A Szent Adalbert Alapítvány alapító okiratának aláírása
Közélet
2008. ápr. 25.

<p>Április 24-én, csütörtökön 12.30-kor a Szent Adalbert Központban kerül sor a „Szent Adalbert, Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány” alapító okiratának ünnepélyes aláírására. Az iratot Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Meggyes Tamás látja el kézjegyével.</p>

A Szent Adalbert Közép-Európa Kutatócsoport megalakulása óta összefogja és irányítja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai Campusán, valamint az Esztergomban folyó Közép-Európával kapcsolatos kutatásokat. Az elmúlt években számos nemzetközi és hazai tudományos konferenciát és szimpóziumot szervezett, Pons Strigoniensis Studia, illetve Pons Strigoniensis Fontes címen két könyvsorozatot indított.

Esztergom Város Önkormányzata több alkalommal is támogatta a Kutatócsoport könyvkiadói tevékenységét, a helyi civil szervezetek pedig az infrastruktúráját. A 2006/07-es tanévtől kezdve a Kutatócsoport kibővítette tevékenységi körét és tagságát, székhelyét pedig Esztergomba helyezte át. Céljainak elérése, feladatainak megfelelő színvonalon történő ellátása, illetve a hatékonyabb működés és forrásszerzés érdekében merült fel egy alapítvány létrehozásának szándéka.

Esztergom határon átnyúló régióközponti szerepéből adódóan, valamint lelki és szellemi híd-szerepére tekintettel javasolta Meggyes Tamás polgármester a város képviselő-testületének, hogy az önkormányzat az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyével közösen alapítóként vegyen részt az alapítvány létrehozásában és működésében.

forrás: esztergomi-ersekseg.hu

(forrás)