Most már biztos: elátkozták Esztergom déli városrészét
Közélet
2015. okt. 8.

<p>Felbonthatjuk az Orion Consulting s.r.o.-val kötött megállapodást, továbbra is kérdőjeles a Csalamádé temető sorsa. A déli városrész a nagyratörő esztergomi álmok célkeresztjében. A vége soha happy end.</p>

Az esztergomi konfliktusok sora került át a déli városrészbe az utóbbi években.

 

1.,

Autóbusz-pályaudvar a Tesco áruház mellett. Nem lett belőle semmi, hétvégenként olykor bolhapiac üzemel a területen, hétköznap pedig parkolóként funkcionál. Pedig a buszpályaudvar költözését - kapaszkodjanak meg - még 2008-ban jelentették be. Futurulógus legyen a talpán, aki időpontot mer jósolni.

 

 

2.,

Csalamádé temető. Keressen rá a Google-ben, a tervek folyamatosan napirenden vannak. Hajszálnyira voltunk a megoldástól, szinte örömtáncot lejtetteünk a szerkesztőségben, gőzerővel folyt a munka, majd hirtelen megtorpant az építkezés, a munkáskezek elhagyták a területet, pár hónapja pedig csönd honol. Hangsúlyozzuk: nem az önkormányzat bűne, a kivitelező nem tudja teljesíteni a szerződésbe foglaltakat. Hétfőn szavaz a képviselő-testület a megállapodás felbontásáról. Rövid ideig tervben volt, hogy akár a Honvédelmi Minisztérium is támogathatja a beruházást, áthidalva a leállás után támadt rendíthetetlen közönyt. A szünet a vártnál hosszabbnak ígérkezik. Erről az elképzelésről egyelőre nincs új információnk. Amint lesz, a Szeretgom olvasói lesznek az elsők, akik értesülnek a fejleményekről.

 

 

3.,

Intermodális csomópont körül kialakult vita. Megnövekedne a forgalom, a zajterhelés és a károsanyag-kibocsátás is a területen, a lakók tiltakoztak. Most úgy tűnik, 2022-ig elkészül a csomópont.

 

4.,

Vasút-ügy. Nem tudjuk, mikor kezdődik az esztergomi állomás felújítása, pedig ez a jövőbeli villamosítás egyik alapfeltétele lenne a megtépázott épület rendbetétele.

 

5.,

Bezárják a 4-es kispostát. Tervben volt, hogy a Tescoban nyitnak új postát. Egyelőre csekkbefizetésre van lehetőség, ha valakinek végtelen türelme és ideje van, és kedvére tesz a reggeli sorban állás is.

 

6.,

Elszállítják a Magvető-szobrot, a talapzat ma is letűnt korok hangulatát hirdeti. Otthagyták, hogy az emlékezők szívét mardossa a szomorúság, ha a magányos kövekre tekintenek. Ezrek nőttek fel a szobor mellett, amely kulturális tudatuk egyik sarokkövévé vált az évek során. Nagy ellenállást nem váltott ki a köztéri alkotás leszállítása Budapestre.

 

7.,

Az a bizonyos Dobogókői úti járda. A 2015-ös költségvetésbe elkülönítettek összegeket a rendbetételre. Egyelőre nem látunk előremozdulás az ügyben. Ezen kívül említésre méltó: A 2015-ös költségvetésbe varrták a a Budai Nagy Antal és a Móricz Zsigmond utca között elterülő ún. „Névtelen út” aszfaltozását is.  Egyelőre nem történt semmi. A Mátyás király utcában viszont az ígéretekehez híven aszfaltoztak már.

 

8.,

Kis közjáték, viszont mégiscsak az utóbbi idők egyik legérdekesebb kérdése a városrész kulturális színhelye körül kialakult mizéria, az ún. Teleház-ügy. Továbbra sincs megoldás.

 

Közben a lényegről szinte meg is feledkeztünk.

 

MEGHÍVÓ 

 

Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli ülését 2015. október 12-én (hétfőn) 9 órára a Városháza nagytermébe a következő napirendi pontok tárgyalására összehívom:

 

1.    Az Orion Consulting s.r.o.-val kötött megállapodás felbontása

       Előterjesztő: Romanek Etelka polgármester

 

2.    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara KEM Igazgatósága KOM01-01721-4/2015. számú állásfoglalása ellen benyújtott kifogás elbírálása

       ZÁRT ÜLÉS!

       Előterjesztő: Romanek Etelka polgármester

 

3.    Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testületének 484/2015 (IX.24) öh.határozata módosítása

       ZÁRT ÜLÉS!

       Előterjesztő: Sasvári Viktor, a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság elnöke

 

Esztergom, 2015. október 8. 

 

Romanek Etelka s.k.

polgármester

(forrás)