A településeken nincs biztosítva a lehetőség az ember "legalapvetőbb szükségletének" elvégzéséhez!:(

A településeken nincs biztosítva a lehetőség az ember "legalapvetőbb szükségletének" elvégzéséhez!:(

2020. 11. 30. 22:11

Nyilvános illemhelyeket minden település frekventált helyeire!

Sajnos 2020-ban a korona vírus miatt hozott törvények és intézkedések generáltak egy igen kellemetlen helyzetet.
Nevezetesen azt, hogy legtöbb településen megszűnt az ember egyik legalapvetőbb szükségletének az elvégzési lehetősége azáltal, hogy NINCSENEK NYILVÁNOS ILLEMHELYEK!:(
A vendéglátó egységek, amelyekbe ilyen esetekben be lehetett menni, sajnos többségében bezártak.
Az egészségügyi intézményekbe szintén nem lehet illemhelyre menni, mert (tapasztalatból tudom!) azokat KATONÁK őrzik! Nevetséges is lehetne ez a helyzet, ha nem lenne halálosan komoly!!!:((( 
Erről számolt be pl. Dorogon egy járókelő, mikor be akart menni a helyi SZTK illemhelyére szorult helyzetében. Szegényt csak sajnálni tudtam!

Dorogon tudomásom szerint nincs, és nem is volt nyilvános illemhely, így - szerintem jogosan! - a járókelők a vendéglátó egységekbe, vagy az SZTK illemhelyére voltak kénytelenek bemenni a dolgukat elvégezni.

Ha még EZEKET a lehetőségeket is megszüntetik, ne csodálkozzanak a település vezetői, ha megszaporodnak a szabad területeken a "nem éppen higiénikus" emberi melléktermékek, ami ugye törvénysértő, de MIT lehetne tenni az ilyen kellemetlen szorult helyzetekben, ugyan, mondja meg már valaki!!??

A megoldás bizonyára a település vezetőinek (Képviselő-Testületének, Polgármesterének, esetleg az építésügyi és egészségügyi előadójának) a kezében van.

Szerény véleményem szerint minden település "frekventált területeire" ildomos lenne nyilvános illemhelyek felállítása, lehetőleg INGYENES használhatósággal.

Nem arra kellene a katonaságot utasítani, hogy őrt álljanak a - még! - nyitva lévő illemhelyek előtt, hogy az emberek NE TUDJANAK be se menni, hanem éppen ellenkezőleg!
BIZTOSÍTANI kellene (már csak a higiénia miatt is!) ennek az emberi alapvető szükségletnek az elvégzési lehetőségét minden járókelő számára. Felhívó táblákat kellene kitenni, hogy hol találhatók ezek a helyek.

Mindenki megelégedésére a helyzet nem tűr halasztást, GYORS intézkedésre van szükség!
Nem kell luxus kivitel, a célt szolgáló egyszerű építmény is megfelelne.
Automatikus nyilvános WC új generációja
"Okos utcabútor" jellegű nyilvános illemhely
https://www.lemezmegmunkalas.org.hu/ujabb-okos-utcabutor-jellegu-nyilvanos-wc-hagyta-el-cegunk-telephelyet-61


2023. 01. 13. 12:50

Hát eeeegen... Így gondolkozik egy optimista beállítottságú ember!;o)

2023. 01. 13. 12:48

Gyerekek!!!! Ez a Dürer számtábla nem Sudoku?!:DDD

2023. 01. 13. 12:20

Éva így szólt: - Értem én, csupán azt nem értem még:
Apu, mit csináltak a dinoszauruszok 65 millió éven át, ha még egy nyamvadt lakást se tudtak felépíteni?!!!:P
Ház - lakás alaprajz készítés ingyen és okosan - Zöldház Építés


A "lényegtelen" számolásról (használható számjegyek hiányában) nem is beszélve!!!2023. 01. 13. 11:09

Arab.. Illetve Dürer... Ahogy tetszik. Az arab számoknak nem az volt a lényege, hogy úgy néztek ki, mint a mostani számok, hanem az, hogy úgy használták őket, mint ahogy ma használjuk. Azaz volt helyiérték és volt nulla. Ezt valószínűleg az indiaiaktól vették át (mármint a módszert), hiszen az arabok és India között igen élénk kereskedelem folyt. De hát végül is ez lényegtelen. 

2023. 01. 13. 10:02

Szia Holdfény!

Érdekes, amit küldtél, de igazán nem ok arra, hogy "hülyét kapj" a kérdés miatt, végülis milyen számokkal számolunk mi. Èn legalábbis ezeket a dolgokat a lehető legpragmatikus oldalról nézem. Mégpedig így: Hát nem mindegy? A lényeg az, hogy van mivel számolni és működik. Hogy ki találta fel és mikor, azon vitatkozzanak a történészek ha nincs jobb dolguk. Hát nem? Aztán vagy kiderül, kinek van / volt igaza, vagy nem. 🤷🏻‍♀️🙂

2023. 01. 13. 9:14

Ezt én is így olvastam valahol... Az arabok között sok nagy tudású ember volt. Pl. ugye, mint tudjuk, most a világ arab számjegyekkel számol. A római számjegyek a mai bonyolult matematikához alkalmatlanok, főleg, hogy nincs köztük nulla!
Csakhogy!
Újabb kutatások bebizonyították, hogy valójában a ma arabnak hitt számok HINDU eredetűek!
https://qubit.hu/2018/04/18/az-arab-szamok-eredetenek-kamu-magyarazata-ne-tessek-neki-bedolni

Na szóval ilyesmiket olvasva szoktam volt mondani:
Rögtön hülyét kapok!!! :(((

Akkor MOST kérném szépen, milyen eredetű számokkal is számolunk???!!!...

2023. 01. 13. 8:56

Hát igen, az a boldog gyerekkor!:)))
Nyáron nálunk "napelemmel" folyt a kis koszos sirmancok (mi voltunk azok, természetesen...) esti mosdatása olyatén képpen, hogy nagy vejdlingokban kirakta a kútvizet a napra keresztanyám, ami estére jó meleg lett, s mi beleálltunk, és jól lecsutakolta rólunk a koszt, ami főleg permetporból állt, mert a szöllőben dolgoztunk egész nap. S mivel csupa homokból állt a talaj, mesztéláb voltunk, cipőt nem lehetett húzni, és a homoktól nem lettünk ám koszosak, az lepergett a talpunkról. Húúú, hogy tudott csípni az a kéköves permetpor!:(((
Mit tehetünk a szőlőért? - Agroinform.hu


2023. 01. 12. 15:10

Ez a téma visszahozza gyerekkori emlékeiket. 

Én úgy gondolom a "higénia" minden normális ember természetes igénye. Persze a higéniának vannak fokozatai, a túlzott higénia véleményem szerint ártalmas is lehet az egészségre, az immun rendszerre. A tisztálkodás módszerei sokban függnek a körülményektől és a rendelkezésre álló eszközöktől.

Talán 8-9 éves lehettem amikor a vezetékes víz be lett vezetve a házunkba. Addig kint pottyantós WC és kerekes kút az udvaron. A kútról hordtuk be a vizet, főzésre, mosogatásra, mosásra és tisztálkodásra. Szinte minden a konyhában történt. Volt egy szén tüzelésű sparhelt (gáz nem volt) ez nyáron is használatban volt hiszen ezen főzött édesanyám, melegített vizet mosogatáshoz, tisztálkodáshoz és mosáshoz teknőben a konyha közepén. Aztán teregetés az udvaron. Volt egy zománcozott kis és egy nagy lavór. Kis lavórban a kéz és arc mosás nagy lavórvan alul masakodás. Nálunk először a gyerekek modatása aztán a felnőttek. Emlékszem amikor nyáron sokat játszottam kint, este édesanyám bele állított a nagy laborba, aztán amikor elkezdett lemosni olyan sötét szutyok jött le rólam azt nagyon élveztem nézni.

Természetesen abban az időben hűtő szekrényünk sem volt. Nyáron amikor sikerült húst venni és valamilyen oknál fogva nem az nap lett elkészítve, a kút vedtébe tették és le engedték a víz felszínéig. Semmi baja nem lett más napig.

2023. 01. 12. 10:13

A törökök valószínűleg az araboktól vették át a fürdési kultúrát. Tény és való, az ő nyomukban maradtak meg fürdők. No meg ne feledjük, akkoriban az orvostudományt is az arabok (mórok) művelték felsőfokon. Az akkori európai (nemcsak a magyar) orvostudomány a béka hátsója alatt volt hozzájuk mérve.

2023. 01. 11. 18:48

Hát pedig a férjemnek Istambulban azt mondták a török kereskedők, hogy:
"Madzsar tesvír, mink tanítottunk meg benneteket fürödni, még ma is állnak Pesten az általunk épített török fürdők!!":P
Ez a 4 törökfürdő maradt fenn Budapesten - Termál Online
Veli bej fürdője

2023. 01. 11. 10:31

Hát bizony ez így volt, ahogy írtad. Csak nálunk először a gyerekek fürödtek, majd a felnőttek..  Aztán, amikor már volt vezetékes víz, lett egy fatüzelésű bojlerünk és akkor már majdnem mindenki külön, külön fürödhetett (azaz a gyerekek is külön, meg a felnőttek is) mert azért a meleg víz nem öt perc alatt lett kész. Úgyhogy jó későn értük utól a rómaiakat meg az arabokat, legalábbis fürdési kultúrában...

2023. 01. 10. 17:40

Tévedés, ha azt gondolod, nálunk más volt a helyzet, sőt!
Édesanyám főzte házi szappannal mostunk kezet egész nap egy lavórban. Ún. pipereszappant csak szombat este egy horganyzott lemezkádban fürdéskor használhattunk. Előbb a szüleink fürödtek, majd ahhoz a vízhez melegvizet öntve jöttünk mi, gyerekek. Én a hugival egy kádban fürödtem, a bátyánk utóljára következett.
A hajmosás egy külön tortúra volt nekünk, copfos lányoknak.
cca 1947-1953 4 db Elida Kék-vörös címeres szappan, különböző eredeti  csomagolásban

Ezekről már régebben volt szó, ha jól emlékszem.

2023. 01. 10. 10:08

Hát ez az... Az én gyermekkoromban pedig még csap se volt, mert vezetékes víz se volt... Nagyapáméknál a kút vize ivásra, főzésre nem volt jó, csak állat itatásra (ló, tehén, birka, meg a malacok és a lábasjószág). Vizet messziről, akkoriban irdatlan messzinek tűnt, kellett hozni, kannában... Gondolhatod, hogy este egy lábmosás fért bele a dologba. Napközben meg egy lavór víz, és ebben mostt kezet az, akinek kellett, egymás után...  Bezony... És ez már a huszadik század vala... (no pláne régen nem is volt ilyen rendeltetésű hely még a kastélyokban sem... Méghogy fürdőszoba... )

2023. 01. 09. 19:52

Bizonyára igazságod vagyon!
Én még láttam a szomszéd sváb faluban emeletes családi házban olyan fürdőszobát, ahol csipketerítő volt a mosdókagylóban!:DDD Ugyanis a lakásba nem volt bevezetve a víz!:(((
Csak egy csap volt a kertben...

2023. 01. 09. 9:49

Kedves Holdfény!

Ne feledd, akkoriban a rendszeres fürdés (méghogy fürdés, de az alapos mosoakodás) nem volt téma. Illetve elítélendő volt. Ez is a keresztény "kultúra" egyik hozadéka volt... És hát a falusi emberek se nagyon fürödtek, sőt, egyáltalán nem fürödtek, mert nem volt miben és nem volt hol... Pláne télen... Az a kis parasztlány a kútnál is legfeljebb az arcát, meg a lábát mosta meg, nyáron..

2023. 01. 06. 16:31

Pedig a tudós antropológusok is azt kutatják minden újabb emberi őslelet feltárásánál, milyen KULTÚRA volt az adott korszakban ezeknél az emberi leletek népeinél.
Hogyan élték a hétköznapjaikat, pl. milyen volt a higiénéjük?
Ez bizony nem egy elhanyagolható szempont a fejlettséget illetően.
Most olvasok a "legnagyobb magyarról", azaz Széchenyi Istvánról, és koráról egy könyvet, és bizony eléggé elmarasztalható a korszak higiéniája!
Mosdás helyett parfüm!? ... Az uraságoknál! Nem semmi!:(((
Ennél még a hideg kútvízben megmosakodó parasztlánykát is elismerés illeti!:)))
Parasztház újrahangolva | Házból Otthont | Beautiful roofs, Country modern  home, Barn style house

2023. 01. 06. 15:23

Igazad van kedves Holdfény, de én a probléma gyökerét abban látom, (és ez nem kizárólag a nyilvános illemhelyek hiányára vonatkozik, de ez is része a sok más hiányosságának és sok más eltúlzásának,) mi minden megoldást a politikától várunk azután hogy sikerült a kultúrát kivonni, megszüntetni az emberi létezés alapjából. Egy társadalom pedig nem működhet jól egy adott kultúra alapjai nélkül. Tudom ez egy kicsit túlfeszített e témát illetően, de én úgy gondolom hogy ezek hiánya pont elsősorban a tapasztalatok következménye, vagyis a nem "kultúrált" és rendeltetésének megfelelő használata. A WC-és nénit pedig manapság kirabolnák. Ha nem is az első nap, de a harmadik nap biztos.

2022. 12. 28. 20:06

Jajj mán, ne mán, kedves Strázsa!
Hogy egy ilyen piszlicsáré ügy miatt parasztlázadásra lenne szükség!?... Meg társadalmi változásnak...
Nem mondom, hisz írtam is, hogy ez igen FONTOS szükséglete az embernek, hisz kiizzadni sajnos nem tudjuk, de a települési önkormiknak csak van valahol egy kis dugi (?) pénzük a költségvetésükben, hogy szegény vínasszonyokon segítendő, elhelyeznének itt-ott egy pár nyilvános illemhelyet!
Tudod, mit mondott a matek tanárunk? Nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség van!:(((
https://www.youtube.com/watch?v=CoqkdlwF93I
Koós János - Pipilni kell már papa
Koós János - Pipilni Kell Már Papa - YouTube

2022. 12. 23. 15:05

Kedves Holdfény, 

ahhoz hogy e téren változás legyen, komoly társadalmi átalakulásra lenne szükség, vagyis a REND helyreállítására. De egyenlőre azt látom hogy e helyett a KÁOSZ elmélyülése, kiszélesedése történik, véményem szerint szándékosan legalább is a világ úgynevezett nyugati részén. Egyenlőre úgy tűnik elsősorban liberális demokraták által vezetett városokban, nagyvárosokban. Itt az USA-ban pl. olyan dolgok történnek, melyeket 20-25 évvel korábban elképzelni sem lehetett volna. Hogy néhány dolgot említsek: pubertáns blokkolót, különböző hormon tablettákat adnak fiatal korúaknak iskolákban, gyakran a szülők tudta és hozzájárulása nélkül. Szex átalakító műtétekre is ösztönzik őket. Fegyverrel elkövetett rablás, gépkocsi rablás következmények nélkül marad. Megpakolt bevásárló kocsikat tolnak ki üzletekből tömegesen fizetés nélkül és senki nem meri megállítani őket. A déli határ teljesen nyitott, ellenőrizetlen. És még sorolhatnám. Úgy hogy ilyen problémák mellett működő nyilvános WC-k hiánya szád rendű probléma. 

2022. 12. 21. 19:43

Kedves Strázsa!
Engem is irritál, hogy a "kutya se törődik" ezzel a fontos tartalmú topiccal!
De az, hogy még New Yorkban is probléma a hiánya, azaz ott sincs működő nyilvános illemhely, azt nem.
Azt meg pláne, hogy olyan okból, amiket írtál.
Elég baj, hogy ide jutott a világ, még ilyen egyszerű, ugyanakkor igen fontos dolog is gondot okoz a települések vezetőinek, hogy inkább a szőnyeg alá söprik, mint annyi minden mást, ami kényes téma.
Pedig mind köztisztasági, mind közbiztonsági okokból ezt meg KELLENE oldani.
Szerintem több, mint nevetséges, ilyenre nem találni megoldást az Önkormányzatok részéről, ez HIBA! Óriási, és közérdeket sértő HIBA!:(((
A férfiak még csak-csak megoldják a dolgot "valahogy" (mint a kutyák, fára, falra, stb. vizelnek!( :(((
De a nők mit tegyenek (főleg a vízhajtót szedő idősebb korosztály!), ha rájuk jön a szükség?!

Hová lettek az előző korok wécés nénijei?
Zsenánt lett az ilyen foglalkozás?!
Ugyanakkor meg se szeri, se száma a polgármesteri hivataloknál munkanélküli segélyért sorbanállók száma!:(((
Nem jól van ez így, nagyon nem jól van!