Egy felhőszakadás margójára!

Egy felhőszakadás margójára!

2018. 06. 05. 14:28

Néhány nap telt el csupán azóta hogy leszakadt az ég Esztergomban, egymás után kétszer is pár nap különbséggel . Ezt sokan megtapasztalták nemcsak a város központjában, hanem szerte a városban.

Jómagam a Kucklander hegy (régi kályhagyár) felett a Magyary László utcában lakom, és örvendeztem amikor 2017.02.28.-án Eck András képviselő arról értesített hogy sorra kerül a Magyary László utca csapadékvíz elvezetésének kivitelezése, valamint az út szilárd burkolattal való ellátása, hiszen komolyan érintett vagyok az ügyben.

Eddig rendben is volnánk, hiszen ki nem örvend annak ha a szűkebb lakhelyén az élet minőségét, a közlekedést is javító beruházások történnek. Több helyen figyelemmel kísértem a munkálatokat, és tapasztaltam ahogy megújul a Magyary László utca alsó részén lévő csapadékvíz elvezető, egyetemben a Vaskapui úton lévővel.

Aztán következett az utca 21%-os lejtő feletti részének gyalulása, majd mart aszfalttal borítása.

Itt meg is állhatunk egy pillanatra, mert ez annyira "jól sikerült" hogy "köszönettel" tartozom azért hogy ellátták a telkemet vízzel is! Ne új vezetékes ivóvíz kiépítésére gondoljanak, hanem a csapadékvíz öntötte el a Magyary utca felől másodszor a telkemet, - előtte már többször az oldalsó bejáraton is (volt Kökényes utca) -  köszönhetően a nyilván útépítő szakember által is kontrollált kivitelezésnek. Hiába közöltem az ott dolgozó munkásokkal hogy ebből probléma lesz, ők utasítás szerint dolgoznak. Én úgy tanultam annak idején, hogy a víz mindig lefelé folyik, de "lehet hogy én tudom rosszul"! Az is elképzelhető, hogy mindig a telkemen lévő szintet kell majd utána építenem ha az útra új burkolat kerül! Jelenleg kb. 25-30 cm-rel magasabban van az út szintje a bejárati szinttől mint amikor építkeztem, és még csak meg sincs döntve hogy az út belső felén tudjon haladni, a néha patakszerűen lezúduló folyam. Ezt a város is, és itt az utca lakói is megtapasztalhatták, hiszen ez a két felhőszakadás nem tartozott a nagyobbak közé, mégis szép pusztítást végzett. 

Vettem a fáradságot, és az utolsó felhőszakadás alkalmával kint álltam a telkem előtt és figyelemmel kísértem a fejleményeket. A felhordott mart aszfalt "vígan utazott" le a város felé, annak ellenére hogy le is lett hengerelve, de így sem lehetett "maradásra bírni". Évek óta csak tűzoltásszerű munkálatok folynak itt útjavítás címén, évente többször is felhordanak néhány m3 murvát melyet aztán az évi 1-2 felhőszakadás lehord a városba.

Néhány napja - az első felhőszakadás után - autóval közlekedtem a városközpont irányába, mikor előttem az aszfaltra került mart aszfaltnak köszönhetően egy hölgy hanyatt esett a 21%-os lejtőn. A törmelék azóta is ott áll ill. gyarapodott melyen kocsival is nehézkes közlekedni és balesetveszélyes!

2018.06.02.-án vezetés közben értesültem a Forrás rádióból, hogy Párkány EU-s pályázatot nyert csapadékelvezetés kezelése címén vissza nem térítendő formában. Vajon itt nem lehetett volna pályázni hasonlóra?

Mindezek mellett javasolnám az önkormányzati képviselőknek hogy a következő nagyobb esőzés alkalmával maguk győződjenek meg a viszonyokról, annál is inkább mert láthatják és igazolni tudják majd hogy a mart aszfaltot nem én hordom a telkemre, hanem az elemi erők!

Nádasdi László

2018. 06. 06. 23:52

Kedves Nádasdi László!

Dorogiként is nagy érdeklődéssel olvastam írását a múltkori felhőszakadások károkozásáról, ismervén a lakhelyének helyszínét Esztergomban, volt kollégám is arrafelé lakik.
Nos, elképpedve emelném ki az írásának ezen részeit:
"Vettem a fáradságot, és az utolsó felhőszakadás alkalmával kint álltam a telkem előtt és figyelemmel kísértem a fejleményeket. A felhordott mart aszfalt "vígan utazott" le a város felé, annak ellenére hogy le is lett hengerelve, de így sem lehetett "maradásra bírni". Évek óta csak tűzoltásszerű munkálatok folynak itt útjavítás címén, évente többször is felhordanak néhány m3 murvát melyet aztán az évi 1-2 felhőszakadás lehord a városba.

Néhány napja - az első felhőszakadás után - autóval közlekedtem a városközpont irányába, mikor előttem az aszfaltra került mart aszfaltnak köszönhetően egy hölgy hanyatt esett a 21%-os lejtőn. A törmelék azóta is ott áll ill. gyarapodott melyen kocsival is nehézkes közlekedni és balesetveszélyes!

2018.06.02.-án vezetés közben értesültem a Forrás rádióból, hogy Párkány EU-s pályázatot nyert csapadékelvezetés kezelése címén vissza nem térítendő formában. Vajon itt nem lehetett volna pályázni hasonlóra?"

Ne nehezteljen rám, de az aszfalt vígan való leutazása a városba bizony mosolyra késztetett, ama hölgy balesete meg együttérzésre sarkallt. És valahogy önkéntelenül is a kb. 2000 évvel ezelőtti RÓMAI UTAK jutottak eszembe, illetve a tervezésük, és kivitelezésük, s tartósságukat illetően különösen:
Kapcsolódó kép

Ajánlom az Ön és az Esztergomi képviselőtestület figyelmébe a lenti oldalt:
http://sirasok.blog.hu/2009/02/02/mit_adtak_nekunk_a_romaiak_2

Kiemelném néhány fontos sorát az írásnak:

"A gyakorlatias rómaiak nem haboztak, a két pont között a legrövidebb út, az egyenes elvét követték. Martialis, a költő, ki is fakadt az építésekkel járó környezetromboló tevékenység ellen, hiszen ha kellett, hegyeket hordtak el, ha úgy alakult völgyeket töltöttek fel.

 Szerkezetüket tekintve az utak 5-6 méter széles, 50-70 centiméter vastag kavicstöltésből álltak, széleiknél vízelvezető árkokat ástak. Felső részüket malterszerű kötőanyaggal tették szilárdabbá. Kőlapokból készült burkolatot csak a városokban használtak."
......

Felháborító, hogy egyrészt:
- Amit már 2 ezer éve tudtak, MA ne tudnák technikailag megoldani. 
- Ha a "szomszéd" Párkánynak van lehetősége a csapadékelvezetés kialakítására EU-s pályázattal pénzt nyerni, pont a NAGY MÚLTÚ Esztergom városának ne lenne?! Nem régen egy másik (Cserép János írásában: Lecsapott a belvárosra a vihar - igaz, ő a maga módján elég korrektül leírta az OKOT) blogban ugyanezt szóvá tettem már (Kacsaúsztató Esztergomban felhőszakadások idején...), de sajnos érdemleges választ a város illetékeseitől nem kaptam!
Számomra teljesen érthetetlen a városuk vezetésének ez a nemtörődöm hozzáállása!:(((
Csak remélni tudom, hogy ha többen is szót emelnek a városiak közül emiatt az áldatlan állapot miatt, előbb-utóbb csak lesz eredménye!!!

Üdvözlettel:
Holdfény