Hatodik Balassa vers- és prózamondó verseny Esztergomban
Kultúra
2011. máj. 30.

<p><span id="internal-source-marker_0.3528061795514077">Az esztergomi </span><span>Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola</span><span> a 2004/2005-ös tanévben rendezte meg először az iskola névadójáról, </span><span>Balassa Bálint</span><span>ról elnevezett vers- és prózamondó versenyt hagyományteremtő céllal. </span>A verseny ennek megfelelően azóta minden évben megrendezésre került a régió 9-12. évfolyamos középiskolás diákjai számára, idén már hatodik alkalommal.</p>

A diákoknak egy Balassa-verset és egy szabadon választott magyar író vagy költő művét kellett előadniuk az elismert személyiségekből álló zsűri előtt.

A verseny megkezdéseként Meszes Balázs, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy a hagyományteremtő céllal útra indított vers- és prózamondó versenyt még sokáig szeretnék szerepeltetni az iskola visszatérő rendezvényei között.

Egyúttal köszöntötte a zsűri tagjait is. Tóth Sándor főiskolai tanár, József Attila-díjas költő, író és műfordító valamint Bács Ferenc Jászai Mari-díjas színművész már a korábbi versenyek bírálatában is részt vettek. A zsűri új tagjaiként mutatta be Nagyfalusi Tibor nyugalmazott könyvtárigazgatót, valamint Dr. Szabó András előadóművészt, irodalomtörténészt.

A verseny első felében a diákok a Balassa-művet adták elő. Majd rövid szünet után a szabadon választott magyar írók illetve költők műveinek előadása következett.

Ezt követően a zsűri döntésre visszavonult. Eközben a résztvevők és a közönség középiskolások drámaelőadását tekinthette meg.

A zsűri tagjai röviden értékelték a versenyt majd Tóth Sándor átadta a díjakat.


Különdíjasok:

  • Jankovics Franciska (Balassi Bálint 8 évfolyamos Gimnázium, Budapest)
  • Polgár Ádám (Balassi Bálint 8 évfolyamos Gimnázium, Budapest)


Helyezettek:

  1. Tóth Edina (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Esztergom)
  2. Dobi Mercédesz (Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola, Esztergom)
  3. Watzek Luca (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Esztergom)
(forrás)