Internetes pénzgyűjtés egy esztergomi színházért
Kultúra
2018. febr. 5.

<p><span>A Babits Mihály Kamaratársulat tavaly tavasszal jött léttre azzal a céllal, hogy Esztergomnak állandó kamaraszínháza legyen. Most támogatókat keresnek, internetes pénzgyűjtés (crowdsourcing) segítségével.</span></p>

A Babits Mihály Kamaratársula  nem titkolt célja, hogy Esztergomnak és a régiónak (a felvidéki tömb- és szórványmagyarságot is beleértve) állandó kamaraszínháza legyen.

Az alapítók Kaj Ádám rendező és társulatvezető, Kéner Gabriella, Maronka Csilla, Báhner Péter és Sorbán Csaba színművészek, Hollós Gábor rendező, Pipei Borbála látványtervező, Pásztó András és Szemes Péter dramaturgok, Vörös István író, költő, egyetemi tanár, valamint Braun Barna pr-marketing és kreatív munkatárs. A társulat szakmai mentorai: Bodolay Géza és Sándor János rendezők. A társulatnak a Művelődés Háza Esztergom ad otthont.

A névválasztás nem véletlen. Babits Mihálynak köszönhetően a kor legjelentősebb művészei fordultak meg a városban. Szeretnék, ha Esztergom újra felkerülne a kulturális térképre, és Magyarország első városa újra az ország egyik szellemi fővárosa legyen. Hogy Esztergomnak ne csak múltja, de jövője is legyen.

A társulat rendezője és vezetője Kaj Ádám egykori Frankás öregdiák. Végzős gimnazistaként álmodta meg az állandó esztergomi színház ötletét. Irodalmi és színháztudomány stúdiumok után a Szegedi Nemzeti Színházba került Bodolay Géza főrendező mellé. Itt Sz-projekt (később Theaterrepublik Ungarn) néven társulatot alapított színész barátaival. A társulat 2016-ban Esztergomba tette át székhelyét, és vette fel Babits Mihály nevét.

A finanszírozásba 2 és 100 dollár közötti összeggel lehet beszállni, bizonyos összeg fölött színházjegyet is kapunk. 50 dollár (kb 12 500 Ft) fölött a színház támogatóinak nyilvános névsorába is bekerülhetünk.

 

A gyűjtést itt lehet támogatni:

https://www.indiegogo.com/projects/alapitsunkszinhazat-babits-mihaly-kamaraszinhaz#/

 

(forrás)