Esztergomi konferencián zárult az idei Magyar Zarándokút

Esztergomi konferencián zárult az idei Magyar Zarándokút

2015. 11. 20. 13:16

Egész napos előadásokkal, konferenciával zárta a Szent Adalbert Központban a Magyar Zarándokút Egyesület az évet. Az eseményen felszólalt Romanek Etelka polgármester, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, és Rumi Imre, az egyesület elnöke is.

Az európai mivoltunkhoz méltó élet megteremtéséhez nem kell mesterséges identitásokat fabrikálni, csak esélyegyenlőséget kell biztosítani azoknak, akik családi, vallási és nemzeti közösségekben akarnak élni; a Magyar Zarándokút kialakítása ilyen közösségépítő tett - mondta Kövér László pénteken Esztergomban, a Magyar Zarándokút Egyesület évzáró konferenciáján.

A zarándokút kialakításának példa- és üzenetértéke van nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. Az 500 kilométeres útvonal Esztergomtól Máriagyűdig több mint harminc magyarországi önkormányzat összefogásával, csaknem egymilliárd forintos beruházással jött létre.   A Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás a Parlamentben 2010-ben tartotta alakuló ülését.

 

A Magyar Zarándokút Egyesület fennállásának ötödik évét ünneplő évzáró konferencián a 2015. évi "Év zarándoka" díjat a bajai Majorcsics Gábor vehette át a térségben végzett szervezőmunkájáért Varga Miklós és Schmittné Makray Katalin zászlós zarándokoktól.

 

Rumi Imre, az egyesület elnöke előadásában elmondta, öt év alatt 3500 zarándokútlevelet adtak ki, 2015-ben csaknem ezer ember váltotta ki a dokumentumot.

 

A Magyar Zarándokút Esztergomtól Máriagyűdig 500 kilométeres útvonal, 2011 márciusa óta - a téli hónapok kivételével - folyamatosan, teljes hosszában, szállásépületeivel együtt várja a zarándokokat. A szállások hálózata zarándokútlevéllel vehető igénybe.

 

/mti/

/fotó: mTz/

Még nincsenek kommentek :(