Miért nem fizet a város egyik cége a másiknak osztalékot?
Városháza, Bottyán-ház, Polgármesteri hivatal

Miért nem fizet a város egyik cége a másiknak osztalékot?

2018. 06. 29. 15:33

Visszavont sürgősségi előterjesztés, ki nem fizetett 30 milliós osztalék - valami furcsa adok-kapok zajlik a Strigonium Zrt. és az Önkormányzat in-house cégeként működő Zöld-Út Esztergom Kft. között.

Nyílt ülésen tárgyalandó sürgősségi előterjesztésként került volna a képviselők elé egy anyag a június 21-i testületi ülésen egy 30 millió forintos összegről, aminek a befizetését a Strigonium Zrt. írta elő a tulajdonában lévő Zöld Út Kft.-nek. Az előterjesztés szerint a Zöld-Út Kft. ügyvezetője kérte, hogy a testület döntsön arról, hogy be kell-e fizetnie a cégből a tulajdonosnak ezt az összeget, mint előírt osztalékot. A kérdést nem tárgyalták a képviselők, lekerült a napirendről. Az előterjesztéshez csatolt levél tanúsága szerint, június 13-án a Strigonium Zrt. bírósági eljárással fenyegette meg a Zöld Út Kft. ha az nem fizeti be az osztalékot 8 napon belül. 

A  Strigonium beszámolóját, benne a 30 milliós előírt osztalékkal a képviselőtestület korábban már elfogadta, ennek ellenére a jegyző valamiért fontosnak tartotta volna, ha a kérdés újra a képviselők elé kerül.

A Zöld-Út Esztergom Kft. egyébként tavaly 352 millió forintos árbevételt ért el, személyi jellegű ráfordításai pedig az előző évi 60 millióról 98 millió forintra nőttek, köszönhetően valószinűleg annak, hogy az egy évvel korábbi 7-ről 23-ra növelte a teljes munkaidőben foglalkoztatott fizikai munkát végző alkalmazottak számát. Ezzel együtt a 2016-os 8,8 millió forintos adózott nyereség után 2017-ben 52 millió forint adózott nyereséget ért el, ebből kívánt osztalékként kivenni 30 millió forintot a tulajdonos Strigonium. A képviselőtestület fideszes többsége egyébként tavaly augusztusban döntött arról, hogy a város Esztergom c. időszaki kiadványának kiadói tevékenységét a Polgármesteri Hivatal helyett a  Zöld-Út Kft. lássa el: az újságban ezután Romanek Etelka fényképei helyett egyértelműen Völner Pál fényképei kerültek túlsúlyba a fényképes illusztrációk mennyisége tekintetében. 

A Zöld-Út és az Eszköz Kft. ügyvezetője, aki 2014-ben Dorogon indult a Fidesz színeiben a polgármesteri székért és jelenleg is tagja a dorogi képviselő-testületnek a Fidesz színeiben az utolsó olyan önkormányzati cégvezető a városban, aki 2010 előtt került ilyen céges pozícióba. Információnk szerint ezt a szokatlanul hosszú, három polgármesteren átívelő esztergomi cégvezetői karriert többek között annak is köszönheti, hogy mindig megtalálja a megfelelő hangot az éppen jó hatalmi helyzetben lévő személlyel, legyen az épp polgármester, frakcióvezető vagy országgyűlési képviselő. Ennek lehet köszönhető az is, hogy az egyértelmű tulajdonosi utasítással dacolva  a képviselőtestület elé tud kerülni újra az osztalékfizetésről szóló döntés is - talán abban a reményben, hogy az ápolt jó kapcsolatok eredményeképpen azt mégsem kell a város egyik lyukas zsebéből a másik, immár befoltozott zsebébe mozgatni.

 

Még nincsenek kommentek :(