Kerékpárút építés a kormányfői protokoll kiadásainak elvonásával?
Gazdaság
2014. dec. 5.

<p style="text-align: justify;">November 20-án kelt beadványában Volner János országgyűlési képviselő a kormányfői protokoll büdzséjét kurtítaná, hogy pénz csoportosítson át a Nyerges-Esztergom között felújításra váró illetve az Esztergom és Tát között építendő 4,5 km hosszú kerékpárút költségeire. A beruházás évtizedek óta csúszik, több tucat terv készült már a kerékpárút megépítésére, ennek ellenére nem történt érdemi előrelépés az ügy érdekében, illetve a felújítási munkálatok sem kezdődtek el.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>

A 2015-ös költségvetés tárgyalása során Volner János, jobbikos országgyűlési képviselő indítványt nyújtott be, amelyben 75 millió forint átcsoportosítását kezdeményezte az Esztergom-Nyergesújfalu közötti bicikliút felújítására és bővítésére. Az előterjesztés a pedzegetett összeget a kormányfői protokollra szánt kiadások félmilliárdos keretéből szándékozik lecsípni. 

 

Volner az indítványhoz fűzött indoklásában kifejti, hogy a meglévő 6 km hosszú szakasz folytatása már évtizedek óta megvalósulatlan ígéret. Majd hozzáteszi, a választók a felújításnak is örülnének, hiszen a jelenleg használt szakasz aszfaltburkolata több helyen kátyús, töredezett és balesetveszélyes. Sok helyen a Duna is kimosta az alapot, így néhol már a beomlás veszélye fenyeget, miközben a csapadékvíz elvezetése is megoldatlan. Közvilágítás sincs a kerékpárút egész hosszán, és a környező területeken szemeteskukák és padok kihelyezése is indokolt lenne – írja Volner.

 

Esztergom számára a felújítással egybekötött bővítés kiemelkedően fontos lenne, hiszen a Duna mentén mindkét irányból csupán csonka, torzóban maradt kerékpáros sávok merednek a város felé. A beadvány sorsáról a Mezőgazdasági Bizottság fog dönteni.

(forrás)