A Vaskapu-Sípolóhegy-Kiskúria-Cigánykút közti völgy fejlesztéséről

A Vaskapu-Sípolóhegy-Kiskúria-Cigánykút közti völgy fejlesztéséről

2018. 06. 25. 13:50

Van egy talán több, mint félmilliárd forint piaci értékű önkormányzati terület, ami évtizedek óta kihasználatlanul parlagon hever, pedig egy kis odafigyeléssel és fejlesztéssel komoly idegenforgalmi potenciálra tehetne szert vele Esztergom.

Parlagon lévő önkormányzati területek

A címben szereplő környék az elmúlt 20 év egyik legjobban elhanyagolt esztergomi területe. A város feletti, dél felé lejtő fennsík nagy része önkormányzati tulajdon, amit a belvárosi szemek és fülek elől teljesen kitakar a Kiskúria domb. A terület fejlesztésére Könözsy polgármestersége idején készült az utolsó koncepció: a térképen kék színnel jelölt önkormányzati tulajdon mellől akkor került értékesítésre a Sípolóhegyből 12 hektárnyi terület egy holland érdekeltségnek: a "holland falu" projekt azonban a Fidesz esztergomi hatalomrakerülésével együtt került le a napirendről. Az északi városrészből autóval a Panoráma úton keresztül tárul fel a környék, a belváros többi részéről csak gyalogosan, a teljesen elhanyagolt piros és a zöld turistautakon és murvás, keskeny utakon keresztül juthatunk fel ma ide. 

Felmerül a kérdés, hogy miként lehetne ezt a városrészt jobban bevonni a város életébe. Néhány ötletet bedobnék ezzel kapcsolatban a köztudatba:

Rendezvényeknek kijelölt terület

Komoly probléma a belváros bármely területén koncertekkel, hangzavarral járó rendezvényekkel kapcsolatban az az apró tény, hogy a belvárosban több ezer ember él, akiknek egy része nagyon nem rajong azért, ha éjfélig, hajnalig dübörögnek a decibelek a lakásától nem messze. Mindeközben a város feletti völgyben úgy lehetne akár VOLT Fesztivál  méretű koncertsorozatot és fesztivált rendezni, hogy abból a város lakóingatlanaiba egy nesz sem szűrődne.

A terület közúton megközelíthető, a vízellátás és az áram is biztosítható, ugyanakkor az északi városrész közlekedési terhelését csökkentendő a völgyet dél felől, az Ispita hegy-Diósvölgy irányából is meg kellene nyitni közúti közlekedés részére. 

A rendezvényközpont megnyitná az utat a környék szolgáltatásainak bővülése irányába (erdei játszótér, kötélpálya, kalandpark, játszóház).

Kertészet + közmunka = Bioesztergom

Az alábbi, 1966-ban készült ortofotó elég komoly bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a környék korábban folyamatosan mezőgazdasági termelés alatt állt: szántóföldi és gyümölcsös területek váltogatják egymást. Ma is komoly bűn parlagon tartani ezt a közel 30 hektárt - hazai példák sora mutatja, hogy nem lehetetlen létrehozni egy kertészetet, részben a közmunkaprogramra, részben pedig az erre a feladatra idevonzott agrárszakemberek tudására építve. 

Forrás: (fentrol.hu, 1966)

A híres 1944-es fotón is jól kivehető a Vaskapu mögötti erdős terület, és a völgy vegyes mezőgazdasági jellege közötti különbség (forrás: Fortepan)

Szőlő, pince, bor

A terület déli oldalán, az Orbán kápolna környékén a Galagonyás, Mély, Kálvária utak pincesorait feltáró borutat lehetne kialakítani, egyben támogatni új szőlőtelepítéseket és visszahozni az esztergomi déli fekvésű domboldalakra a szőlőtermesztés hagyományait. Az önkormányzat erre alkalmas területeit szőlőtelepítési kötelezettséggel terhelve bérbeadni, vagy értékesíteni is lehetne olyanoknak, akik vállalják a telepítést és az ültetvény fenntartását. A völgyben kialakítható rendezvényközponthoz vezető gyalogutak mentén megnyíló borút teljesen új alapokra helyezhetné a borturizmust, funkciót adna a nyugati hegyoldal átalakuló zártkertes környezetének, újraindítaná a város takaréklángon pislákoló borászati hagyományait.

2018

2007-es kép a Sípolóhegyről.

 

A 2007 óta tartó, 180 méter feletti területeket érintő teljes építési tilalom nemsokára átértékelődik: az új, jelenleg készülő helyi építési szabályzatban teljesen más alapokra helyeződik ezeknek a területeknek a beépíthetősége, hasznosíthatósága. Fontos, hogy erre a kihívásra Esztergom felkészüljön, és ezeket a rendkívül értékes területeket érintően legyen kialakult koncepciója. Több okból sem lenne optimális, ha egy évtized múlva lakóparkok és egykaptafára épülő mediterrán házak sorakoznának a Panoráma út két oldalán. 

Legyen ez az önkormányzati terület inkább a város jövőbeli rekreációs központja, ahol a Vaskaputól a Babits házig, az Orbán kápolnától a Sípolóhegyi egykori erődig szolgáltatások és lehetőségek sora várja az errejárót. Épüljön akár ide is kisvasút, ami egyszerre köti össze a völgyet az új intermodális csomóponttal és a Panoráma út mellett a Kucklanderen keresztül a Bazilikával, vagy akár Kerektóval. Legyen ez a terület egyszerre Esztergom Normafája, Hűvösvölgye és Szépasszonyvölgye!

 

Még nincsenek kommentek :(