Visszakaphatjuk a kanonoksort?
Közélet
2019. máj. 30.

<p><span>Olyan viták kereszttüzébe került a kormány koncepciója, hogy inkább elhalasztják a rendszer bevezetését <strong>bizonytalan ideig</strong>, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.</span></p>

Elhalasztja a közigazgatási bíróságok bevezetését, jelenti be Gulyás Gergely a Kormányinfón. Olyan európai vita kereszttüzében áll a téma, ami a kormány szerint alaptalan, de a viták elcsitulásáig elhalasztják a bevezetést, a vonatkozó jogszabályt még ma beterjesztik a Parlament elé.

A kormány azzal védte a közigazgatási bíróságok bevezetését, hogy sokáig része volt a magyar jogrendnek, és a bírák függetlenségét nem fenyegeti semmi. Ezek a bíróságok olyan kényes ügyekkel is foglalkoztak volna, mint közérdekű adatigénylések, választási ügyek. A bírósági függetlenség kérdésessége és egyéb vélt hibák miatt a Magyar Helsinki Bizottság többször támadta a kormányt. Az ENSZ Emberi Jogi Biztosa bírálta a tervezetet, mert az igazsággügi miniszter kezébe lenne a bírák kinevezése, ami aggályos. Így látta a hvg.hu szakértője is. Az ENSZ különleges jelentéstevője mellett a Velencei Bizottság is aggodalmának adott hangot.Ellenzéki pártok februárban fordulatak az Alkotmánybírósághoz.

Időközben 162 bíró jelentkezett a közigazgatási bíróságokra.   

 

Városunk szempontjából a legfontosabb fejlemény: ha  2021. december 31-ig nem valósul meg Esztergomban a Közigazgatási Felsőbíróság intézménye, akkor a Magyar Állam részére átruházott tulajdonjog 2022. január 1-én – a tulajdon átruházásról rendelkező szerződésben foglalt eljárás keretében visszaszáll Esztergom Város Önkormányzatára.

Forrás: HVG

 

(forrás)