Nemzetközi sakkverseny Esztergomban
Kultúra
2015. ápr. 7.

<p>Nemzetközi sakkverseny kezdődött pénteken a Balassa Iskolában, az esztergomi sakk club és a sakkiskola távlati célja, hogy újabb rangos eseményeket hozzanak a városba, az utánpótlás nevelés révén pedig újfent NB-s csapata lehet Esztergomnak a közeljövőben. Az első nemzetközi megmérettetést Vargyas Zoltán nyerte, a legjobb ifjúsági a mezőnyben az esztergomi Szabó Márton Mihály lett.</p>

Április 3-5. között nemzetközi sakkversenyt szerveztek, amelynek minden téren méltó támogatója volt Esztergom városa. Sok sakkozót és családját hozták el Esztergomba, akik jó hírét vitték városunknak. A háromnapos küzdelem a bazilika árnyékában ritka sportszerű versenyt varázsolt. A Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola biztosította a verseny helyszínét, ahol pénteken Romanek Etelka polgármester asszony tartotta a megnyitót. Városunk első embere, Erős Gábor Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnökével érkezett és őszinte érdeklődéssel beszélgetett el a fiatalokkal, Horváth Csaba nemzetközi versenybíróval, sakkozókkal, és a szülőkkel.
 

 

Pénteken 17 órakor elindultak a sakkórák, a 6 fordulós svájci rendszerű tornán, már az első fordulóban több meglepetés született. Szombaton három forduló, majd vasárnap újabb két játszma várt a sakkozókra.  A díjazott élmezőny végeredménye: 1. Vargyas Zoltán 5 pont, 2. Trajber Csaba Dr. 5 pont, 3. Balogh Péter  5 pont, 4. Kovács Előd 4,5 pont, 5. Berek Géza 4,5 pont.

 

A budapesti Vargyas Zoltán ( Balatonfüred) 4 győzelemmel és 2 döntetlennel diadalmaskodott, a váci Dr. Trajber Csaba előtt, aki szintén 4 győzelem és 2 döntetlent ért el, ahogy a felvidéki Balogh Péter. Kovács Előd mester a negyedik helyre érkezett be, a nagyölvedi Berek Géza az ötödikre. A legjobb ifjúsági a mezőnyben az esztergomi sakkiskolás Szabó Márton Mihály lett 4 ponttal. 
 
 
Marci 4 mérkőzést nyert, 2 vereségét a 8. Gyurkovics Miklóstól (Vasas) és a 9. Merényi Gábortól szenvedte el. Mindkét nem győztes partijában, sötéttel a több mint 40 éve sakkozó sporttársakat nagy küzdelemre késztette, így eredménye a legfigyelemreméltóbb! 

 

Az Esztergomi Sakk Club versenyzőinek eredményei:...14. Kovács Géza 4 pont (3 győzelem 2 döntetlen 1 vereség), 16. Szabó Márton Mihály 4 pont (4 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség), 24. Kovács Vilmos 3 pont (2 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség), 32. Szabó Pál 2,5 pont ( 2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség) 43. Pétervári Szabolcs 2 pont ( 2 győzelem, 0 döntetlen, 4 vereség), 44. Ónodi Sándor 2 pont (2 győzelem, 0 döntetlen, 4 vereség) 48. Fekete László 1 pont (1 győzelem, 0 döntetlen, 5 vereség).

 

Az 1600 Élő alattiak versenyén: 1. Károlyi Máté 3 pont2. Erős János 3pont, 3. Wallis János 3 pont, 4. Gehér Koppány 3 pont, 5. Dal Bianco Nicola (ITA)  2,5pont, 6. Csajbok Levente Tamás   2,5pont

 

 

Külön díjat kapott, a legjobb senior Gyurkovics Miklós, legjobb ifjúsági és esztergomi ifjúsági Szabó Márton Mihály, legjobb női versenyző Ádám Olga, legjobb esztergomi Kovács Géza, és legjobb serdülő Jr. Forgács Attila.

 

A sakkiskola tervezi, hogy a jövőben a városi óvódásokkal is megismertetik a sakkot, legkésőbb szeptemberben a szervezett városi sakkoktatást rendszerbe szervezik. Októberben a versenynek folytatása következik, hasonló lebonyolításban és jövő áprilisban nyílt versenyen a II. Esztergom FIDE Open Komárom-Esztergom megye nyílt bajnoksága is lehet. Terveink szerint, két-három éven belül, a beérő fiatalok jóvoltából, Esztergomnak újra NB-s csapata lehet.

 

Az Esztergomi Sakk Club és Esztergomi Sakkiskola köszönetét fejezi ki Romanek Etelka polgármester asszonynak, Erős Gábornak, a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottsának, Meszes Balázsnak, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskolának, a Kőrösy László Középiskolai Kollégiumnak, Polgár Józsefnek, és a Szentgyörgymezői Olvasókörnek, Horváth Csabának, valamint a Szabó és Antalics családnak, illetve minden résztvevőnek, segítőnek.

 

 

 

 

(forrás)