Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

2017. 02. 18. 11:35

Nem vitafórumot szándékozok kezdeni, csak kíváncsi vagyok egyáltalán van-e itt valaki. Azt is megértem, ha valaki titokba akarja tartani, de ha mégsem, és büszkén vállalja, akkor jó lenne erre egy kis csoport. Köszönöm!

2020. 06. 12. 23:43

Sok igazság van abban, amit írtál a régi gyerekekről, valóban elég korán dolgozniok kellett. Ott van pl. Rideg Sándor "Indul a bakterház" c. regénye, amely arról szól, hogy a főhős Bendegúznak el kellett szegődnie a bakterhoz tehénpásztornak. Nagy kedvencem a film, Olvasztó Imre játéka egyszerűen lenyűgöző! :)))
Indul a bakterház legviccesebb jelenetei
Mihályfy Sándor: Indul a bakterház legviccesebb jelenetei

https://www.youtube.com/watch?v=Q1uSvjLIzsM
Bendegúz és a leves

Nekem ez a mondata tetszett a legjobban Bendegúznak:
"Tudom én jól, az a baja a világnak, hogy nem a tehénpásztorok kormányoznak.”

Viszont a mai gyerekeknek valóban gyors a felfogásuk, emlékszem a saját gyerekkoromra, nem volt nekünk módunk ilyen technikai ismereteket feltételező kütyük használatához, hisz nekünk hisz még vonalas telefonunk se volt, tv-nk se, hát még a "drónok", amelyek egy mai gyereknek már csak játékszerek...
A legjobb drónok (teszt 2019) | Rankito.hu


Azt mondod, a gyerekeid a Tom és Jerryt nem voltak hajlandók megnézni...
Nos, elhoztam közülük az én kedvencemet, amelyben semmi félelmetes, semmi riasztó nincs, hacsak nem zenegyűlölők, de annál több benne a humor!
https://www.youtube.com/watch?v=jL7X7EjsWJo
Tom y Jerry Un concierto gatuno Iconil

Az orosz rajzfilmeket én is szerettem, de sajnos, nem nagyon találni fel a régieket, pl. a macskásokat, vagy a Hét színű virágot...

2020. 06. 12. 11:42

Bizony nem... És ezért nem is hiszek abban, hogy a mai gyerekek korábban felnőnek. Dehogy. Inkább későbben nőnek fel, azaz később kezdenek felnőtt módra gondolkodni. Hiszen régebben már ahogy járni tudott, dolgoznia kellett, ha mást nem, hát őrizte a libákat a többivel, nagyobb korában meg már igazi kenyérkereső volt, mint feles napszámos. Más kérdés, hogy jóval nagyobb információ áradat ömlik rájuk, mint a régebbiekre. Fel is dolgozzák amúgy (mert a gyermek agya hihetetlenül szuperál), de ettől nem lesznek felnőttek. Nekem a mese az mese, és a felnőtteknek szóló meséket szívesen olvasom, vagy nézem, de nem a gyerekekkel. Amúgy az eyémek kiskorukban semmi pénzért nem voltak hajlandóak Walt Disney rajzfilmeket nézni. A Tom és Jerry meg egyenesen riasztotta őket. Viszont az orosz rajzfilmeket, meg a magyar népmeséket megnézték akárhányszor.

2020. 06. 12. 2:21

Szándékosan hagytam ki Chaplint, bár kedvencem EZ a jelenet tőle:

https://www.youtube.com/watch?v=IJOuoyoMhj8
A diktátor 1940.
Micsoda látnok volt a film írója!:)))

Én őt a néma film művészet hőskorának egyedülálló művészének tartom, mindenki mással ÖSSZEHASONLÍTHATATLAN! 

Belőle csak EGY volt, UTÓLÉRHETETLENÜL EGY!!!:)))

The Great Dictator (1940) - Film Reel Reviews - The Film Reel

2020. 06. 12. 2:11

Valóban jól hiszed, Findusz macska történetei a való életből valók, a hétköznapokat ábrázolja, sokkal inkább reális emberi történetek, mint gyerekmesék.
De szerintem ez nem is baj, sőt!
A felgyorsult világunk minden téren megkívánja, hogy a gyerekeknekis mihamarabb fel kell fogniuk a gyorsuló technikai és társadalmi változásokat. Bizony, bizony, talán szükséges is, ha mihamarabb felnőttként értelmeznek mindent, ami körül veszi őket. Talán így nem éri majd őket annyi trauma (testi-lelki sérülés), ami a mai durva világunkban nagyon fontos dolog lenne a fejlődésük tekintetében.
Más világ van, mint a mi gyerekkorunkban volt!

A Findusz történeteket szerintem egy nem is túl nagy lépés választja el Orwell társadalmat ábrázoló okfejtő történeteitől...Én úgy látom, a MAI gyerekek sajnos elég hamar letudják a gyerekkort, és átváltanak az igényes, és nagyonis kritikus felnőtti világ kívánalmaira. ELÉG BAJ AZ!!! De mit tehetünk ellene???

Beszélgettünk egyszer a lányommal A kis hercegről, mennyire nem mese az! Mondta is, szerinte nem való általános iskolába tanítani! A kicsi gyerek fel se tudja fogni!
Exupery talán nem is engedte volna, hogy iskolai tananyag legyen ez az egyáltalán nem mese, hanem sokkal inkább filozófikus felhangú műve, főleg nem alsóban!
A Micimackó még könnyedebb, de mi még azt se tanultuk, és bizonyára nem véletlenül...
Nekem eléggé elvont volt, ugyanis elolvastam, mielőtt odaadtam volna a lányomnak, és bizony mondhatom, nem tetszett!
És tudod, mi nem tetszik még? Az Alice!!! Az aztán végképpen NEM GYEREKNEK VALÓ! Tele van értelmezhetetlen fikcióval! Jómagam se szerettem egyik kötetet sem.
Lewis Carroll: Alice Csodaországban - Alice Tükörországban
Lewis Carroll, a tizenkilencedik században élt oxfordi matematika-professzor nevét az Alice-regények őrizték meg. Carroll angolszász humorral megírt alkotásai a korabeli Anglia torzképét adják. Képtelen helyzetek, csodálatos cselekmények füzére a történet, melynek ifjú főszereplője Alice, az eleven eszű, bűbájos kisiskolás lányka álomként éli át a kalandokat. Álmában mókás szerzetekkel találkozik, akik képtelen viselkedésükkel, falrengetően értelmetlen ötleteikkel kacagásra ingerelnek. Carroll nem kímél senkit és semmit; a hóbortos királynő és a tutyimutyi király maga Viktória és a férje, s nem hiányzik a történetből jó néhány angol szokás kíméletlen kifigurázása sem.
A regények alapján készült nagyszabású, világsztárokat felsorakoztató mozifilm magyarországi bemutatója alkalmából a Ciceró egy kötetben adja közre a két, egymástól függetlenül is kerek egész történetet.

Háttttöhhh... Mit ne mondjak? Az író szerintem e könyveket NEM GYEREKEKNEK ÍRTA! 
Pont!;o)

Igazad van, Dmolnár! 
Ezerszer inkább Findusz és Mása, semmint a többi őrület. 

Amondó vagyok, hogy bármennyire is mondtam, a MAI gyerek más, mint mi voltunk, de azért mégiscsak GYEREK, és tanultuk gyermek pszichológiából, hogy a gyerek az NEM KIS FELNŐTT!!!

2020. 06. 11. 11:16

Nem rossz, de szerintem ez is inkább a felnőtteknek készült. Túl, hogy is mondjam, "mély" dolog van benne, amit a kisgyerek nem érthet meg. Megnéztem egyet, véletlenül, mert éppen az ment és szándékosan, mert ha már ott volt, akkor miért ne... Ez olyan, mint a Kis herceg, amit mesekönyvként aposztrofálnak, de egy hatéves semmire se megy vele.. A  Micimackó ebből a szempontból már jobb (csak a könyvről beszélek, a Wald Disney sorozatnak köze nincs a könyvhöz), mert lekötheti a gyereket is,  és a második rétegével, a felnőttet is... Amúgy ezerszer inkább Findusz és Mása, semmint a többi őrület. 

Az angol humoristák közül kihagytad Chaplint... Pedig ő tősgyökeres angol volt, még akkor is ha az általunk ismert főbb műveit az USA-ban készítette. Különben én is kedvelem az angol humort és a Pitkin sorozatot is szerettem, mikor adták a tévében. Mondjuk legjobban a "Pitkin a közlegény" tetszett.

2020. 06. 10. 13:42

Jajj, el is felejtettem, hogyan bukkantam Finduszra!
Kerestem ugye az általad ajánlott Mását a medvével, és a neten megnéztem a Port.hu tv műsoros oldalán, s megláttam ezt a címet: Pettson és Findusz
Elképpedtem, hogy lehet egy macsekot Findusznak hívni, mikor erről nekem egészen MÁS juta eszembe! Méghozzá egy videó részlet a Brian életéből, EZ:
https://www.youtube.com/watch?v=ilrx_4HO3gk
Mi a neved zsidó? - Brian élete 

Kérlek, vonatkoztass el a videó címétől, nem ezért tettem ide be, hanem egy másik, a videóban elhangzó NÉV miatt!
Nos, ebben a videóban van benne a rajzfilmbeli macsek neve egy betű eltéréssel... Ezért vihogtam el magam, hogy milyenek is a nyelvek! Pl. volt egy orosz zongoratanárnő kolleginám, aki elsorolta nekünk, hogy mely orosz szavakat nem szabad neki a magyarok előtt ki se ejteni a száján, mert a magyarok azonnal pukkadozni kezdenek...
Hát így jutottam én el ehhez a kedves rajtfilmsorozat macskájához, az ő furcsa neve miatt, amely a Monty Python Cirkusza angol művészegylet előadásában készült filmben szerepelt szatíraként - EGY BETŰ eltéréssel (Findusz helyett Fingusz!:DDD).

Édesanyám imádta az angol filmeket, olyan jókat nevetett rajtuk, s csodálkozva mondta:
- Ezek az angolok olyan túl komolyak, kimértek, de a filmjeiken meg lehet szakadni a röhögéstől!
Voltak kedvencei is: Danny Kaye, a vörös hajú énekes színész, valamint Norman Wisdom, a kis apró termetű nevettető komikus:
http://soundgraph.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1200391 | Zenei ...

Bár ő amerikai, de én úgy emlékszem, mikor a filmet gyerekkoromban láttam, hogy angolnak volt elkönyvelve a színész is, a film is... Bocs, hogy tévedtem!:'( 
Norman Wisdom's mixture of laughter and tears in Hatfield | Welwyn ...
Norman Wisdom

Sir Norman Joseph Wisdom, brit birodalmi érdemrend kitüntetettje angol komikus, filmszínész, énekes, dalszerző. Legismertebb szerepe az 1953 és 1966 között sorozatban készült filmkomédiákban az ügyefogyott Norman Pitkin. Ezek a filmek 1955 és 1966 között többet jövedelmeztek, mint a James Bond filmsorozat darabjai. (Wikipédia)

Születési dátum: 1915. február 4., Marylebone, London, Egyesült Királyság
Meghalt: 2010. október 4., Abbotswood Nursing Home, Ballasalla, Man-sziget
Magasság: 1,57 m


2020. 06. 10. 12:28

Jók a rajzok, és a meseszövés is aranyos, mai történetek, nincs benne semmi, ami félelmetes. Megjelent könyvekben is a történetsorozat. Legközelebb jún. 12-én, pénteken 20:00 órakor lesz egy hosszabb rész, mely több kicsiből áll. Ezt megismétlik jún. 15-én hétfőn 15:55-kor. Utána közvelenül van a Masha és a medve 17:17-kor. A könyveket  állítólag az írónő, Sven Nordqvist illusztrálta, de sajnos, nem lehet kapni őket, megnéztem a bukin (bookline)...
Pedig vennék az unokáimnak belőle, mert olyan ritka a jó gyerekkönyv manapság!
OLVASÓVÁ NEVELÉS - G-Portál
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pettson_%C3%A9s_Findusz_(rajzfilmsorozat)

Vigyázat! 
A videa weboldalon a neten is fut egy Findusz sorozat, de az nem az, ami a Minimaxon megy, hanem újabb, és nekem nem tetszik annyira, mint a tv-ben lévő régebbi...

2020. 06. 08. 11:26

Ezt még nem láttam... De így elsőre jól néz ki...

2020. 06. 07. 13:09

Hát mit lehet tenni?
Akkor most bizonytalan ideig csak ennyi, sajnálom!:'(

Ájjájjjj! Most látom, hogy ezt a hsz-t nem küldtem el, pedig még tán pénteken megírtam, de kezdődött valami a tevében, és feledém feladatom, bocsika! :'(
Asszem, a Pettson és Findusz c. rajzfilm a Minimaxon...
Ismered Pettsont és Finduszt? · Sven Nordqvist · Könyv · Moly

2020. 06. 04. 13:41

Hát hiszen ez az. A képet én is megtaláltam...

2020. 06. 03. 15:56

Hát ez az, hogy másodszor olyan "illendően" kéredzkedett be a mennybe a kis ördögöcske, ugyanis elleste egy kis angyaltól, hogy az miért mehetett be, így azt leutánozva műglóriával a fején, be is engedték, de pár pillanat múlva nagy ívben kihajintották a menyország kapuja fölött, s még a sárga drót glóriát is utána dobták!!:DDD


Nagyon ötletes videó, a guta üt meg, hogy miért nem tudom megtalálni?! :'(
Ilyesmi volt a kis ördögöcske:
Megszelídíthető-e az ördög? | Csermely Péter blogja 2.0

De hát hiába, ha sajna, nem találom a videót!:(((

2020. 06. 02. 20:35

Csak töprengj rajta, egyszer majd csak beugrik...

2020. 05. 29. 19:21

Olyan 14 éve még a TVN-es levelezőn voltam, és ott volt nekem saját filmmappám is, oda mentettem el a kedvenc videóimat (jó sok volt benne, egytől-egyig jópofák!), de már nagyon régen nem jártam arra, azt gondolom, meg is szűnt ez az oldal...
Pedig fel van írva a nevem ama spirál füzetembe, és a kódom is, de nem tudok vele belépni, valószínűleg meg sincs már ez a levelező progi. A régi féle  freemail-es címem sem műxik, nem szerettem, így gmail-re regiztettem be magam Öcsikével, én még nem értettem ehhez... Ott vagyok, de nem ezen a nicknéven.

Sajnos, nem jut eszembe a videó címe, sőt, a dalt éneklő amerikai néger jazz zenész száma sem, ami megy a kisfilm alatt...
Asszem, Louis Armstrong szám volt. Nem a Világ, az biztos...
Ugyanis még mindig el tudom most is dúdolni a dallamot, de sajnos azzal Te nem érsz el semmit!:((

Hagyd a csudába! Egyszer lehet, hogy spontán megtalálom...


2020. 05. 29. 11:40

Néztem, de nem találtam... Csak kéne a címe, vagy legalább a szerző...

2020. 05. 28. 18:53

Sajnos, a címére nem emlékszem, de ha jól tudom, valamelyik néger jazz énekes dalát vetítik hozzá aláfestőnek, akinek a nevét, és a dala címét sajnos ismét csak nem tudom... A múltkor véletlenül meghallottam a yutun, de nem kapcsoltam, hogy el kéne menteni, akkor legalább a zene meglenne...


2020. 05. 27. 11:53

Jó, majd utána nyomozok....

2020. 05. 26. 14:27

Ezeket a csatornákat nem szoktuk nézni, gondolván, mind gyerekeknek valók...
Inkább filmes csatornákat nézünk, komoly, vagy vígjátékokat. Jómagam a youtube csatornát nézem még sokat a zenék miatt itt a gépen, meg Simon macskája miatt, de van ilyen csatorna a nagy SONY tv-n is, a párom ott szokta nézni a "kedvenc koncertjeit", és hallgatni bömböltetve a hangfalat! Én meg kimenekülök a kertbe, ha még nappal van... Este ha filmet nézek, ő szerencsére a mobijáról hallgatja a kedvenceit fülhallgatóval.
A Másából megnéztem a múltkor egyet az ajánlásodra, tetszett is, de le lettem szavazva, ez van!...

Ha véletlenül belebotlanál valahol a kis piros ördögbe és a menyországba, tedd már be ide a linkjét, előre is köszi.

2020. 05. 25. 11:49

Ezek mind nagyon kedves kis filmek. Én is szeretem őket, néha a Comedy Centralon lehet velük találkozni. Viszont a Minimaxon még mindig a kedvenc a Mása és a medve kis sorozat.

2020. 05. 22. 13:42

Nagyon régóta ismerem ezt a verebes animációs videót, az egyik kedvencem, és örülök, hogy még fenn van! Csudára tanulságos több témára is.
Volt egy másik is, de azt sajnos már nem találom!:(((
Arról szól, hogy egy kis piros ördögfióka különféle cselekkel be akar menni a menyországba, de mindig kihajintják...
Sajnálom, hogy nem lehet már megtalálni.
Viszont nagy kedvencem még a Simon's cat sorozat:
https://www.youtube.com/watch?v=sHWEc-yxfb4
Top 10 Episode Countdown!
Simon's Cat film campaign raises £88,000


2020. 05. 21. 13:03

:0)