Újra pokolra küldenék Esztergomot

Újra pokolra küldenék Esztergomot

Törölt felhasználó #43
2014. 04. 15. 11:13

A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Talán ez a jó szándék vezérelte Tétényi Éva tetteit is, amikor pokolra küldte Esztergomot az adósságrendezési eljárás kezdeményezésével.

A város egy olyan lejtőn indult el ekkor, amelyet csupán a kormányzat adósságátvállalása tudott csak megfékezni, a város több éves agonizálása után.
Be kell látnunk, önmagában a Tétényi által elindított adósságrendezés teljes kudarcba fulladt.


Erről a mai Magyar Nemzet interjújában a helyi Fidesz elnöke így fogalmazott: „...Tétényi Éva nagyon sok esetben nem megfelelő megoldást választott, kezdve rögtön az adósságrendezési eljárással. Ezt a polgármester úgy kezdeményezte, hogy a város nem volt fizetésképtelen, ugyanis több bank is felajánlotta segítségét. Tétényi Éva azonban bosszút akart állni azért, mert a Fidesz-frakció nem működött vele együtt, és ezért kezdeményezte az adósságrendezési eljárást. Ez káros folyamatot indított el, pályázatokat kellett visszafizetni, míg más anyagokat töröltek, és ezek milliárdos kárt okoztak a városnak.".

 

A felelőtlenül és bosszúból elindított adósságrendezési folyamatot minden esztergomi megszenvedte. Közterületeink állapota siralmassá vált, az utcák jó része sötétbe borult. A mai napig mindannyian tapasztaljuk, hogy milyen egy haldokló városban élni.

 

Tétényi azonban valahogy mindezt másképp látja. A Magyar Narancsnak adott interjújában egyértelműen a saját „gazdaságpolitikai" sikerének könyveli el a város több mint 20 milliárdos adósságterhének eltüntetését. Pedig a vak is láthatja, ennek nagy részéhez Tétényinek és az adósságrendezésnek semmiféle köze nem volt. A kormányzat volt az, amely mintegy 24 milliárdnyi kötvénytartozást vállalt át városunktól. Ha ez nem történt volna meg, akkor Esztergom akár hosszú évtizedekre is a bénultság állapotában maradt volna.

 

A jelek szerint azonban Tétényi semmi másban nem tud gondolkodni, mint az adósságrendezés. Ezt mutatja a szerdára összehívott rendkívüli ülés tematikája is.
A szigeti mélygarázs építtetője a bíróságnál kezdeményezte egy újabb adósságrendezési eljárás elindítását. Az indok nagyon egyszerű és érthető: a számára járó éves részletet a város nem teljesítette 2013-ban. Emlékeztetnék itt mindenkit arra: 2013-ban, elfogadott költségvetés hiányában Tétényi Éva polgármester gazdálkodott. A kifizetés annak ellenére maradt el, hogy 2011-ben és 2012-ben a város ugyanezen jogcímen probléma nélkül törlesztett a vállalkozó felé.

 

A várost sötétségbe borító döntést is teljesen hasonló módon sikerült „elérnie" a városvezetésnek. Ott is egyszer csak elkezdett „nemfizetni" a város olyan összegeket, amelyet előtte teljesített.

 

Azonban míg az közvilágítás ügye „csak" szinte teljes sötétségbe borította a várost, addig egy újabb adósságrendezés tragikus hatással lehet a város elkövetkezendő éveire.

 

Hogy mi motiválja a gondolkodni csak adósságrendezésben tudó Tétényi Évát? Talán az, hogy az április 6-ai választások után egyre világosabbá válik számára, hogy még egyszer Esztergomban nem teremhet számára babér. Hisz – bízzunk benne, hogy csak – tanácsadói hatására szinte minden egykori szövetségesével felrúgott minden jó kapcsolatot. Mind a Jobbik, mind pedig a baloldal jelentős képviselőivel harcban állnak megtépázott csapatának maradékai. A jelek pedig arra mutatnak, hogy végső megoldásként feléget maga mögött minden hidat egy újabb adósságrendezés kirobbantásával, amelynek terveit már 2011-ben elmondta. Már akkor egy testületi ülésen kérte egy újabb eljárás elindítását, amelyet azonban a testület megakadályozott. Három évbe tellett míg most újra lehetősége adódott minderre, egy vállalkozón keresztül.

 

Azzal azonban legyünk tisztában, hogy ha ez a terv „sikeres" lesz, akkor Esztergom nem csak 2014-ben, hanem a következő, immáron öt éves önkormányzati ciklusban is lemondhat minden fejlesztésről és jó esetben is csak a vegetálás marad osztályrésze az itt élő 30 ezer embernek.

 

Esztergom azonban ennél sokkal többet érdemel. Ha valaki csak a csődben tud gondolkodni, az semmi mást nem bizonyít csak a saját eszméinek csődjét.

2014. 04. 16. 6:03

Tényleg az lett volna a jobb megoldás 2010-ben, hogy a 26 milliárdos meglévő adósság mellé újabb hiteleket vegyen fel a város? Persze, a kormány azt is átvállalja... Az adósságrendezés egy lehetőség volt, egészen más megállapodásokat is lehetett volna kötni a hitelezőkkel, el lehetett volna érni jobb helyzetet is. Viszont a bizottságban Tétényinek csak egy szavazata volt, ott is mindent a fideszes testület döntött el. Tétényi azt sem tudta elérni, hogy pénzügyi megvalósíthatósági terv készüljön az adósságrendezési megállapodáshoz, amiből azonnal kiderült volna, hogy a fideszes testület által elfogadott megállapodás megvalósíthatatlan... Most mégis Tétényi az egyetlen felelős, a fideszes testület felelőssége fel sem merül, sem a hitelfelvételek, sem a rossz megállapodás kapcsán... Érdekes.