Három milliót lakásra
2007. okt. 1.

<p>A Média a Családért Alapítvány és a Képmás Családmagazin hétvégi konferenciáján többek között szó esett egy olyan programról, amelynek keretében a 2004 óta Esztergomban született gyerekek 21 éves korukban hárommillió forintos támogatást kapnak lakásvásárláshoz.</p>

A Média a Családért Alapítvány és a Képmás Családmagazin népességcsökkenés alakulásával foglalkozó alsópáhoki konferenciáján többek között előadást tartott Kopp Mária magatartáskutató, Szekeres P. Mónika, a Nők Lapja vezető szerkesztője és Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

A konferencián részt vett Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere is, aki a Magyarországon egyedülálló Szent Miklós Alapot ismertette. A 2004-ben indított életkezdés-támogatási program keretében az önkormányzat minden esztergomi születésű gyerek után 500 ezer forintot helyez letétbe, az összeget pedig évente 50 ezer forinttal növeli. A Szent Miklós Alap működtetése az önkormányzat éves költségvetésének 1,2 százalékát veszi igénybe, és ez a szám a jövőben sem emelkedik 3-4 százalék fölé.

A támogatáshoz azok a 2004 után született, 21. életévüket betöltött esztergomi fiatalok juthatnak, akik legalább szakmát vagy érettségit szereznek. A hárommilliós támogatás kizárólag továbbtanulásra és esztergomi otthonteremtésre használható. A program beindulása óta Esztergom lélekszáma 28 ezerről 31 ezerre nőtt, és míg 2004-ig évi 200 gyerek született a városban, addig a Szent Miklós Alap létrehozása óta évi 300-ra emelkedett a születésszám.

Mivel az összeg otthonteremtésre kizárólag Esztergomban használható fel, a polgármester a programtól a lakáspiac élénkülését és a lakásépítések számának növekedését is várja.

forrás: hvg.hu

(forrás)