Pénzügyi botrány a városházán: 7,3 milliárdos eltérés a vagyonkataszterben

Pénzügyi botrány a városházán: 7,3 milliárdos eltérés a vagyonkataszterben

2018. 06. 11. 7:56

Katasztrofális állapotban vannak a jelek szerint Esztergom pénzügyi könyvei - lényegében senki sem tudja megmondani, hogy valósak-e a számok, amiket a város közzétesz. 2017 év eleje óta tudni lehet, hogy a vagyoni kataszterében egyszerűen semmi sem úgy van, ahogy annak lenni kellene. Az illetékesek a jelek szerint megpróbálták elkenni a dolgot, de a zárszámadáson kibukott minden. 

 Nem sikerült a képviselő-testületnek határidőre elfogadnia a 2017-es év zárszámadási rendeletét, mivel az erre összehívott rendkívüli testületi ülésen a napirendi pont tárgyalása kisebb botrányba fulladtA helyzetre mélyebben rálátó forrásaink szerint a probléma nem lett volna megoldhatatlan, ha a városháza apparátusa az elmúlt egy évben a megoldáson dolgozik. A képviselő-testület is bármikor közbeléphetett volna, azonban a Fidesz frakció a tavaszi választásig azt az instrukciót követte, hogy nem lehet botrány Esztergomban. Emiatt semmi olyan ügy nem kerülhetett napirendre, ami megingathatná a bizalmat a Fideszben - még annak az árán sem, hogy a város húzza ezért mindenben a rövidebbet. 

Most, hogy Völner Pált újra országgyűlési képviselővé választotta a körzet újabb négy évre, a jelek szerint a képviselők kaptak tőle némi mozgásteret arra, hogy a nagyon akuttá vált problémákat kiteregessék - forrásunk szerint ennek a jele az is, hogy az elmúlt hetekben felszínre kerültek a jegyzővel kapcsolatban megfogalmazott vádak. Bár továbbra is felülírja a pártérdek a város érdekeit, az olyan ügyek, mint az előreláthatóan teljes kudarcba fulladó 550 millió forintos Zöld-séta beruházás már komolyan húsbavágnak a Fideszen belül is sokaknak: a TOP pályázatból, EU pénzből finanszírozott terv kudarcba fulladása miatt elvesző 550 millió forint sok a párthoz szorosan kötődő család saját erőből boldogulását segíthette volna. Ez pedig megengedhetetlen.

Mindezek mellett megkezdődött a Fidesz frakció felelősségének bagatellizálása is. Pedig a jelenlegi helyzet nem alakulhatott volna ki, ha a képviselők éltek volna jogalkotási lehetőségükkel, és képviselői többségükkel a törvényes kereteken belül meghozzák a jegyző és a hivatal munkájának átláthatóságához szükséges szabályokat, SZMSZ-t módosítanak, és például saját magukat felhatalmazzák a szorosabb kontrollhoz szükséges jogkörökkel. Már két évvel ezelőtt hallani lehetett olyan panaszt, hogy a képviselők városházi szabad mozgását korlátozta a hivatal vezetése, betekintési jogkörüket adminisztratív eszközökkel nehezítették. Az, hogy ezt ezek a képviselők csendben tűrték ékes bizonyítéka totális alkalmatlanságuknak a megválasztott pozícióra.

Bizonyíték arra, hogy mennyire erős gyeplő lehetne a képviselők kezében az, ami Hódmezővásárhelyen történt az elmúlt hetekben: olyan rövid pórázon tartja ott a testületi többség a polgármestert és rajta keresztül a jegyzőt, hogy lényegében semmi más nem tud történni a városban, csak amit a fideszes többség akar. Itt Esztergomban is emlékszünk ilyen korszakra, 2010 és 2014 között, amikor szintén csak az történhetett meg a városban, amit a képviselő-testület akart. Az, hogy a problémák ellenére semmi mást nem tudnak a képviselők csinálni, csak duzzogni és másokra ujjal mutogatni, minden üggyel Nyergesújfalura rohangálni és az országgyűlési képviselőtől várni a megoldást csak a saját politikai impotenciájuk fényes bizonyítéka. 

Pedig lenne megoldás, ha lenne bátorság és lokálpatrióta hevület. Fel kell oszlatni a képviselőtestületet es ezáltal kikenyszeriteni az új polgármesterválasztást is. Minden szempontból ez lenne a jelenleg kialakult akut helyzetben a város érdeke. 

Még nincsenek kommentek :(