A falu, ahol nem csak nyomokban van jelen Mindszenty !

A falu, ahol nem csak nyomokban van jelen Mindszenty !

2017. 08. 13. 21:22

Ha az ember vezetés, kerékpározás, túrázás közben igyekszik folyamatosan az út szépségeit fürkészni és a tájat is élvezni, gyakran bukkanhat, csodálkozhat rá új élményekre, új helyekre. Így volt ez velem és Mindszenty József szülőfalujával, Csehimindszenttel is.

Véletlenül bukkantam az utolsó hercegprímás szülőfalijára.

 

 

Érdemes nyitott szemmel járni a 8-as út környékén, ahol egy aprócska táblát (Mindszenty emlékház) véletlenül elkapva – nem csak esztergomiként – érdemes módosítani az útitervet. Így történt, hogy a Sümeg, Körmend, Sárvár „Bermuda-háromszögnek” közepe engem is beszippantott..

A hangulatos hegyháti dombok, a változatos táj, a közeli turisztikai célpontok, a Jeli Arborétum, a Szajki-tavak, a Rábamente, a vasi és zalai táj szépségei amúgy is elég látnivalót kínálnak az éppen arra túrázóknak. És ha már ott járunk, Csehimindszent – egyetlen, de annál fontosabb „szellemi exportcikkével” – kihagyhatatlan.

Ha valaki hozzám hasonlóan nem felkészülten, célirányosan készül a településre, hanem pillanatnyi intuícióitól hajtva választja az útirányt, akkor nem árt az átlagosnál kicsit nagyobb kitartás és térerő sem, mert a főút aprócska tábláját, a korábban említett Mindszenty emlékházra utaló jelzést kivéve más útbaigazítás nem lesz. Így az apró falvakon átvezető út közben nem árt a mobilnetes megerősítés, hogy tudjuk, jó irányban haladunk-e.

Ha Csehimindszentre, az apró faluba érve nem sikerül elsőre meglelni sem a helyes irányt, sem a célpontot, sem pedig egy újabb útbaigazító táblát, akkor sincs gond, csak a Fő utcát kell végigjárni. Ez nem tarthat pár percnél tovább, ugyanis a falu egy alig 360 lelket számláló település, így nem szükséges sem útvonaltervező applikáció, sem pedig felsőfokú térképismereti tanfolyam ahhoz, hogy ráleljünk bármire is, amit ezen az eldugott, rendezett és nyugalmat árasztó kis településen keresnénk.

Az emlékház – tekintettel a település nagyságára – nem rendelkezik „hivatalos” nyitvatartási idővel. Két telefonszámot találunk itt. Kiderült, hogy a faluból nem engednek el látogatót, a megadott számok mindig élnek, csak egyszer volt olyan, hogy valaki nem tudott 5 percet várni, ezért nem jutott be, de ő valószínűleg nem is akart – tudtam meg a későbbi idegenvezetőmtől, a falu polgármesterétől.

Hogy ő pontosan ki is, és milyen családi szálak fűzik Mindszentyhez, arról majd később.

A lényeg, hogy a polgármester türelmet és elnézést kért, hogy nem tudott azonnal jönni, tekintettel a hivatali teendőkre, de úgy erős negyedóra elteltével megjelent mosolygósan, és valami olyan pozitív kisugárzással, amit politikusoktól nem tapasztal az ember.  Hamar ki is derült, hogy ő nem politikus, ő évtizedek óta a település vezetője, és független, ahogy a teljes  5 fős képviselőtestület is az.  

Zárójel bezárva !

A pozitív kisugárzás viszont családi vonás, a Mindszenty-ág…

Tehát jött a polgármester, Fukszberger Imre, aki egy személyben volt az emlékház portása (kapujának kitárója és kulcsának egyik őrzője) és az idegenvezetője is.

Felületes szemlélőként erről talán azt mondaná az ember; kis falu, kis pénz, kis foci…de hamar kiderült, csak a falu kicsi…

Visszatérve a polgármesterre, idegenvezetőnek sem akármilyen, hiszen megtanulni és előadni az elolvasottakat sokféleképpen lehet. Lehet szenvedéllyel, odaadással, alázattal is, de ha valakinek az apai nagyanyja a hercegprímás testvére volt, akkor már érthető az a szenvedély, az az odaadás, az az alázat, és az a temérdek „apró betűs” részlet, ami Fukszberger Imre, a település polgármesterének idegenvezetése kapcsán volt hallható és tapasztalható.

Röviden az emlékházról:

Maga a csehimindszenti emlékház felújítása sem volt egyszerű, hiszen több mint 120 éves tömésházat kellett visszaállítani az eredeti állapotába, olyanra, amilyen volt Mindszenty életében.

Így újra három kis ablak látható a fehérre festett ház utcafrontján, mint egykori Hercegprímásunk születésekor.

A komoly átalakítás és felújítás során falakat, mennyezetet bontottak le. Rekonstruálták az eredeti házat, amelybe sokféle relikvia került.

A gyönyörűen felújított épület részben közadakozásból, másrészt pályázati pénzből készült el.

A legtöbb tárgy a Mindszenty Alapítványtól került ide, ugyanis ez őrzi Magyarország utolsó hercegprímásának hagyatékát, s tesz sokat mielőbbi boldoggá avatásáért, de a Terror Házának gyűjteménye, az egykoron ott látható Mindszenty kiállítás több jeles darabja is itt kapott végleges helyet, ahogy Esztergomból is kerültek ide emlékek.

Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői háza 2013-ban újult meg és abban az évben szeptember 29-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, majd szintén a 2013. esztendőben, december 12-én került átadásra a Terror Háza Múzeum állandó kiállítása Mindszenty, a magyarok lelkiismerete címmel.

2015. március 29-én, Mindszenty bíboros 123. születésnapján került átadásra a felújított istálló, amelyben egy újabb kiállítás kapott helyet.

Csehimindszenten igyekeznek minden jelentős eseményt 29-ére szervezni, hogy ezzel is tisztelegjenek a falu híres szülötte előtt, aki 1892. március 29-én látta meg a napvilágot ebben a hegyháti kis faluban.

2012 júliusa óta pedig minden hónap 29-én Mindszenty bíboros mielőbbi boldoggá és szentté avatásáért imádkoznak engesztelő imaest keretében a helyiek és a településre érkező zarándokok.

A szülőház mellett nem szabad kihagyni a falu templomát sem, és nem csak azért, mert itt keresztelték meg Mindszentyt. Az csak hab a tortán, hogy a polgármesternek – természetesen – az éppen zárt templomhoz is volt kulcsa, így ugyanolyan részletességgel, ahogy a szülőházban, a templomban is bőséges információhoz juthatott a kíváncsi szem és fül. A szentély falán Mindszenty Józsefről készült festményt helyeztek el. A mennyezeten az Esztergomi Bazilika is látható, ami valljuk be, nekünk, esztergomiaknak, mindig szívmelengető.

A keresztutat Balogh Tamás csényei fafaragó készítette 2002-ben a korábban a templom előtt állt hársfából. A templom melletti parkban látható szintén a Bíborost ábrázoló emlékmű, amelyet 1992-ben állíttattak születésének 100. évfordulójára. 
A legutóbbi felújítás és átalakítás 2014-ben történt, amely megváltoztatta a falu egész központját, megújult a templom külső és belső: új szembemiséző oltár, ambó és padok kerültek a templomba, új sekrestye bútorzat készült és a régi oltárok valamint a szószék is restaurálva lett.  A templom körül ekkor állították a keresztutat, amelynek bronz domborművei Szabó Imrefia Béla alkotásai,  és ekkor került sor a hatalmas templom körüli tér és domb parkosításra, valamint új parkolók kialakítására is.

A templom és a templomtér külső díszvilágítása egy nagylelkű adományozó felajánlásként készült el.

A bőséges és több helyszínen zajló idegenvezetés után séta következett a templom körül, ahonnan nem csak a kálvária képei kerültek testközelbe, a távolban a nyugalmat árasztó hegyháti táj íves, szelíd dombjainak és nyári színeinek harmóniája is megerősítette, hogy bár Mindszenty hamvai az ország első templomában, Esztergomban, de öröksége itt van a legjobb kezekben.

 

Esztergom Anno/ Sárosi Attila

 

 

Még nincsenek kommentek :(