Új ereklyetartóba kerültek Szent Adalbert földi maradványai
Egyház
2014. ápr. 24.

<p style="text-align: justify;">Új ereklyetartóban helyezték el szerdán a prágai Szent Vitus székesegyházban Szent Adalbert földi maradványait.</p>

Szent Adalbertet, a prágai püspökség fővédőszentjét közösen tisztelik csehek, magyarok és lengyelek. A legenda szerint ő keresztelte és bérmálta meg Szent István magyar királyt. Ő az esztergomi egyházmegye védőszentje.

 

  Az ünnepség alkalmával tartott szentmisét Miloslav Vlk volt prágai érsek celebrálta.

"Szent Adalbert volt az első európai jelentőségű cseh, aki az első és a második évezred fordulóján jelentős szerepet játszott Európában" - jelentette ki szentbeszédében Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje.

 

A Szent Vitus székesegyházban egybegyűlt több száz hívő a mise alatt egyebek között a csehek, lengyelek, magyarok és a németek barátságának és együttműködésének megerősítéséért imádkozott.

 

Szent Adalbert földi maradványai elhelyezését egy új ereklyetartóban Miloslav Vlk bíboros kezdeményezte a kilencvenes években, amikor Prága érsekeként a cseh katolikus egyház élén állt.

 

A háromféle kemény fából készült új ereklyetartónak házformája van, és a katedrális Szent Adalbertről elnevezett neogótikus oltárárán helyezik el.

 

/MTI/

/Fotó: Wikipédia - Arkadiy Etumyan/

(forrás)