Minden, ami zene!

Minden, ami zene!

2023. 04. 04. 18:06

Kedves Fórumtársak, és itt olvasók!
Egy kis segítséggel sikerült eljutnom az ÚJ topic indításhoz.

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az agyamba szinte mindig "bevágódik" egy-egy dallam, s nem hagy nyugtot napokig...
Gondoltam, indítok egy zenei témakört a Szeretgom Fórumában, melyben mindenféle zene elfér majd egymás mellett anélkül, hogy valaki lefikázná.
Férjen tehát meg egymásssal a gyermekdal a népzenével, a magyar népdal a magyar nótával, a divatos slágerek a szimfóniákkal, a különféle népek népzenéi, az opera az operettel, a jazz a XX. század új irányzataival, és így tovább.
Ide mindenki elhozhatja a kedvenceit, és írhat is róla ismertetőt, tudományosat, vagy akár pletyka színvonalút is.

Tehát induljon a "Szeretgom polyhangverseny"!

2023. 12. 03. 15:38

Prelude in Gothenburg, finale in Prague | Europeana

Bedrich Smetana, a parasztszármazású zongorista, karmester és zeneszerző. Szorgalmas tanulása kapcsán elérte, amit akart, az lett, ami szeretett volna lenni, nem törődvén az atyai sziggorral... 

Smetana egyik utolsó műve C- dúr rondó két zongorára, nyolc kézre:
https://www.youtube.com/watch?v=mq0GmZ0gfBc
Bedrich Smetana - Rondo C-dúr (2 piani & 8 hands)
Bedrich Smetana - Rondo C dur (2 Pianos, 8 Hands) - YouTube
27.2.2010 / Konzervatórium Košice, Slovensko Piano: GEMME Piano Quartetto (Enrico Pompili, Matúš Ferko, Gabriela Ujpálová, Erik Jámbor)

2023. 12. 03. 14:05

https://www.youtube.com/watch?v=rhG0_P1cO1Q
Bedrich Smetana: Hazám (ciklus)

Smetana Má Vlast (Hazám) című szimfonikus sorozata az 1874-1879-es években keletkezett: abban az időben, amikor a zeneszerző már teljesen süket volt. Hat szimfonikus költeményben énekelte meg cseh szülőföldjének természeti szépségeit és történelmi múltját.

1.Vyšehrad (Lento) 00:00
2.Moldau (Allegro commodo non agitato)
15:07
3.Sarka (Allegro con fuoco, ma non agitato)
28:20
4.A cseh mezőkről és erdőkről (Molto moderato)
38:22
5.Tábor (Lento)
51:07
6.Blánik (Allegro moderato)
1:03:55

Royal Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Jurij Szimonov

HAZÁM - ciklus (részek leírása)

1. Vysehrad 
A cseh történelem emlékei elevenednek meg, elvonul előttünk a régi vár dicsősséges múltja: A harcokból hazatérő lovagok ünnepi dalai zengenek a falak közt. A befejező részben az elhagyott vár romjainál emlékezik a szerző a régmúlt dicsőségről.
Ez a szimfonikus költemény mind formájában, kifejezésében egységes és megkapó hatású.

2. Moldva 
A mű legismertebb, legnépszerűbb része.
Cseherdőben csörgedezik két patak: az egyik meleg, és vidáman szökellő, a másik hideg és nyugodt. 
A két patak egyesülésekor megszületik a Moldva folyó. A folyó téma hasonlít egy svéd népdalra, ahol Smetana pár évet tartózkodott. Erdei vadászat kürtjei hangzanak fel, majd egy faluhoz érkezik a folyó, ahol éppen egy parasztlakodalom széles jókedvű táncmuzsikája, egy polka hangjai szólalnak meg ebben a népszerű szimfonikus remekműben.

3. Sárka
A szerző ebben egy cseh mondai anyagot dolgoz fel. Sárka szerelmi csalódottságában bosszút esküszik a férfiak ellen. Hozzámegy egy lovaghoz, és a mennyegzői vígasságon az italtól mámorosan álomba merült lovagokat amazonjaival együtt lemészárolja.

4. Csehország berkeiről és mezeiről
Smetana ebben a szimfonikus költemény részben gyönyörű természeti festményt rajzol Csehország természeti szépségeiről. A távolból népünnep hangzik, az egész táj visszhangzik a daltól és a tánctól. Az áradó napfény életörömmel telíti a mű minden ütemét.

5. Tábor
Ez a rész ismét történeti freskó: A huszita háborúk elevenednek meg. Husz János vallásújító és nemzeti hős is. Mártírhalála után Ziska vezetésével a husziták a Tábor hegyre vonultak. A husziták a cseh nemzeti öntudat első harcosai hazájuk szabadságáért Róma ellen. Smetana a husziták küzdelmeit korálfantázia formájában ábrázolja meg.

6. Blánik
Folytatása a Tábornak. Blánik hegye szemben áll a Tábor heggyel. A husziták vereségük után a Blánik hegyen gyűlnek össze. Az elhullt hősök sírjai felett egy pásztorének, majd a husziták himnusza hangzik fel. A középrész komor hangulatú gyászmuzsika. De a befejező rész ismét bizakodó hangú, felhangzik a husziták lelkes indulója, mely kifejezi a zeneköltő hitét is népe szabad és boldog jövőjében.

Smetana: Moldva

Smetana: HAZÁM - 2. Moldva - Kép a hegyek közt hömpölygő folyóról

Károly Híd És Más Prágai Hidak A Moldva Folyó Felett Gyönyörű Nyári Kilátás  témájú stock fotó – Kép letöltése most - iStock

Hidak a Moldva folyó felett Prágában

Száztornyú Prága - Külföldi utazások | IBUSZ

A Károly-híd a legnevezetesebb híd a Moldva folyón Prágában.

2023. 12. 01. 18:58

Tudod, én a művészvilágban különösen azt tapasztaltam, hogy EGO nélkül semmilyen egyéniség NEM LÉTEZIK.
SŐT! Máshol sem. Bizonyos egója mindenkinek van, nekem is, neked is. 
Továbbá:
Megkockáztatnám azt is, hogy az "egyéniség" szó a magyarban, mint kifejezés, egy szinte MINDENKIRE jellemző tulajdonság-összetételét jelenti.
Mert én úgy gondolom, az egyéniség csak EGYETLEN EGYÉNRE jellemző.
ŐRÁ, és csakis őrá, és senki másra.
Szerintem a bolond is egyfajta egyéniség.
A ZSENI meg különleges egyéniség...
Sok esetben a kettő összemosódik.
Tegnapelőtt, mikor néztem az AMADEUS c. filmet, arra gondoltam, Mozart bizony eléggé "bolondos" egyéniség volt.... Azok a hirtelen felvihogások!
Nem volt neveletlenség sem tőle pl., mikor Salieri zenei stílusát szellentéssel kigúnyolta, nem. Sokkal inkább olyan emberé, aki túlzottan ÖSZINTE volt, és nem is gondolt szarkazmusra a tette alatt. Nem akarta megalázni, kigúnyolni, nem! Ő egyszerűen zseniként ilyennek látta a középszerű Salierit. Meg se fordult a fejében, hogy bántó lehet egy ilyen megnyilvánulás. 

Matuz Istvánt pedig azért hoztam fel példának Török Ádámra, hogy lám, az, aki nem olyan "kezelhetetlenül" renitens egyéniség, hanem hajlandó megdolgozni érte, amit kitűzött maga elé, az elérheti a célját, azt, hogy a tehetsége szerinti közismertségbe és elismerésben részesüljön.
Pl. ez a "körlégzés" a fuvolistáknál (s más fúvósoknál is) nagy probléma, s lám, Matuz megoldotta, s közre is adta, nem tartotta meg magának a titkát.

2023. 12. 01. 14:59

Jaj, az az egyéniség, az sokat bekavar... Főleg ha jó nagy egóval van megtámogatva...

2023. 11. 30. 17:40

Érdekes, amiket írsz a MINI együttesről, és bizony, hogy igazad van. Olvasgattam itt-ott csak Török Ádámról magáról, és látom, nem ítélkeztem róla tévesen, hisz a világ első tíz jazzrock fuvolistái közé sorolták őt Amerikában... 

Őstehetség volt, úgy látom, s újra csak azt gondolom, egy jó menedzser - vagy egy agilisebb szülő, aki támogatta volna a tanulmányaiban, s nem hagyta volna, hogy abbahagyja a tanulást! - által Ő személy szerint úgy érvényesülhetett volna, ahogy a tehetsége szerint megérdemelte volna. De úgy, hogy állandóan váltakoztak az együttesének tagjai, és még az együttes ilyetén való szervezése is az ő dolga volt, háááát... valahogy emiatt félre csúszhatott ez az egész... 
Tény: Az együttes nem hozta meg számára azt a sikert, amit megérdemelt volna. Azaz: NEM JÖTT ÖSSZE!

Summa-summárum: a tehetsége és képességgei szerint JOBB SORSRA lett volna érdemes.
Elkallódott tehetség volt szerintem, én úgy látom, azért, mert emberileg valószínűleg nehezen kezelhető volt fiatal korában, mint diák. Nem hallgatott senkire, nem tűrte, hogy irányítsák, de egyedül meg nem tudta maga körül rendbe rakni a dolgait. 

Éppen, mikor eljöttem Debrecenből, mert már elvégeztem a tanárképzőt, akkor jött oda a Zeneművészetire egy fiatal tehetséges fuvolista, akihez tehetségben tudnám talán őt hasonlítani, Matuz Istvánról lenne szó. Ő azért lehetett az, aki, mert kitartóan elvégezte az iskoláit, amely által megszerezte a fuvolaművészi diplomát.

Matuz István Kossuth-díjas fuvolaművész, tanár.
Wikipédia
Született: 1947. január 21. (életkor 76 év), Nagykőrös
Díjak: Kossuth-díjLiszt Ferenc-díj
Albumok: Pierne: Flute Sonata / Piano Trio

https://papageno.hu/featured/2022/01/a-fuvolajatek-technikajanak-megujitoja-matuz-istvant-koszontjuk/

"Amerikában és Japánban is megforduló koncertező művész, aki elsőrendű feladatának tartja a kortárs zene megszólaltatását. Ismert a fuvolajáték technikájának megújításáról, az új hangszínek és akkordok létrehozására alkalmas játékmód kifejlesztéséről. Megoldotta és bevezette a játék alatti folyamatos levegővétel technikáját ("körlégzés" sk. megjegyzés). E megoldások bemutatására kisebb darabokat, etűdöket komponált, melyekből 1978-ban egy tizenegy darabos összefoglaló CD-t is megjelentetett a Hungarotonnál (The new flute – Az új fuvola, közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel Kovács László). Számos kortárs zeneszerző írt számára műveket (Dubrovay László, Eötvös Péter, Kocsár Miklós, Nagy Ákos, Sáry László). Fuvolajátékáról több rádió- és lemezfelvétel készült.

Munkássága elismeréseként megkapta többek között a Liszt Ferenc-díjat, a Lajtha László-érmet, az Érdemes művész díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, a Kiváló művész díjat és a Kossuth-díjat."

https://www.youtube.com/watch?v=EI6hMHupZsM
Studium 3: Sakura, sakura - Matuz István
/Példa az ún. "körlégzés-technikára"/
A fuvolajáték technikájának megújítója - 75 éves Matuz István

2023. 11. 30. 12:09

Tudod ez a fajta zene nem volt olyan nagyon népszerű a fiatalság körében (se). Ugyebár egy picit dzsesszes, meg odafigyelést kíván és még táncolni se lehet rá...

2023. 11. 29. 13:24

Hát igen, gondolom, azért mellőzték őket, mert nem volt jó a menedzsmentjük. Az sokat segít ebben a műfajban. Kár, mert jó fuvolista volt. És Máté Péter is bizony, hogy jó zenész volt, s általában azok, akik zeneművészetit végeztek. Érezhetően igényesebb, hozzáértőbb muzsikusok voltak. 
Nekem - mint komoly zenével foglalkozónak, s csak azt tanulónak - nem volt képben a Mini együttes, de török Ádám fuvolistáról hallottam. Egyébként egy jóbarátom hívta fel rá a figyelmemet, mint annyi más "könnyűzenében" kiváló muzsikusra is (pl. Ian Anderson fuvola, John Lord orgona, zongora). 
Török Ádám és a Mini legnagyobb slágerei (Vissza a városba, Gőzhajó,  Kereszteslovag, Körbe-körbe) - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=lJaKWVUi4MA
Gőzhajó - Mini együttes - Török Ádám fuvola

Nagyon tetszik a fuvola improvizáció, bár emlékeztet kissé Iam Andersonra, de ez nem baj, hiszen a JÓKTÓL nem szégyen átvenni egy, s mást...
Különben is ez a fajta játékmód mostanság egyfajta "irányzat"...

2023. 11. 29. 9:30

Ó igen, a Mini... Nem sokat játszották őket sohasem... Pedig nagyon jó csapat voltak, egyéni hangzással... 

2023. 11. 28. 12:48

Hát igen... EMLÉKEZÉS!... Valakire, aki nincs már, de a dalaiban tovább él köztünk.
Igen, már RÉG meg kellett volna tennem, hogy idehozzam a tavasszal elhunyt Török Ádám kiváló fuvolista zenei számát, amelynek mondanivalója is van számunkra:
https://www.youtube.com/watch?v=tLREJf0pE-s
Török Ádám: Vissza a városba - MINI együttes 
image.png

Vissza a városba

Messze, ó messze
Messze visz az út
Álltam az ablakomnál
És néztem a városon túl

Érzem, én érzem
Messze visz az út
Érzem, a vérem
nagyon húz, messze húz.

Ember, kérded:
merre, meddig élsz?
Nem tudom, mondom,
de talán félsz, mondd, miért félsz?

Ember, kérded, ember, miért?
Merre, meddig élsz?
Kiáltok: gyere vissza!
Itt meleg van, nyugalom, és fény!

Hé ember, mondom, ember!
Az utat járom én
fel a tóhoz,
vagy nem is tudom még.

És ha megyek, ó ember, ha megyek
Messze, messze érek,
de ott fenn a tónál is
csak egyedül, csak egyedül élek.

Ott fent, ott fent, ott fent, ott fent
az eső csöpög rám,
várom a napot,
mely meleget ont le rám.

Hé, ember, mondom, ember!
Az utat járom én,
mert ha nem tudnád, az út királya
voltam s maradok én!

Ember, mondom, ember!
A utat járom én
vissza a városba,
mert ott meleg van, nyugalom és fény.

TÖRÖK ÁDÁM (1948 - 2023)

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%B6k_%C3%81d%C3%A1m_(zen%C3%A9sz)
Török Ádám Máté Péter-díjas magyar fuvolista, énekes és dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere.

Késsel kent képzőművészet

Leonid Afremov festménye (Jelenleg ő a kedvencem)

2023. 11. 18. 19:59

Az ABBA zongoristája:
https://www.youtube.com/watch?v=PCx8Xcm9l7U
100 Zene, Amit Már Hallottál, De Nem Ismered a Nevét

Kíváncsi lennék, a 100-ból hánynak jutna eszetekbe a cime?! 😱 😜 
Érdemes azt is megfigyelni, melyik zeneműveknél nem néz a billentyűre a zongorista?! Hát azok, amelyeknél odafigyel a billentyűkre, azokat bizony nem igazán lehetne lejátszani félreverés nélkül!!!😏 

Nem hinném, hogy a kedves Abba zongoristája a híres magyar zongoraművésszel, Érdi Tamással leülne versenyezni!😝 
Érdi Tamás - Liszt: VI. Magyar Rapszódia - YouTube


jadzia

2023. 11. 17. 18:07

Daniel Barenboim (Buenos Aires1942november 15. –) argentínai születésű izraeli zongoraművész, karmester. Berlinben él; ArgentínaIzrael és Spanyolország állampolgára, továbbá – 2008 januárja óta – a Palesztin Nemzeti Hatóság útlevelének is birtokosa.[1] Nagyszülei askenázi zsidók. Főként Mozart és Beethoven műveinek előadójaként ismert.

Zongoristaként 1952-ben debütált Bécsben és Rómában, majd 1955-ben Párizsban és 1956-ban Londonban1957-ben New Yorkban Leopold Stokowski vezényletével lépett fel. Ezt követően rendszeresen turnézott Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Ausztráliában és a Távol-Keleten2001-ben vitákat váltott ki Izraelben az, hogy részleteket adott elő Richard Wagner Trisztán és Izolda című operájából a berlini Staatskapellével a jeruzsálemi zenei fesztiválon, annak ellenére, hogy Wagner sokaknak tabunak számít Izraelben.

Repertoárjában a legkülönfélébb szerzők művei szerepelnek, a 18., a 19., és a 20. századból egyaránt; Mozart, Beethoven, Liszt FerencGioachino RossiniLuigi NonoPierre Boulez mellett pl. Alban Berg2006-os berlini koncertsorozatán Beethoven összes szonátáját eljátszotta. Gyakran a zongora mögül vezényli a zenekart.

Ő vezényelte a bécsi filharmonikusokat a 2009-es,2014-es és a 2022-es bécsi újévi koncerten.

Harminc év után távozik a berlini operaház éléről a betegeskedő Daniel  Barenboim | Izraelinfokét napja volta születésnapja ja

https://www.youtube.com/watch?v=D_iPsP8LXI0

 

https://www.youtube.com/watch?v=SrcOcKYQX3c

https://www.youtube.com/watch?v=0S6tr_M0tWM

 

https://www.youtube.com/watch?v=HljSXSm6v9M

2023. 11. 17. 10:04

A kilencvenes évek végén egy táncdalénekes duó volt a kedvence sokunknak, elhoztam őket nosztalgiázni egy kicsit ebben a borongós novemberben:
https://www.youtube.com/watch?v=lM8Y5fodwB4
Dupla KáVé - Se veled, se nélküled 

Tracklista:
1. Se veled, se nélküled
2. Búcsúzom
3. Évszakok
4. Megunt szerelem
5. Kék madár
6. Tavaszi szélben
7. Zöld szemű lány
8. A távollét
9. Krisztina
10. Gyötrelem az életem
11. Se veled, se nélküled (Club mix)
12. Szomorú szívem
13. Ez egy ilyen nyár (Bonus)

Dupla KáVé - Se veled, se nélküled (Official 1. Full Album 1998) - YouTube

 

2023. 11. 11. 13:29

Most egy igen ritkán hallható Johann Sebastian BACH művet hallhatunk egy kitűnő magyar Bach játékostól, Schiff Andrástól zongorán:
https://www.youtube.com/watch?v=lHTMq-5B9Co
J.S.BACH: d-moll Kromatikus Fantázia és Fúga - Schiff András
A mű Bach idejében cembalora íródott, de mi itt zongorán hallhatjuk.
A Fantázia fantasztikusan "modern"-nek hat, a maga korában ilyen disszonáns dallamvezetés nem volt akkoriban még. A fúgánál pedig jól hallhatjuk a három szólam sorban belépését, s itt még jobban érvényesül a disszonancia. Akár a XX. században is megállná a helyét stílusában.
Schiff András mostantól Sir Schiff András - Librarius.hu
Éedekességként meg kívánom jegyezni, hogy BACH neve önmagában is kromatikus zenei hangokból áll, ezt a tényt ki is használta Liszt, mikor megírta B-A-C-H nevére az orgona fantáziáját ás fúgáját.
Úgy emlékszem, ezt már régebben feltettem ide, de ha nem, szívesen elhozom, ha kívánjátok.

2023. 11. 10. 10:03

Szerintem a zongorista valami neki ismerős dallamra improvizál. A macska meg bizonyára wc-zni szeretne, ezért dobol a fedélen, ami a zörgő hangot adja, amint hozzáér a fedél az ülőkéhez. Az utalhat arra, hogy wc-zhetnék, mikor az elején még bele is szagol a wc-be... Nem látok én ott semmiféle vödröt. Minek is lenne? Ez nem fémes hang! Nézd meg jól a kagyló mögött, nincs ott semmi!
Köszi, hogy lefordítottad a szöveget, én nem tudok angolul...
Egyébként el kell ismernem, ügyesek ezek a mai fiatalok a számítógép montázsokkal, nekem van, amelyik tetszik, de van, amelyik (pl. ha nagy művészekkel csinálják!) visszataszító!
Szenzációhajhászásnak neveztük mi azt annó, ami MOST "celebség"-nek számít.
Nem szeretem.
S főleg azért nem, mert van pl. az atv GÉNIUSZ c. vetélkedője, s ott nagy koponyák véreznek el a BULVÁR témakörben emiatt az idétlenség miatt, hogy XY celebnek KI a partnere, meg hasonlók!
EZ felháborítóan nagy igazságtalanság!
Egyébként büszke vagyok jómagamra, hogy elég sok tudományra vonatkozó kérdésekre tudom a válaszokat!:)))

MINDENT A MAGA HELYÉN! - szerintem. 
A szórakoztatóiparhoz NEM szükséges széleskörű tudással rendelkezni, sőt! ... Az ún. "ügyeskedés" éppen elég.

A klasszikus muzsika élvezetéhez és megértéséhez pedig bizonyos fokú műveltség és intelligencia szükséges. TE ne tudnád?!
https://www.youtube.com/watch?v=ThTU04p3drM
Daniil Trifonov - Rachmaninov: Rapszódia egy Paganini témára - Op. 43/18. variáció, az egyik kedvencem.

2023. 11. 09. 20:29

Szia Holdfény! 
Na! Örülök neki, hogy sikerült megnézni a videót az egész képpel ahol látni a macskát is.
Ügyes vagy! 👏🏻🙂

Egyébként a macska videó alatt angolul az àll, hogy aki felvette videóra az hajnali fèl négykor erre a zajra ébredt és ez a látvány várta a fürdőszobában. 🤭😀 Jó kis ébresztő éjjel 😁

Hogy mivel dobol a macska azt nem látni de én valami vödörre tippeltem ami a WC mellett àllhat. Mindenesetre tényleg óriási ötlet hozzá a zongoraszó csak azt nem tudom, ez egy létező zenemű-e, vagy a zongorista rögtönözte talán. 

2023. 11. 08. 21:03

Napfénynek szeretettel:
https://www.youtube.com/watch?v=FS3LVVkJMms
THRILLER (Piano Cover) Péter Bence
THRILLER (Piano Cover) - Peter Bence - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=7TsftOKmtjU
The Awesome Piano - Péter Bence
THE AWESOME PIANO - Peter Bence - The Cover Songs

 

2023. 11. 07. 18:25

2023. 11. 01. 9:04 - hoz újabb válasz:
Kedves Napfény!
Ritkán szoktam feladni, s most sem mondtam le róla, hogy meglássam, mi lehet azon a macskán olyan látnivaló, amit én nem láttam a múltkor.
Most megpróbáltam elővarázsolni, és sikerült! Legyen az ÉN titkom, hogyan...
S tessék, a fotómontázst is megleltem a guglin:
The Jazz Estate on X: "Pianist Luca Sestak playing over a video of a cat  drumming on a toilet. https://t.co/WBTU6Ch1YG" / X

Gondolom, a lecsukott wc fedéllel volt valami gondja a cicusnak, azaz fel akarta nyitni, mert megtanították őt arra, hogy ott végezze el a "dolgát",  ezért dobolt rajta. S egy élelmes fotós lekapta, a zongorista srác meg remek montázst készített a két képből, és a hangot is összeeszkábálta EGY zeneművé!
Hát mit ne mondjak? SZUPER produkció lett belőle! 😁 
Gratulálok! 🤩 

Ja, és még valami!
Nekem nagyon gyanús ez a dobolás, élek a gyanúperrel, hogy az IGAZI dob, a macseknak csak a fotója van feltéve, a hang az egy dobé...
De lehet, hogy tévedek, s akkor bocs!

jadzia

2023. 11. 04. 18:15

Csodaszép város a kevesek   között van ahol jártunk sőt Mozart szülő ázában is Nagy élmény  volt

Nádasdi-blog: Mozart városa - Salzburg

2023. 11. 04. 15:47

Wolfgang Amadeus Mozart - His life in Salzburg

Austria, Salzburg, Wolfgang Amadeus MOZART (1756 - 1791) szülővárosa

https://www.youtube.com/watch?v=FZ1mj9IaczQ
Mozart Piano Sonata No 11 A-major. Köchel 331, Daniel Barenboim piano
I - Tema con Variazione 0:02 II - Menuetto 13:09 III - Rondo alla Turca 18:50