Likviditási krízisben van megint Esztergom - költségvetési kiigazítás jöhet
Városháza, Bottyán-ház, Polgármesteri hivatal

Likviditási krízisben van megint Esztergom - költségvetési kiigazítás jöhet

2018. 08. 27. 22:28

Az augusztus 30-i képviselőtestületi ülés első napirendi pontja szerint 800 milliós hitelfelvételre, azonnali, közel 650 milliós kiadáscsökkentésre vagy milliárdos értékben ingatlanok eladására kényszerülhet a város az év hátralévő részében, vagy januárra fizetésképtelenné válhat Esztergom. 

A likviditási krízis fő okaként a költségvetés túltervezett kiadási oldalát nevezi meg az előterjesztés. Három lehetséges kiút kerül felvázolásra:

  1. Ingatlanok és cégek eladása legalább 1 milliárd forint értékben: az élményfürdő, a Port Danube Kft, a még meglévő ipari parki telkek és az aranyhegyi lakópark épületei vannak megnevezve
  2. 648 millió forintos kiadáscsökkentés a következő beruházások leállításával: Strabagtól még meg nem rendelt 191 milliós állomány, Kossuth Lajos u. 38/B felújítása (225 millió forint), buszmegállók felújítása (127 millió forint), és a csapadékvíz átemelők felújítása (55 millió forint), továbbá 50 millió forintot a városi intézmények költségvetéséből is lecsípne az év hátralévő részében az előterjesztő polgármester
  3. Hitelfelvétel 800 millió forint értékben, vagy külön megállapodás a Suzukival arról, hogy a cég már januárban fizessen adót március helyett.

A teljes előterjesztés ide kattintva olvasható, meglepően részletes és sok adatot tartalmaz.

Nagyon örülnénk neki, ha a cikk mögé kommentálnának a városban élő közgazdasági, pénzügyi szakemberek, hogy mit is olvasnak ki a rengeteg szám mögül: fundamentálisan rontottak el valamit városunk képviselői az idei költségvetés megszavazásakor (hasonlóan 2009-hez, ami akkor belelökte a várost a csődbe), vagy a költségvetés végrehajtása, a városi cash-flow kezelése okozza inkább a gondot, és ott kellene erősítenie a hivatalnak?

Még nincsenek kommentek :(