Folytatódott az esztergomi sportolók csodahétvégéje, Szabó Marci Budapesten nyert nemzetközi sakkversenyt

Folytatódott az esztergomi sportolók csodahétvégéje, Szabó Marci Budapesten nyert nemzetközi sakkversenyt

2016. 10. 03. 10:30

Múlt héten Csikós Zsóka tért haza három éremmel az Olimpiai Reménységek Versenyéről, majd pénteken Maráz Zsuzsa szinte emberfeletti teljesítménnyel győzte le a kilométereket és saját magát Görögországban. Most pedig a fővárosból szállított óriási sikert Szabó Márton Mihály, az Esztergomi Sakk Club sportolója, a Dobó Katalin Gimnázium tanulója.

Fotó: Esztergomi Sakkiskola/Facebook

Szeptember 30. és október 2. között rendezték a fővárosban a XI. Art Pub nemzetközi sakkversenyt. Az A főcsoportban 102-en indultak, a B-ben pedig 72-en.

2015-ben Szabó Marci első FIDE versenyén (!) a B csoportot nyerte meg, idén 6-5,5 ponttal ( 5 győzelem, 1döntetlen, 0 vereség) az A csoportot magabiztosan fél pont előnnyel nyerte.

A Dobó Katalin Gimnázium tanulója nem csak a nyílt versenyen diadalmaskodott, a szakmai elismerés mellett a legjobb ifjúsági díjat is megkapta, illetve pontjait 52 egységgel növelte.

Az Esztergomi Sakk Clubot még Kovács Géza képviselte, 6-4,5 pontos teljesítménye (4 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség) a 10. helyre volt elég, ez plusz 18 pontot jelentett.

A 13 éves Fekete László a B csoportban 6-2,5 pontot szerzett ( 1 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség) ezzel 36 ponttal lett gazdagabb.

Szabó Márton Mihály október 21-23. között az Esztergomban rendezendő megyei felnőtt bajnokságon indul, ahol egyik esélyese a versenynek, majd Németországban indul egy másik openen városunkat képviselve.

2016. 10. 15. 10:40

Tudod-e, hogy ki a sakkozók védőszentje ?

Az Egyházban a sakkjáték, a szerzetesek túlzott játékszenvedélye miatt, a középkor után a nemkivánatos játékok közé került. Főleg a szerzetesek számára ugyanúgy, mint a kártyajátékot tiltották. Számos ábrázolt kép "népszerűsíti" ezt, mintegy plakát, ahol az ember ellenfele maga az ördög, és a tábla állását nézve az ember mindig vesztésre áll.  

A mai napon, okt.15.-én van Avilai /Nagy/ Szent Teréz ünnepe. A sokáig betegeskedő kislányból hogyan lett az Egyház egyik legnagyobb szentje, az is csodálatos. 41 éves  volt, amikor egy látomás után élete céltudatos irányt vesz. Saját szerzetesrendjének megreformálását kezdi el. Sok ellenkezés ellenére sikerre viszi reformját. A céltudatos, elmélyült, logikus gondolkodása, mely  írásaiból kiviláglik, mind a mai napig hat a mélyebb vallásos életre vágyók lelkületére. 

Ő a sakkozók védőszentje. A sakkozás is olyan "misztikus" játék, mely elmélyültséget, céltudatos kitartást és logikus gondolkodást kíván.