Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

2017. 02. 18. 11:35

Nem vitafórumot szándékozok kezdeni, csak kíváncsi vagyok egyáltalán van-e itt valaki. Azt is megértem, ha valaki titokba akarja tartani, de ha mégsem, és büszkén vállalja, akkor jó lenne erre egy kis csoport. Köszönöm!

2020. 04. 07. 23:23

Én úgy gondolom, TE így vagy jó, ahogy vagy. Én viszont hozzá szoktam, hogy tudnom kell beszélni, méghozzá többnyire sokat, és választékosan, s sokféle témához kell értenem.
Nem felesleges szócséplésekről van szó, de az én pozíciómban (zeneiskola igazgató, egy kisváros kulturális életének meghatározó személyiségeként) nem engedhetem meg magamnak, hogy ha felkérnek ünnepségeken, csapjam össze néhány mondattal a beszédemet... Nem 28 szóval....

Egy tanévben tartani szoktunk két nagy tanári koncertet. Koncertet ad a fúvószenekarunk is, ahol - különösen kerek évfordulójukon! - nekem kell értékelni az elmúlt időszakot. Ugyancsak nekem KELL értékelnem a tanévet az évzárón. Rengeteg adatnak kell utána néznem, nem mondhatok hülyeségeket...

Szóval ha rajtam múlott volna, nem lettem volna igazgató, de a Dorogi Zeneiskola kihelyezett tagozatának vezetőjeként elvárták a városka vezetői, ha leválunk az anyaiskolától, és ők önálló zeneiskolát alapítanak, számítottak rá, hogy elvállalom az igazgatóságot.
Sok álmatlan éjszakámba került ez nekem. Nehéznek találtam ekkora felelősséget a nyakamba venni, de a dorogi zeneisola igazgatója megnyugtatott, nem olyan ördöngősség ez. Csak ügyesen kell kezdeni, és ha berúgtam a motort, be fog indulni, és menni fog tovább akár magától.
És igaza lett. Kaptam sok segítséget a beindításhoz a megyétől, és a már sok éve működő szomszédos zeneiskoláktól. 18 évet húztam le a vezetői székben, mert mindig újraválasztottak, kihívóm sohasem volt...

Úgy hogy megszoktam, hogy KELL tudni beszélnem. 
Csak egy dolog fáj, de az nagyon!
Nem tudok semmilyen idegen nyelvet. A gimiben a kötelező orosz mellett (11 évig tanultam, ill. kellett volna tanulnom, de sem időm, sem érdeklődésem nem volt irányában) éppen franciás voltam, így ennek semmi hasznát nem tudtam venni, mikor igazgatóként a német testvérvárosokkal kapcsolatba kellett lépnem.
Ráadásul nincs is nyelvérzékem. Így eléggé bajban voltam ilyen téren, úgyhogy a lehető legkevesebbre redukáltam a németekkel való kapcsolatomat. Erre richtig egy német fiatalemberhez ment feleségül a lányom, szerencsére ő a nyelvérzéket az apjától tanulta, meg a talpra esettséget is, olyan, mint aki a jég hátán is megél. Így aztán a lányom besegítésével valahogy átvészeltem a németekkel való közös programokat is valahogy...

Olvasás:
Én is szoktam több könyvet is olvasni egyszerre. Általában a regények mellett tudományos szerzők műveit olvasom, de bevallom, azokkal lassabban haladok, mert sokat kell visszaolvasnom, hogy megemésszem az olvasottakat.
Van sok, amit vitatok, de jórészt olyan ismeretekre teszek szert általuk, amelyeket valaha el se tudtam volna képzelni, hogy engem érdekelni fog...
Pl. a matematika (amiből a suiban mindig jó voltam!) egészen elvarázsolt a prím számaival, na és a nagy matematikusokkal, akiket általa megismertem, és sajnálom, hogy már kevés az életem ahhoz, hogy még több tudóst, és téziseiket megismerhessem.

A meséim fenn vannak a gépemen is, még a régi Hermes írógéppel írtam őket, így azzal vannak papír alapon.
Egyik évben, mikor a nagyobb unokám 2 éves volt, csináltam neki karácsonyra egy mesekönyvet tele rajzokkal. Itt van az ÉRTÉK topikban oldalanként bemásolva. A benne lévő mese címe: Meseország arany gömböcskéje - Mese a meséről
Ha érdekel, megkeresem, hol vannak, hogy megnézhesd.
Rajzból is elég jó voltam, de festési ambíciók nem fűtöttek soha. Volt viszont papírbabám, és divattervezésként sok szép ruhát rajzoltam neki tini koromban, édesanyám meg is varrta női szabóként némelyiket.

2020. 04. 07. 12:11

Igen, tudod "ki huszonnyolc szóban mondja el azt, amit tíz szóban is megtehetne, az egyéb aljasságokra is képes."  - Moldova György. Tartom magam hozzá, no meg nem is szeretek sokat írni. Mindig szenvedtem, mikor a kötelező olvasmányokról legalább négy oldalnyit kellett írni. Holott legfeljebb annyi telt volna tőlem, hogy "szép", vagy "unalmas". 

Ellenben olvasni szerettem és általában egyszerre három, esetleg négy könyvet. azaz olvastam az egyiket, majd letettem, és olvastam a másikat és így tovább, de persze nem kötött sorrendben. Mint ahogy gyakran visszalapoztam, ha úgy adódott és egy-egy részt többször is elolvastam. Igaz ez könyvekkel is megesett, mert speciel a Micimackót legalább tízszer, ha nem többször olvastam, még angol eredetiben is. Mindig akkor, amikor valami nyomott és kellett valami emberi és vidám...

2020. 04. 06. 14:29

Hihihi! Tinta...
Mindig is híres voltál a rövid és tömör fogalmazásaidról, még e topic VOLT gazdája, Possibilitarian meg is jegyezte egyszer, mennyire irígyli ezt Tőled! :DDD
Én meg "grafomán" vagyok a párom szerint, és el kell hinnem neki, az imént is erről tettem tanúbizonyságot! ;o)

Na és valamikor írogattam is, kiváltképpen meséket.
De szigorúan CSAK A FIÓKNAK!:DDD

Olvasni meg különösen szeretek.
Női sorsok, női karakterek, női írók - Mr. Foster kalandozásai ...
Berényi Róbert (1887-1953): Olvasó lány pamlagon (1906) c. festménye
(34 millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria 2017-es tavaszi aukcióján. Berényi Róbert legismertebb képe a: CSELLÓZÓ NŐ)


2020. 04. 06. 10:36

Na ugye, mennyivel kevesebb tintába kerül.... :0)

2020. 04. 03. 12:46

Jajj, jajj, ha ez ilyen egyszerű lenne!
Mitől lenne aranyos az egér, a béka, a krokodil, vagy a svábbogár?!
Mert azokat se enném meg a világ minden kincséért sem, és még sok minden mást sem, akár aranyos, akár undok...! ;o)
Galambot meg mióta az eszem tudatában lettem, nem ettem, az biztos, és előre láthatólag nem is fogok!
Pedig a párom folyton a galamglevessel szekál!...
Mondtam is neki, főzessen magának az anyukájával! :(((

Igazad van, NEM ESZEM ŐKET, MERT NINCS HOZZÁ KEDVEM! Így prózaian, egyszerűen;o)


2020. 04. 03. 11:53

Hmmm... Ez megint az utólagos belemagyarázás tipikus esete. Két eset van. Az egyik, hogy annyira tetszenek a galambok, hogy nem szeretnél belőlük enni, a másik, hogy ettél már, de nem ízlett. Mindegy melyik eset forog fenn, ahelyett hogy azt mondanád "nincs szívem enni belőle, mert sajnálom", vagy azt, hogy "bocs, de nem szeretem", ehelyett jössz az anyatejből átszivárgó tudatalattival... Pedig nem így működnek a dolgok. 

A nyúl és macska hasonlat szintén ugyanez a történet. Aranyos jószág mind a kettő, és úgy látszik az aranyos jószágokat nem szereted megenni... Ebben semmi különös, a magyarázat viszont annál kitekertebb. Ha jól megnézed és lerajzolod, a malac se sokban különbözik a cicától hátulnézetben ... :0)

Na de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nem eszed őket, mert nincs hozzá kedved... Így, prózaian és egyszerűen.

2020. 04. 03. 11:16

Ejnye-bejnye! 
Tudod, hogy szeretem védeni a MAGAM igazát!;o)

Nos, én arra gondoltam, hogy az Édes által elfogyasztott galambhúslevesből, MINT TÁPLÁLÉK ÖSSZETEVŐBŐL - MÁRMINT KÉMIAILAG! - igenis VAN abban az ételben a galambból, ami ezáltal Édes szervezetébe került belőle... Bizonyára nem lenne könnyű még egy kémikusnak sem az összes akkor elfogyasztott táplálékból kiizolálni a galambhús molekuláit, ásványi és fehérjeanyag összetevőit, de hogy VOLT benne belőle, az 100%! ;o)
Viszont tudjuk:
A SZERVEZET NEM FELEJT! Így valahol az agyam egyik fiókjában elraktározta a galambot, mint egyik kedvenc állatomat, hogy EZ nekem TABU!
És a macska is nagyon jól tudom, nem rokon a nyuszival, de!
De kinézetre igenis van köztük hasonlóság!
Mikor rajzolni tanultam, egy háttal ülő macskát és egy háttal ülő nyuszit úgy ábrázoltam, hogy rajzoltam két EGYFORMA testet, csak az egyiknek hosszú, kerek végű füleket, és rövid farkincát rajzoltam, a másiknak meg fordítva: rövid hegyes fülecskéket, és hosszú kunkori farkincát.
Hát így már igazán elég NAGY a hasonlóság a két állat között, sőt, a méreteik is igencsak azonos.
Természetesen házi macsekról szól a példa...
Sajnos, nem tudok róla képet hozni, mert nincs fényképem, pedig a kislányomat ugyanígy tanítottam rajzolni eme két állatot.
De talán el tudod képzelni, sok gyerek rajzolgatott így, talán Te is...
Helyette hozom Simon grafikus egyik vedeóját:
https://www.youtube.com/watch?v=GTUruS-lnEo
Off to the Vet (Full Film in COLOUR) A A Simon'Cat Special
Sorozatklub – Keresd Simon macskáját az RTL+on! | RTL


2020. 04. 02. 14:12

Hát az anyatejtől biztos nem kaptál galamb undort. A nyúl pedig egyáltalán nem hasonlít a macskához. Márcsak azért sem, mert rágcsáló. Dorombolni se tud és nyávogni sem. Nem mondom, hogy nem csinos állat, de rokonságba hozni a macskával, kissé merész. Azt persze jól tetted, hogy nem engedted elzavarni a gerléket. Mert sajnos az az igazság, hogyha a gerléket zavarod, egyben elzavarod a többit is. Nem tudnak különbséget tenni.

2020. 04. 01. 17:38

Naná, hogy tudom magamról, időnként - témától függően - tényleg "jó firmának" tűnhetek, pedig én olyan kis csendeske, mondhatnám úgy is, hogy Szerénke vagyok:
Frakk a Macskák Réme – Szerénke Művelődik Rajzfilm, Gyerekfilm ...
"Nekem mindig csak a CSONTJA jut! :(((

A kedves vendégünk meg, ha figyelmeen olvastad, Ő MAGA írt a nehézségeiről, már ami a vegán "hitre" térését illeti, gondoltam, ez azért van, mert VALAHA VEGYES táplálkozású volt, és sűrű könnyhullatások közepette hagyott fel vele:
"Eleinte nehézkésen szoktam bele a vegán életbe, de mivel etikai okok miatt döntöttem így, muszáj volt kitartanom." - írta.

Arra meg én is kíváncsi vagyok, miféle ETIKAI OKOK miatt döntött így?!
Én ugyanis nem etikai, hanem macskaimádatom miatt nem eszem pl. nyuszit, mert a macskára emlékeztet...
Igaz, galambot se ennék, ugyanis Édes mondta, hogy ő, mikor születtem, finom galamblevest evett a gyermekágyi lázban, mert kapott ajándékba két hófehér húsgalambot!
Szerelmes galambok - gosztmagdi Blogja - 2011-10-11 16:41

Hát látod, az anyatejen keresztül ezekből bizonyára nekem is jutott, és hát ezért a ROSSZ EMLÉKEIM miatt nem vagyok hajlandó galambot enni!:P
Van ilyen! ;o)
Így nekem is MUSZÁJ kitartanom! Se macska - pardon, nyuszi! -. se galamb...
Talán emiatt nem engedem a páromnak, hogy bántsa a madáretető közelében császkáló balkáni gerléket, mikor azok galádul elkergetik a cinkéket és zsezséket az etetőtől!:(((
Miért fontos télen etetni a madarakat? - fmc.hu - Székesfehérvár ...

2020. 04. 01. 14:06

Mondjuk te is jó firma vagy. Szegény idejön és elkezded húsételekkel traktálni. Gondolom fizikai fájdalmat okoztál neki...

2020. 04. 01. 14:05

Kedves Jáci!

Milyen spirituális okaid voltak? Tán Buddhista lettél, vagy a hindu vallások közül tértél át valamelyikre? Csak azokhoz meg nem nagyon meg a horoszkóp...Szóval miféle irányzat hódolója vagy?

2020. 03. 31. 19:02

Megértelek! ;o)
Engem már elég jól ismersz ahhoz, hogy TUDOM, miként vélekedsz a nézeteimről...
Semmit sem veszek tutira, nálam CSAK hipotézisek vannak, várakozó álláspontok. 
"A MA IGAZSÁGA A HOLNAP HAMISSÁGA!"... (Sajnos, nem tudom már, hogy kinek a mondása, talán Popper Péteré?...)

Tudod, hogy bennem jól megfér egymás mellett az ateizmus, a materializus az asztrológiával (is) anélkül, hogy zűrt támasztana a fejemben.
A megismerésig megyek csak el, de nem vagyok hajlandó a zászlóvivője lenni.


2020. 03. 31. 12:53

No, most inkább nem szólok hozzá egyik beíráshoz se... :0))

2020. 03. 31. 11:28

Kedves Jáci!

Hezitáltam, merjek-e reagálni a beírásodra, de gondoltam, csak megpróbálom, legfeljebb lesajnálsz, annyi baj legyen!
A MOSTANI HELYZETBEN ez a legkevesebb, hogy valaki vega, vegán, vegetariánus, avagy vegyes (egészséges!) táplákozású, hisz a horoszkópban, vagy nem, spirituális, vagy nem?!:(((
Az EMBER az állatvilág csúcsán áll, mint tudjuk, és azt is, hogy CSÚCSRAGADOZÓ!
Viszont ha biológiailag nézzük a felépítésünket, a fogazatunk (és sok más szervünk is!) a sertéshez hasonlatos, s nem a zsiráféhoz, amely - mint tudjuk - kizárólag növényevő, a sertés meg vegyes táplálkozású.
Növény- és állattani ismeretek 7., Gazdasági állatok tenyésztése 2 ...

Tehát ha a biológiai felépítésünket veszem figyelembe, a VEGYES táplálkozásra van szüksége az emberi szervezetnek, s nem fűre, fára...
Hisz nem olyan a fogazatunk, mint a növényevő zsiráfé!!!

Gének árulták el, miért hosszú a zsiráf nyaka

Jómagam megeszek mindent, húst (kedvencem a marhalábszár), növényt (kedvencem a rántott karfiol), és szeretem a gyümölcsöket is (kedvencem a kajszibarack).
Azok, akik SOHA sem kóstoltak húst (mondjuk, egy finom ököruszálylevest marhalábszárpörköltet soha nem ettek), azoknak sajnos fogalmuk sincs, MIT veszítettek az ízvilágból.
Így TŐLÜK NEM FOGADOK EL ÉTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS BÍRÁLATOT SEMMILYEN FORMÁBAN!!!:(((

Aki viszont evett húsból készült ételeket, s mégis a vegetariánus étrendet választja, lelke rajta, neki nem ízlett a hús, és felette emiatt miért törnék pálcát?!
De az olyan álságos egyéneket, aki a gulyásleves LEVÉBŐL hajlandó enni, de a benne lévő húsra nemet mond, az nem őszinte, s fogalma sincs a főzésről.
Ugyanis gulyásleves lé íz hús nélkül NEM LÉTEZIK, tehát a lével HÚST is fogyasztott, jobb, ha ezt figyelembe veszi, és véget vet az önbecsapásának, s nem kérkedik a vegetariánusságával.

Horoszkóp:
Mikor gyerek, és fiatal felnőtt voltam, fogalmam sem volt, hogy van ilyesmi, ki milyen csillagzat alatt született???!
Aztán elhunyt a férjem, s kellett valami, valami, ami MÁS, mint ami eddig foglalkoztatott.
Így ismerkedtem meg az asztrológiával, melyről szintén az a véleményem, hogy NEM VAGYOK HAJLANDÓ RÓLA VITÁT NYITNI OLYANNAL, AKINEK GŐZE SINCS ERRŐL A KB. ÖTEZER ÉVES TUDOMÁNYRÓL, amelyet akkoriban csakis a kiváltságosak tanulmányozhattak (Pl. Egyiptomi papok), s amelyből kivált később az ASZTRONÓMIA(=csillagászat). Számomra - mondjanak is bármit! - mindkettő TUDOMÁNY, s szükséges lehet az asztrológia ismerete is.
Nem kedvelem azokat, akik valamiről SEMMIT nem tudnak, mégis véleményt alkotnak róla.
Megismerkedtem hát az asztrológiával, és sok olyan tudásra tettem szert általa, amelyek nélkül SZEGÉNYEBBNEK érezném magam.
Ha most lennék vezető, bármennyire is elítélnének sokan érte, bizony, hogy figyelembe venném a munkatársak kiválasztásánál azt IS, milyen csillagzat alatt született az illető.
Mert érdekes módon általában stimmelnek a jellegzetességek.
Dalla Blog: AS GRANDES ERAS DA HUMANIDADE

Bár a nem hívők ezt vitatják, de mondom, CSAK azzal vagyok hajlandó vitába szállni, aki kellő ismerettel rendelkezik a témában.
Üdvözlettel Holdfény

2020. 03. 30. 20:36

Igen vannak. Eleinte nehézkésen szoktam bele a vegán életbe, de mivel etikai okok miatt döntöttem így, muszáj volt kitartanom. Elég sok dolgot iktattam be az életembe, próbálok jobban odafigyelni a spirituális énemre. Rászoktam a horoszkóp olvasására is többek között. https://www.astrohoroszkop.hu/ 

2017. 05. 26. 8:34

Persze, ahol van bicikli út, ott hajrá... Bár ugye a gyerek sajnos attól is gyerek, hogy nem mindig tartja be a szabályokat (mondjuk a felnőttek se)

2017. 05. 25. 22:56

Ebben teljesen igazad van, bár vannak kivételes esetek.
A kisváros, ahol tanítottam a zeneiskolában, elég hosszú település, de a főúton van végig bicigliút kiépítve, eléggé biztonságos, asszem, írtam már régebben róla, hogy a szomszéd faluba is átvezet.


2017. 05. 25. 14:18

Mi is jártunk bicajjal az iskolába.. Persze, hol volt még akkor ennyi autó, gyalogos és társai... Ma már nem nagyon engedném a kisgyerekeket bicajjal az iskolába, mert ami az utakon van, az eléggé idegtépő még autóból nézve is..

2017. 05. 23. 16:23

Úgy van, ahogy írod, felsős korukban már önállóan szeretnek közlekedni a gyerkőcök. És az én "nagylányom" is elvállalt egy közelünkben lakó elsős kislányt, aki még váltva járt isibe, és az én lánykám úgy számon tartotta:
"Anyu! Ma sietnem kell, mert 'Ágikás-hét' van"! 
Én meg  igen büszke voltam a gyerekemre, milyen lelkiismeretes, és önálló már. Jól is jött ez az önállóságra szoktatás, és bizalom 15 éves korában, mikor Győrbe került a zeneművészetire, és Győr-Révfaluból kellett tanórákra járnia, ahol albérletben lakott. Eleinte gyalog járt, majd biciglivel.


2017. 05. 23. 8:43

Hát persze... Az én gyerekeim se autóval mentek iskolába, de kisérő bizony jó darabig volt velük. Pontosan addig, amíg ki nem kérték maguknak a dolgot, mert ők már "nagyok". Ez úgy az ötödik, hatodik táján következett be. Na de addigra már tudtak is magukra vigyázni. Persze, akinek nincs nagyszülő, vagy bárki, aki kisérhet, hát az kénytelen autóval vinni. 

Amúgy ezek a játékok valóban nagyon hasznosak.