Bejó a hibás? Avagy így manipulálnak, ha hagyod.

Bejó a hibás? Avagy így manipulálnak, ha hagyod.

2018. 10. 08. 22:21

Olvasom egy egykor szebb időket látott  bloggernél, hogy nem tetszett neki a szombati cikkünk a Déli Kanonoksor - hívjuk így nyugodtan - "elkótyavetyéléséről". Történt ugyanis, hogy a város egy - a köztudottan fals adatokat tartalmazó ingatlankataszter szerint - milliárdos értékű ingatlant odaajándékozott az államnak.

 

Bejó Gábor az elmúlt években látványosan nem ír semmi de semmi negatívat az önkormányzat Fidesz frakciójának működéséről.  Nem csoda hát, ha ezen az önkormányzat Fidesz frakcióját negatív színben feltüntető cikken felháborodott. Annyira felháborodott, hogy weboldalának facebook oldalán egy erősen manipulatív (ún. "hamis dilemmát" alkalmazó) szavazást  is elindított:

Az éppen összeomló épületet ábrázoló animgiffel illusztrált "Nem" válasz nem hagy semmit a véletlenre. A facebook népe természetesen annak rendje szerint hagyja is magát manipulálni, és már 90% felett szavaz arra az opcióra, hogy mennyire jó ötlet a város vagyonának 4-5%-át kitevő vagyontárgyát ingyen odaadni az államnak. Hiszen olyan szegény ez a magyar állam, hogy a miniszterelnöknek saját magánrepülőre sem telik, másén kell utaznia, ha valahová menni akar. 

A vicc az egészben, hogy természetesen bőven nem az a két választható opció van a valóságban, mint amit Bejó Gábor olvasóinak felajánl. Kapásból fel tudna sorolni a legtöbb esztergomi polgár 3 továbbit:

  • Van az, hogy nem ingyen ajánljuk fel az államnak ugyanerre a célra, hanem kérünk érte pénzt  - legalább annyit, amennyibe a városnak az elmúlt évtizedben az épület került. És akkor vagy kell nekik, vagy nem kell nekik. De ha nem kell nekik, akkor...
  • ... még mindig ott az opció, hogy az épületet újítsa fel és hasznosítsa a város. Bejó azt sugallja, hogy az épület hasznosítására a városnak sem pénze, sem koncepciója nem volt, de ez egyszerűen nem igaz. A város 2015-ös Integrált Városfejlesztési Stratégiájában egy lehetséges helyszínként jelent meg ahová a polgármesteri hivatalt át lehet költöztetni, de alig pár hónapja tárgyaltak arról a képviselők, hogy a Kanonoksor legyen az új levéltár. 

  • További opció lehetne a befektetőkeresés és akár közös private-public konstrukcióban való hasznosítás: jövőre várható hogy a Dunakanyarra, mint kiemelt turisztikai régióra megjelennek a várva várt Kisfaludy pályázatok. A szakma úgy tudja, hogy 70 milliárd forintra lehet majd pályázni: nem is csoda, hogy a NER lovagok és lovaginák úgy vásárolják fel a Dunakanyarban található szállodaépítésre alkalmas ingatlanokat, mintha ingyen adnák (sic). A város például egy ilyen beruházásra is tartalékolhatta volna ezt az épületet, hiszen az premier helyen, a Bazilika mellett, a várhegy oldalában helyezkedik el (hasonló tulajdonsággal bír Budapesten például a Hilton).

Nem olyannak ismertem én meg Bejó Gábort, mint aki ezeket az opciókat ne tudná felismerni, értelmezni, átgondolni. Nem veszem be, hogy az a Bejó Gábor, aki anno olyan harcosan tudta leírni az igazságot Esztergomban a Fidesz dolgairól, az ne venné észre, hogy ez a történet az ingyenes ingatlanfelajánlással messziről bűzlik és egyáltalán nem akkora érdeke a városnak, ahogy az a fideszes sajtóban - és ebbe az elmúlt időszakban már az ő általa vitt híroldalt is oda lehet nyugodtan sorolni - be van mutatva.

Szerintetek?

 

 

Még nincsenek kommentek :(