Még a mostani ülésszakban eldőlhet, hogy Esztergom lesz a közigazgatási bíróság székhelye

Még a mostani ülésszakban eldőlhet, hogy Esztergom lesz a közigazgatási bíróság székhelye

2018. 09. 27. 11:21

A kormány tárgyalta és elfogadta a közigazgatási felsőbíróságról szóló koncepciót, ami alapján az igazságügyi miniszter október végéig benyújtja a kormánynak a törvényjavaslatot, amiről a parlament még a mostani ülésszakban dönteni fog - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón.

Az új bíróság székhelye a koncepció szerint Esztergomban lesz, az önkormányzat már hozott egy határozatot arról, hogy a bíróság megfelelő elhelyezése érdekében egy új épületre van szükség, amelynek létrehozásához a kormány segítségét kérik. Két hete a déli kanonoksor bejárása is megtörtént (lásd illusztrációnk), mely az előzetes találgatások szerint a bíróság céljára megfelelhet.

A székhelyen kívül további nyolc városban regionális illetékességgel törvényszékek jönnek létre. Ezek kiválasztása folyamatban van.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint a mai, hatályos bírói jogállásnak megfelelő bírák fognak tevékenykedni a bíróságon,  a bírói jogállás egységes marad. Ez azt jelenti, hogy minden olyan bíró kérheti átvételét a közigazgatási bíróságra, akik jelenleg is közigazgatási ügyekben ítélkeznek.

A közigazgatási bíróság 2020 január elsejével kezdi meg tevékenységét.

A bíróság felállításával párhuzamosan zajlik a közigazgatási reform, melynek részeként egyszerűsödni fognak az egyes eljárások a területi közigazgatásban. A cél, hogy visszaszorítsák a fölölseges bürokráciát. A mostani eljárásrend szerint az államigazgatásban kétfokú, majd a bírósági felülvizsgálati szakban egyfokú eljárásban történik az ügyek elbírálása, A jövőben ez megfordul és az egyfokú államigazgatási eljárást kétfokú bírósági felülvizsgálati eljárásrend követ.

Forrás: mfor

Kép: facebook

Még nincsenek kommentek :(