A Fidesz tévedésből a polgármester javaslatát szavazta meg
Közélet
2013. jún. 20.

<p>Az esztergomi Fidesz-frakció tévedésből csütörtökön este Tétényi Éva polgármester javaslatát szavazta meg, amely szerint nem adják át az államnak az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció városban található részét, csupán a másolatkészítést engedélyezik. Több képviselő és az aljegyző kérése ellenére a polgármester nem rendelt el új szavazást.</p>

Tétényi Éva (független) a szavazatok leadása előtt felolvasta, hogy a testület az általa beterjesztett módosító indítványról határoz, miszerint a Magvető szoborként ismert alkotás maradjon a városban, és arról csak másolat készüljön a Budapestre szánt szoborhoz. Az indítványt a 15 tagú testület többségét adó Fidesz-frakció hét igen szavazattal támogatta.
Ezt követően Steindl Balázs frakcióvezető, valamint a testület több tagja azonnali újraszavazást kért. Indoklásként elmondták, abban a tudatban nyomták meg az igen gombot, hogy a polgármester Zoltai Dániel képviselő indítványát teszi fel szavazásra, mely szerint a város ajánlja fel az államnak a Magvető szobrot, és cserébe megkapja a Parlament előtt álló Kossuth-szobrot.
A fideszes képviselő korábban a cserét megtárgyalta az Országgyűlés Hivatalával, és már az előző testületi ülésre is kidolgozott szerződést terjesztette elő, a tárgyalásra a polgármester felkérése alapján hatalmazta fel a testület.
A város aljegyzője, Balla Sándor felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy a kérdésben új szavazást kell elrendelnie. A polgármester azonban közölte; "világosan elmondtam, miről szavazunk. Legközelebb figyeljenek jobban oda, a következő testületi ülésen, szeptemberben visszatérhetünk a kérdésre".
Zoltai Dániel ezután azt kérdezte az aljegyzőtől, hogy törvényes volt-e ez a szavazás, mert véleménye szerint Tétényi Évának a szobrot átadó és a Kossuth-szobrot elfogadó javaslathoz kellett volna a képviselők hozzájárulását kérni. Meggyes Tamás volt fideszes polgármester pedig kijelentette, hogy ebben a kérdésben "Tétényi Évának nincs mérlegelési joga, a testület kérésére el kell rendelni az újbóli szavazást".
A polgármester viszont kijelentette; "ebben a kérdésben nem adok szót az aljegyzőnek, a napirend lezárult. Tegyék meg törvényességi észrevételüket a kormányhivatalnál, a város lakossága pedig örüljön, hogy Önök véletlenül jól döntöttek".
A polgármester május 24-én már megvétózta az Országház elé szánt szobor átadását az államnak, arra hivatkozva, hogy csaknem 1500 lakossági aláírás gyűlt össze azért, hogy a szobor maradjon a helyén, arról csak másolat készüljön.
Akkor Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP), a szoborcseréről szóló megállapodás ügyében eljáró képviselő elmondta, hogy a Magvető szoborként ismert alkotás 65 éve került a városba, és nagyon rossz állapotban van. Zoltai Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy a szobor felajánlása és Kisfaludi Stróbl Zsigmond Kossuth Lajost ábrázoló szobrának a Prímás-sziget csúcsán való felállítása a városnak nem kerülne pénzébe, mert tárgyalásai eredményeképpen a tervezett megállapodásban minden költséget az Országgyűlés Hivatala vállal.

MTI

(forrás)