A január 20-ai este képekben
Bulvár
2011. jan. 21.

<p>Képek a népgyűlésről és arról ami utána volt, a teljesség igénye nélkül.</p>

Január 20-án 17 órára Tétényi Éva népgyűlést hívott össze a Széchenyi térre. A gyűlésen tájékozatást kívánt adni a választópolgároknak a város valós helyzetéről, és a Fidesz frakció által módosított költségvetés hatásairól.

Körmöczi Miklós köszöntötte a résztvevőket.

 

Akik között volt, aki ellentüntetőként érkezett síppal, táblával felszerelkezve. Köztük Meggyes Tamás édesanyja is. Nem voltak sokan.

 

Volt, aki az arcát nem vállalta.

 

 

Tétényi Éva megkezdte beszédét.

 

 

Az ellentüntetők egy rövid ideig lekötötték a sajtó figyelmét.

 

A hangoskodók darázsfészekbe nyúltak, de a kiprovokált indulatkokhoz képest fegyelmezetten zajlott a népgyűlés.

 

A tömeg, ami egyes hírek szerint nem több 600 főnél. Ennél azonban biztosan többen vannak a téren.

 

A tér központi része gyakorlatilag sűrűn tele volt emberekkel.

 

Hamarosan elhallgattak a fütyülő ellentüntetők is. Elfogyott a mondanivalójuk.

 

600 fő? :-) Az ellentüntetők nagyjából 10-en 20-an lehettek.

A népgyűlés után pár perccel, 18 órától kezdődött a testületi ülés.

 

Azaz kezdődött volna, ha a Fidesz frakció nem kért volna 10 perc szünetet, mert 3 tagjuk bizottsági ülésen volt. Köztük Meggyes Tamás is, aki nélkül a testületin a frakció gyakorlatilag életképtelen. Szinte folyton csak Meggyes beszél, megszegve az időkorlátot, ráadásul mintha csak a frakciójának tartana szónoklatot.

 

Olykor csúnyán nézett feléjük, itt talán Steindl Balázst bíztatta. Steindl Balázs nevét úgy ejtjük, ahogy írjuk. Ebből is volt egy rövid intermezzo az ülésen, mikor a képviselő nehezményezte Tétényinek a neve kiejtését.

 

Tétényi szónoklatot hallgat.

 

Steindl Balázs

 

Kálmán Sándor Tétényitől kérte, hogy legyen becsukva a terem fenti ablaka is, mert nagy kint a hangzavar. Kálmán szerint nem zavarja őket, de ezek szerint mégis.

 

Tétényi megkérte Kálmánt, hogy ha férfinak gondolja magát, akkor csukja be maga. Kálmán pedig annak gondolta magát és becsukta.

 

Steindl Tétényit hallgatja, aki rászólt, hogy túl fiatal még a szemtelenkedéshez.

 

Meggyes az aljegyző felé pillantott.

 

Pócsföldi József csodálkozta el magát: vége lett a testületi ülésnek. Tétényi Éva akadályoztatásra hivatkozva berekesztette az ülést, miután a Fidesz frakció megszavazta a módosított költségvetést.

 

Az ülés végeztével Steindl petíciót kapott. A petíciót a téren lehetett aláírni a népgyűlés alatt, és azt több mint 900-an írták alá. Ennél tehát csak többen lehettek a téren.

 

 

A távozó képviselőket még egy csoport tüntető várta a hivatal kapujánál. Bár több rendőr is jelen volt, valaki mégis az udvaron hagyta fekete VW Golf autóját, és vélhetően a másik oldalon gyalog távozott. Tétényi Éva utoljára jött ki. Neki örültek, épp úgy, mint az első testületi ülés után.

 

 

 

Mindenki épségére vigyázott a sok rendőr. Az egész este során különösebb rendzavarás nem történt. Mindenki épségben ment haza egy, a lakosok, intézmények vállára súlyos terhet rakó, Fidesz által módosított és általuk megszavazott új válságköltségvetéssel.

(forrás)