Jegyzői válasz a Széchenyi téri faépítményekre
Közélet
2018. aug. 7.

<p>Július közepén Bejó Gábor az IGOM-on azzal a hírrel borzolta fel a város közvéleményét, hogy 8,2 millió forintért akarja árhelyeztetni a hivatal a Széchenyi téren található faépítményeket. Megkérdeztük a város jegyzőjét, hogy mi igaz ebből.</p>

Mit tartalmazott az előterjesztésben szereplő 8,2 millió forintos összeg? Ez már egy végleges kalkuláció volt, vagy csak egy becslés?

A Széchenyi téri faépítmények elbontásáról a májusi és júniusi rendes ülésén döntött az esztergomi képviselő-testület. A 2018. július 19-ei ülésén pedig a faépítmény végleges elhelyezéséről határozott Az utóbbi előterjesztés kizárólag egy hozzávetőleges költségbecslést tartalmazott, mely a helyszínek végleges ismerete nélkül természetesen rugalmasan kezelendő. A kalkuláció tehát egy becsült érték volt, árajánlat sem készülhetett. A bekerülési költség mértéke az azóta kiválasztott helyszínektől függ. Teljesen más a költsége egy leburkolt udvarnak és más egy zöldmezős helyszíntérnek is.

A kalkulációra a bontási/építési beruházás becsült értékének meghatározása céljából volt szükség, elsődlegesen az eljárásrend meghatározása végett. Mivel kiderült, hogy az egész projekt 1 millió forintot meghaladó értékű, így a konkrét ajánlatkérésre a Közbeszerzési Bizottság döntését követően kerülhet sor.

Engedélyköteles-e az építmény elhelyezése az új területeken? 

Az építés nem engedélyköteles, de bejelentési dokumentációt kell készíteni és a településképi konzultáció és hozzájárulás szükséges. Az ajánlatkérés miatt mindenképpen szükséges viszont egy alaprajz, két metszet, alapozási részletrajz, hogy a vállalkozások tudjanak mire ajánlatot adni.

Lesz szükség egyéb munkákra, alapozásra, esetleg a tíz éve amortizálódó ponyva cseréjére, közművek bekötésére?

A telepítés helyszíne dönti el, hogy „csak” alapozásra van-e szükség, vagy egyéb munkákra is (bontás, térkövezés). A telepítés során nem merült fel a ponyva cseréje. A főtéren sem volt közműellátás a faépítményben, így ez a kérdés fel sem merült. Amennyiben az új helyszíneken – a Pézsa Tibor Sportcsarnoknál és a Palatinus-tónál – szükséges lesz ez, akkor az intézményvezetők megvizsgáltatják.

Az IGOM cikkének megjelentetése előtt kérte bárki a részletes költségkalkuláció megismerését?

Részletes költségkalkulációt (melyet eddig sem Bejó Gábor, sem más személy nem kért) csak a fentiek ismeretében fogunk tudni nyújtani. A téma kiemelt voltára figyelemmel erről a város polgárait természetesen tájékoztatni fogjuk.

(forrás)