Az önkormányzat hajléktalant csinált a közmunkásokból

Az önkormányzat hajléktalant csinált a közmunkásokból

2019. 04. 10. 13:24

Talán sok városlakónak fel sem tűnt - a helyi sajtó nagyon nem foglalkozott vele -, de sorra költöztetik ki  a Töltés utcán a komfort nélküli kényszerlakások lakóit az önkormányzati cégek emberei, hogy megkezdődhessen az épületek bontása. A hatályos rendelet korlátai miatt azonban az utcára rakottak nem mindegyikének ajánlott a hivatal cserelakást.

A Töltés utcai - a város rendeletében csak "szociális bérlakás" névvel illetett kényszerlakások miatt tavaly egy komoly összegű büntetés érkezett az önkormányzatnak, mivel megállapították, hogy az építmények kéményeinek többsége életveszélyes. Az Önkormányzatot a büntetés - illetve talán annak a lehetősége, hogy azt újra és újra ki fogja szabni az illetékes hatóság végre cselekvésre ösztönözte: az a döntés született, hogy az ott lakókkal szerződést bontanak, a lejárt szerződéseket nem hosszabbítják meg és a kényszerlakásokat elbontják.

Esztergom önkormányzati lakások bérbeadásáról szóló rendelete még Meggyes Tamás idején, a Szent Miklós Alaphoz kapcsolódóan készült. A rendelet három módot határoz meg az önkormányzati lakások bérbeadására:

  • piaci alapú bérbeadás: ilyet magántulajdonnal nem rendelkező magánszemély igényelhet, és teljességgel piaci alapon történik a lakbér megállapítása.
  • szociális bérbeadás: ezek a Sátorkői úton és a Töltés utcában található ingatlanok, a normál rendeleti lakásárból 50% kedvezménnyel
  • Szent Miklós "otthonteremtő lakás" bérbeadás: csak kiskorú gyermeket nevelő családok igényelhetik a Dobogókői úton és a Szalézi lakótelepen, szintén 50% kedvezménnyel.

A lakhatás Esztergomban sem alapvető jog, de a város polgára joggal várná el a befizetett adóforintokért cserébe, hogy az önkormányzat legalább ne növelje az emberi nyomorúságot a saját közigazgatási területén. Nincs morális indok arra, hogy a polgármester és a hivatal utcára tesz embereket, miközben köztudottan üresen állnak önkormányzati lakóingatlanok, egész épületek.

Egy a belvárosban jól ismert, alkalmi munkákból, az emberek jóindulatából és segítségéből, jobb napokon közmunkából élő testvérpár immár napok óta hajléktalanként éli az életét, mert az önkormányzat illetékesei  nem biztosítanak számukra emberhez méltó lakhatást, miután az eddigi Töltés utcai bejelentett lakhelyükről kilakoltatták őket. Mivel nincs kiskorú gyermekük, a város nem tud velük új szerződést kötni máshol, az ingatlant pedig elbontják. A hivatal azt ajánlotta számukra, hogy menjenek a Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett hajléktalanszállóra. Ismerve a város lakásbérleti árait, ezeknek az embereknek sok esélyük nem lenne ebből a helyzetből visszakapaszkodni - nem csoda, hogy a szállóra vonulás ellen kézzel-lábbal tiltakoznak.

Én sem gondolom, hogy ez lenne a megoldás. 

Régóta aktuális lenne újraalkotni, újra kitalálni a városi lakások bérbeadásáról szóló rendeletet. Vannak vele más bajok is: a transzparencia teljes hiánya, a bérleti szerződések átláthatatlansága, a hivatali dolgozóknak tett kiutalások. De most az adott probléma megoldása szempontjából már az is elegendő lenne, ha a meglévő rendeletből nagyon gyorsan törölnék a képviselők azt a részt, ami meggátolja, hogy szociális alapon, ténylegesen rászoruló de kiskorú gyermeket már éppenséggel nem nevelőkkel is szerződést lehessen kötni bármelyik üres önkormányzati ingatlanra, lakásra. Nem látok rá okot, hogy akár már a következő rendes testületi ülésen kezdeményezze a rendelet módosítását bárki a képviselők közül - de egy ilyen ügy megoldása  a polgármesterasszony hírnevének sem tudna ártani.

Addigis amíg ez a csoda valahogy megtörténik: ha Ön kedves olvasó, ismer valakit, aki el tudná szállásolni emberi módon valahol két, fizikai munkára képes, az önkormányzat által utcára tett embertársát, keresse őket a Bástya áruház környékén napközben. 

 

(képünk illusztráció, a Töltés utca mellett felgyűlt szemét a helyi közösség és önkéntesek által történt összegyűjtésén készült 2011-ben)

 

(Cikkünk egy korábbi változatában azt állítottuk, hogy kilakoltatott testvérpárnak - saját elmondásuk alapján -volt szerződése a szociális bérlakásra az önkormányzattal, ezt az Önkormányzat kifogásolta, ezért a szóban forgó mondatot megváltoztattuk a birtokunkban lévő tények alapján).

Még nincsenek kommentek :(