására alakult. A vezetőségi ülés helyszíne nem véletlenül volt Esztergom, hiszen a város Csíksomlyóval, Mátraverebély –Szentkút, Sümeg és Melk mellett rajta van a Mária Út Zarándokút térképén, mint jelentős állomás.

Az eseményen elsőként áttekintették a korábbi ülésen született döntések adta eredményeket, fejleményeket.  Ezt követően a különböző pályázatokon való indulásról, illetve az azok előkészítéséről hallgattak meg beszámolókat a jelenlévők.

Romanek Etelka a konzultáción tett felszólalásában egyebek mellett hangsúlyozta, hogy Esztergom érdeke a zarándokturizmusban, a zarándokutakban rejlő fejlesztési lehetőségek kihasználása. Az Esztergomot érint zarándokutak kapcsán tervezett fejlesztésekről szólva Romanek Etelka rámutatott, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetőivel folytatott megbeszélések témája volt a zarándokutak kiszolgáló létesítményeinek bővítése, a különböző új pihenőhelyek kialakítása, a meglévők fejlesztése. Az esztergomi polgármester hozzátette, hogy a tervek között szerepel az esztergomi zarándokút állomást hangsúlyozandó, egy-egy állandó zarándokszálláshely kialakítása Pilisszentléleken illetve Esztergomban.

Az ülésen szó volt még az egyesület által szervezett korábbi zarándokútvonalakra való települési csatlakozásokról, az úgynevezett Mária Maratonról, melynek hivatalos sajtótájékoztatója február 23-án lesz Budapesten, valamint további beszámolók hangzottak el a Szellemi Kulturális Örökség és az Európai Kulturális Utak programok jelenlegi állásáról. Az egyesület vezetőségi ülésének záróakkordjaként napirendként tárgyalták a közösség arculatváltásáról szóló elképzeléseket, terveket, és röviden összefoglalták az idén 10 éves Mária Út Közhasznú Egyesület eddig tevékenységét, eddigi eredményeit, várható távlatait, lehetőségeit.

2016. 02. 23. 2:11

          Esztergomnak csak egyetlen „húzó projektje” lehet hosszú időre, az eredeti állapot visszaállítása, romeltakarítás, karbantartás, felújítás, rendrakás, minden egyéb blabla. Esztergomban a problémák elsősorban az agyakkal vannak, mert az esztergomiak kontra szelektált magamutogató majmokban hisznek, saját maguk helyett. Esztergom reálgazdasága messze átlagon felüli, a város környezeti adottsága meg egészen kiemelkedő.

          Az információ meg kommunikáció hiány oka szerintem, hogy a városvezetésnek fogalma nincs mit csináljanak a rájuk omlott romok alatt. Mozgásuk korlátozott, ha megmozdulnak megint rájuk omlik valami. Részükről szerintem tisztességesebb hallgatni, tényekre szorítkozni, mint újabb populizmusba kezdeni, még akkor is ha a nép ezt várja. Mert Esztergomban minél nagyobb volt a baj (adósság, pénzszórás, kifizetetlen számlák, veszteséges beruházások, István gimi), az esztergomiak annál inkább hittek a populista szólamokban, sajnos.

          Például a városközpontban Zöldházat, Fürdőt, Bástyát elbontani, helyére egy jókora parkosított, fásított terület, parkoló, felújított fedett fürdő, szép (beton sz@roktól mentes) Bazilikás panoráma, kisdunaparti korzó. Ez lenne a legolcsóbb, sokan visszaszoknának, még én is.

Törölt felhasználó #2923

2016. 02. 21. 23:38

Nettó hülyeség ez a Modern városok dolog.  Sose volt arról szó, hogy a modern városok program keretében idejön, az mindig is csak a megyei jogú városokra vonatokott. Lehet, hogy mondott olyat, hogy idejön, de nem annak a keretein belül.

Kettő. Ez a város jó lenne, ha felfogná, hogy nem az állambácsitól/pártállamtól kéne várni a megoldást a saját problémáira, inkább Orbán a lábát ne tegye Egomba, van itt elég iparűzési bevétel, ami más településeknek nem adatott meg, mégsem tudunk vele mit kezdeni évtizedek óta. Az agyam eldobom, amikor a facebookon értelmesnek tűnő emberek arról tartanak értekezést, hogy a Bajcsy 20-26 helyreállításában miért nem segít Orbán.

Három: Az összes baj eredője, hogy a város lakói elhiszik, hogy Esztergom különleges, és neki alanyi jogon jár az ingyen sör meg örök élet, pedig egy huszonezres has-been washed-up kupac szar, amit ide-oda lapátolunk 27 éve. Nem illet meg minket semmiféle előjog 2016-ban, csókolom, ez nem a 15. század.

Négy: aki elhiszi, amit egy országos politikus mond a kampány alatt, és hogy ezt be is tartja, az mondjon le a szavazati jogáról inkább. Az a dolguk, hogy leígérjék a csillagos eget is. Ha csak annyit mondott, hogy ő eljön Egomba, akkor meg lekötelezne, ha ezt nem tartaná be.

 

Ez a város meg az idők végezetéig képes megszavazni a fideszt, mert azt hiszi, hogy különleges (lsd hármas pont) és ha e mellett kormánypárti is (lsd négyes pont) és akkor majd kap pénzt (lsd kettes kettes pont). Az nem zavar senkit, hogy Egom célzottan az élményfürdő óta nem kapott semmit, max inkasszót, meg hamis költségbecsléseket a KLIK-től arról, hogy mennyibe fog nekünk kerülni az iskolák átvétele évente.

Törölt felhasználó #2923

2016. 02. 21. 20:32

Természetjáró - Szende párbeszéddel és a vélemény nyílvánitásukkal egyet kell értenem !!! 18 pnban feltett kérdések lefedik Esztergom jelenlegi állagát és állapotát ehez még csak annyit tennék hozzá, - hogy ez még rosszabb lesz !!! Voltak itt már k.l.f.város fejlesztési programok,tervek,elképzelések s.t.b.amiből semmi nem valósult meg.Gondolom mindenki tudja miről van szó !!! Söt  -  most is van,és javasolnám hogy aki tudja olvassa el és mint " információ " tályékozodjon a város megújulásához kapcsolodó ELKÉPZELÉSEKHEZ !!! 

    ESZTERGOM VÁROS INTEGRÁLTFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA MEGVALÓSITÁST SZOLGÁLÓ BEAVATKOZÁSOK. / I.T.S. / 

Törölt felhasználó #2923

2016. 02. 19. 16:35

Köszi a kiegészítő kérdéseket,ezekre sok ember lenne kiváncsi!

2016. 02. 19. 16:34

Igazad van,Információ hiányban szenved Esztergom lakossága.

Törölt felhasználó #2923

2016. 02. 19. 16:13

Ej, ha lehetne like-olni a hozzászólásokat... 

 

Törölt felhasználó #2923

2016. 02. 19. 15:51

Én azt nem értem, hogy az eltelt idő miért nem volt elég, hogy legalább 2-3 húzóprojekttel kiálljon az önkormányzat a város nyilvánossága elé. Anno több médium is szellőztette, hogy a "modern városok" program keretében Orbán Viktor tiszteletét teszi a városban és aláírásra kerül az Esztergom fejlesztési terve megfelelő összegekkel hozzárendelve. Ebből nem lett semmi és nagyon kíváncsi lennék hogy miért nem?? Ha a kormány ennyire támogatja a helyi Fideszt akkor miért is vagyunk most előbbre?

Az önkormányzat hallgat és a nem látszik a serény munka eredménye konkrét ütemezéssel.

 1. Mi lesz a Fürdő Szállóval?
 2. Mi lesz a piaccal?
 3. Mi lesz a volt szemüvegkeretgyár rozsdaövezetével?
 4. Mi lesz a kanonok sorral?
 5. Mikor hozzák rendbe a Polgármesteri Hivatal épületét?
 6. Mi lesz a Mária Valéria Hotel betontorzójával?
 7. Mi lesz a gazos gondozatlan és szemetes Prímás szigeti területekkel?
 8. Mi lesz a városi könyvtár végleges elhelyezésével?
 9. Mi lesz a Bástya parkolóval és a mellette lévő romhalmazzal?
 10. Miért nincs ütemezett felújítási alap és projektek a belváros omladozó műemlék homlakzatainak rendbehozatalára?
 11. Miért nincs szelektív hulladékgyűjtés Esztergomban? ("ökováros" brand hiánya)
 12. Mi lesz a Sportcsarnok elhelyezésével?
 13. Mi lesz a Sándor palotával? Megvárjuk míg összedől?
 14. Mi lesz a buszvégállomás felhagyásra kerülő területével?
 15. Mikor és hol fejlesztik a kerékpárosközlekedést?
 16. Mikor kezdik el végre az árvízvédelmi projektet?
 17. Miért ennyire gyenge a városi honlap?
 18. Miért nem olvasható online PDF formátumban naprakészen az Esztergom újság?

még folytathatnám a sort...

Remélem ez csak átmeneti infohiány és már küszöbön állnak a nagy bejelentések, de eddig sajnos soványka az eredmény...

A főépítész sorozata valóban hasznos csak lassan már a konrét projetekkel kellene előrukkolni ütemezéssel és hozzárendelt finanszírozással, nem pedig arról elmélkedni, hogy mi a város és mit akar. Fontos az imageépítés és tudatmeghatározás, de amikor egy városban ennyi égető és akkut probléma van akkor a tettek mezejére kéne lépni...

Esztergommal az a legnagyobb baj, hogy pont azokkal a problémákkal nem foglalkoznak prioritásként amitől élhető lenne ez a város. Aranyosak a zarándokszállások, de ez huszadrangú a mostani helyzetben.

 

2016. 02. 19. 15:31

Igen, ezekről a feladatokról - még ha épp gőzerővel dolgozik is rajta épp a hivatal egy része - sajnos teljességgel hallgat a városházi kommunikáció. Pedig az embereket ezek érdekelnék, nem a zarándokállomás (ha már itt tartunk az egyébként mi a fene? elolvastam ezt a sajtóközleményt, de nem derült ki, hogy ez nekem, mint esztergomi polgárnak alapvetően indifferens, vagy majd zavarni fog, ha lesz, vagy örülni fogok-e neki). A főépítész rendezvénysorozata épp ezért is egy nagyon jó lépés a jó irányba. A hivatal többi részének is sokkal több információt kellene megosztania a közvéleménnyel.

2016. 02. 19. 13:58

Szeretném ha a polgármester asszony beszámolna arról,hogy mi a terv a Fürdő-szállóval,Zöld-házzal,Sándor-palotával,düledező házakkal,mélygarázzsal és a felette lévő betondzsungellel,Bástya parkolóval,piaccal,buszpályaudvarral ,a Szechenyi tér kövezetével,az ott elhelyezett fák gyökerei felpuposították a kövezetet,a faházakkal,nyilvános WC(?)-kel ami nincs a városközpontban,az üresen álló üzletekkel.

A kis Dunapart csatornaszagának megszüntetésével mi a helyzet,kibírhatatlan bűz árad főleg szeles és meleg időszakokban.

Utcatáblák hiánya,utcai világítótestek koszosak néhol alig pislognak mert olyan koszosak stb.stb.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Nem azt mondom,hogy ez a mostani polgármester"sara",de valami terv legyen már a városnak a megoldásról.

Az a bizonyos 26 milliárdos adósság miből adódott,valaki számonkérte Meggyes Tamást?

 

Törölt felhasználó #43

2016. 02. 19. 13:36

Ez oké, éljünk a turizmus nyújtotta lehetőségekkel. De. Tegyük fel vonulnak a zarándokok végeláthatatlan, tömött sorokban. És? Mit csinálnak a városban? Keresztülsétálnak? 
A Kossuth és Bajcsy utcák Bejrútot idézik, a Széchenyi téren viszont szép a kő, meg az izléses fából odabiggyesztett istálló is, nejlontetővel. Az ingatlanjaink viszont üresen várják sorsuk beteljesülését, leginkább az összedőlés határán. Van egy élményfürdőnk, egy évben másfél hónapos nyitvatartással, cserében ez idő alatt annyira elhasználódik, hogy évente sok tízmilla megy el a karbantartására. A barlangfürdő funkciókkal is bíró mélygarázstól lassan már igyen is szabadulna a város, csak kár, hogy a tetején ott figyel még vagy négy emelet beton. A piac csak azért nem kerül be a megyei értéktárba, mert szerencsére hamarosan fel kell újítani az utcája alatt található csatornarendszert. Pedig odabasz a látvány. Csodájára járnak. Reklámozhatnánk úgy, hogy egy csepp India, Európa szívében. 
A lehető legkomolyabban mondom, örülök a turistáknak, de mi a francot csináljanak itt? Szívesen venném már a hosszú évek alatt valószínűleg alaposan kiforrott terveket is, a turisták Bazilikától a városközpontba való leterelgetésére, a városközpont felélesztésére. Amúgy szerencse, hogy egy rendes zarándok gyalog jön, mert jelenleg a városközpont egyetlen értékelhető látnivalója az iszapborítású Bástya parkoló, ami meg ugye nem fizetős, így még abból se lenne bevételünk :)