Elsőfokon bűnös rágalmazás vétségében Gulya
Közélet
2009. jún. 18.

<p>A Hídlap főszerkesztőhelyettesét az Esztergomi Városi Bíróságon folyó büntetőperben a mai napon bűnösnek találták rágalmazás vétségében és elsőfokon, nem jogerősen 90 ezer forint büntetés megfizetésére kötelezték.</p>

Gulya István ellen Cserép János tett feljelentést rágalmazás vétsége miatt 2008. július 18-án az Esztergomi Városi Bíróságon a Hídlap 2008. június 21-én megjelent számának 14. oldalán olvasható cikk következő szakaszai miatt:

„Minden ellenkező híresztelés dacára, nem képezi a politikai disputakultúra - a sokszínűség, eltérőség ütköztetésének - részét a hátsószándékos aljasság. Más kérdés, hogy mindenkit érdekek motiválnak, és érdekei szerint választ és dönt, és az is igaz és érthető, hogy egyik vagy másik politikai elv és irányzat kinek-kinek szimpatikusabb. Ez még nem minősít semmit és senkit. De. Ha valaki sötét konspirációktól sem retten vissza, bűnözői módszereket sem átall alkalmazni, az veszélyes. Mindnyájunkra nézve. A következő dátum-egybecsengések éppen ezért beszédesek és elgondolkodtatóak.
Nehéz másként minősíteni azt, mint „erőteljes csúsztatásnak", amikor a saját meghatározásuk szerint a városukért és gyermekeikért aggódó esztergomiak gyűltek össze egy borús áprilisi reggelen a Gyakorló iskola előtt, és propagandaszándékkal a városvezetést
és a hatóságokat káromolták, mert a prímás-szigeti építkezés miatt óriási a rumli, veszélybe sodródtak a gyerekek. Nos, nézzük ennek az április 7-ei reggelnek a tényeit - a világhálón a mostani lapzártáig megtekinthető - videofelvétel és fotódokumentumok alapján. Annál is inkább érdemes górcső alá vennünk ezeket, mert a Meggyes Tamás polgármester elleni támadás miatt más - sokkal komolyabb - súlyt kap a történet.
Április 7-én reggel - figyelem, a dátumok jelentőséggel bírnak - az esztergomi Gyakorló iskola előtt gyülekezett - többek között - Misznéder János vállalkozó, Koditek Pál képviselő, Horváth Mihály testületi tag, dr. Szántó Tamás közgazdász („Polgá-ri Esztergomért Egyesület-közeli szakértő"), és rögtönzött tájékoztatót tartott Cserép János kamerája és Bejó Gábor fényképezőgépe előtt.
Merthogy felháborítónak vélték azt a felfordulást, amit a szigeti beruházás okán tapasztaltak, és a diákok az „életük veszélyeztetésével" közelítették meg a bejáratot (az áramló szülői autók miatt, tehetjük hozzá, amik egyébként nagyon lassan haladtak, mert az emberek, a szülők meg nem ostobák, és természetszerűleg figyeltek a maguk és más gyermekeinek a biztonságára). Hibásnak természetesen a polgármestert tartották. Horváth Mihály külön és színpadiasan kiemelte, hogy lám, íme, itt egy tátongó gödör, és elképzelni is szörnyű, ha egy arra járó ábrándos, felhőleső gyermek belezuhanna... A tények kedvéért hozzá kell tennünk, hogy az akna fedőlapját a felvétel előtt nem sokkal még kordon vette körül, felhívva a figyelmet a veszélyre, amit aztán a „kis csapat" érkezése előzően távolítottak el...
(...)

Ebben az április 7-i felvételben és eseményben az a legijesztőbb, hogy másnap - április 8-án éjjel - gyújtották fel a polgármester épülő búbánatvölgyi házát és szolgálati autóját. Annak a Misznéder Jánosnak a vezényletével, aki szerepel ezeken a képeken. Aki ekkor már biztosan tudta, hogy mi fog 24 óra múlva történni. És vele szerepel Horváth Mihály, és vele mutatkozik Koditek Pál... Nehéz eltekinteni a koncentrált támadás elméletétől, amikor minden így „stimmel". Több sikertelen - mert alaptalan - bírósági megtámadtatás után, április elsején vagyonosodási vizsgálat indult Meggyes Tamás ellen, ami éppen mostanában zárult le azzal, hogy mindent rendben találtak. Aztán: április 3-i képviselő-testületi ülésen Koditek Pál interpellációjában felolvasta volna Kovács Gábor, PEE-elnök levelét, hogy történjen már valami a Gyakorló „ügyében", 7-én sor került az aggódó szülők nyíltutcai happeningjére, amit Cserép és Bejó kamerái rögzítettek, és a képek 8-án fel is kerültek a Cserép - és Bejó - működtette honlapra, aminek aznap történetesen Kovács PEE- elnök volt a vendége, hogy kérdezgessék. Április 8-án éjszaka pedig Misznéder János felgyújttatta Meggyes Tamás házát és kocsiját... Megtámadva ezzel Esztergom városa egész közösségét. Aki közreműködött az április 7-i „előadáson" gondolkodjon el azon, hogy kikkel állt kamerák elé, és mit tett. S most mit kell tennie."

Keresetében a sértett azt kifogásolta, hogy a fenti idézetekben, szövegkörnyezetben Gulya István a következő valótlan tényeket állítja illetve sugallja:

1. Összefüggés van az április 8-án reggel történt gyújtogatások és az április 7-én felvett és az interneten publikált amatőr dokumenfilm között, mely filmet a sértett készített. („gondolkodjon el azon, hogy kikkel állt kamerák elé", „Ebben az április 7-i felvételben és eseményben az a legijesztőbb, hogy másnap - április 8-án éjjel - gyújtották fel a polgármester épülő búbánatvölgyi házát és szolgálati autóját")
2. Gulya István a cikkben a dokumentumfilm elkészültét explicite összekapcsolja bűnözői módszerekkel, gyakorlatilag kimondatlanul, de erősen ráutaló módon megvádolta sértettet a Meggyes Tamás háza és a város vagyona elleni rongálásban történt közreműködéssel. („Ha valaki sötét konspirációktól sem retten vissza, bűnözői módszereket sem átall alkalmazni, az veszélyes. Mindnyájunkra nézve. A következő dátum-egybecsengések éppen ezért beszédesek és elgondolkodtatóak.", Nehéz eltekinteni a koncentrált támadás elméletétől, amikor minden így „stimmel". ).

Az Esztergom Városi Bíróság elsőfokú, egyelőre nem jogerős ítéletében kimondta: Gulya István bűnös nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében. Mivel Gulya István 2008-ban egy hasonló rágalmazási ügyben jogerősen egy év próbára bocsáttatott, a bíróság a két rágalmazási ügyben most együttesen hozott ítéletet. A korábbi próbára bocsátást megszűntette és halmazati büntetéseként 90 000 Ft-ot állapított meg, melyet meg nem fizetése esetén 200 nap (450 Ft/nap)  elzárással válthat ki.

Az ítélet ellen a vádlott ügyvédje fellebbezést jelentett be, a magánvádló és a vádlott 3 nap gondolkodási időt kért.

(forrás)