WUNDERKAMMER
2008. nov. 1.

<p>Kutatók szerint a jelenlegi környezeti és társadalmi problémákat nagy részben az egyéni háztartások fogyasztási szokásai okozzák. Jó hír viszont, hogy ezt a tényt a fogyasztók jelentős része már felismerte, és nyitott a változtatásra, fenntartható, jövőbarát fogyasztói döntések meghozatalára. Felmérések szerint a felnőtt lakosság 30-40%-a hajlandó akár többet is fizetni a jövőbarát termékekért.</p>

A nagy kérdés a „mit”. Milyen terméket és szolgáltatást válasszon a fogyasztó, ha olyan döntéseket szeretne hozni, amellyel a környezet védelmét, a társadalom fejlődését támogatja?

WUNDERKAMMER: csodakamra. A csodakamrát (németül Wunderkammer, angolul cabinet of curiousity) a múzeum elődjeként tartják számon. Olyan főúri gyűjtemények voltak ezek, amelyekben felhalmozták a világ érdekességeit: az antikvitásoktól kezdve, a technikai újdonságokon át a preparátumokig mindenféle dolgot.

A Tudatos Vásárlók csodakamrájában olyan dolgokat gyűjtöttünk össze, amelyek egyszerre óvják a környezetet, amelyeket társadalmi felelősséget vállaló alkotók, vállalkozások állítottak össze, és a fogyasztók mindennapi, valós igényeit elégítik ki. Láttál már napszakácsot? Tudod, mi mindent árusítottak visszaváltható üvegben ötven évvel ezelőtt? Tudod, hogy könyveidet akár újrahasznosított papírbútoron is tárolhatod? Elem nélkül működő elemlámpa? Óriásplakátból készült fotel?

Gyere el, nézd meg, próbáld ki! Örömmel hívjuk meg a Tudatos Vásárlók Egyesületének kiállítás megnyitójára: a WUNDERKAMMER-re.

A kiállítás megnyitójának időpontja: 2008. november 4. 18.00 óra

Helyszín: A budapesti Centrális Galéria (Budapest V. Arany János u. 32.)

A megnyitón interaktív tárlatvezetést tart Frazon Zsófia etnográfus.

A büfé méltányos kereskedelemből és biogazdálkodásból származó finomságokat kínál, lehetőség nyílik a kiállítókkal való beszélgetésre.

A kiállítás 2008. november 4-23. között ingyenesen látogatható, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig. November 14-én és 21-én ingyenes tárlatvezetéseket tartunk iskolai csoportoknak, melyek végén a diákok a fenntartható fogyasztás témáját feldolgozó, Vásárolj okosan! című kiadványt kapnak.

www.tve.hu

A tárlatvezetéseket előzetes bejelentkezés alapján vállaljuk. Részvételi szándékát kérjük jelezze:

Lőrincz Zsuzsa: l.zsuzsa@vnet.hu, 06 20 4545 411. Kérjük adja meg a tervezett érkezési időpontot, és a csoport létszámát!

Hétvégi programok a helyszínen:

November 16. vasárnap 14-től 19 óráig

Cellux csoport: Hulladéknak ítélt tárgyakból, alkatrészekből a szabad fantázia segítségével, két jól felkészült segítő vezetésével a legkülönfélébb re-tárgyak készítése: füzér, hajcsat, fülbevaló, nyaklánc, füzet, kitűző, stb.

November 23. vasárnap 14-től 19 óráig

A Retextil Alapítvány megtanítja, hogyan lehet használt ruhából lakberendezési tárgyakat készíteni (ülőgumók, puffok, szőnyegek, stb), hogyan kell felvágni az anyagokat, hogyan lehet fonalat készíteni, hurkolni, és hogy mi az a lapos fonás.

Szeretettel várjuk a megnyitón, és kérjük, részvételi szándékát jelezze: tve@tve.hu

Üdvözlettel,

a TVE

Megköszönjük, ha a kiállításról hírt ad a nagyvilágban.

Köszönjük Csikós Attilának, Menasági Péternek, a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetségnek és a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesületnek a kiállítás létrehozásában nyújtott segítségét.

(forrás)