Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

2017. 02. 18. 11:35

Nem vitafórumot szándékozok kezdeni, csak kíváncsi vagyok egyáltalán van-e itt valaki. Azt is megértem, ha valaki titokba akarja tartani, de ha mégsem, és büszkén vállalja, akkor jó lenne erre egy kis csoport. Köszönöm!

2017. 02. 24. 8:17

Na, ne... A jazz tudtommal a "tűrt" kategóriába esett és volt is nem kevés zenekar, amelyik játszotta (lásd ezt a beszúrást a wikipédiáról: 

"A Kádár-korszakban ismét felütötte a fejét a dzsessz, immár annak modernebb változata. Dzsesszkörök és dzsesszintézmények alakultak. 1960 és 1980 között a műfaj neves pártfogója Pernye András, híres zenészei Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György és Csík Gusztáv zongoristák, Berki Tamás énekes, Lakatos "Ablakos" Dezső altszaxofonos, Pege Aladár nagybőgős, Deseő Csaba hegedűs, Kőszegi Imre dobos, Tomsits Rudolf trombitás, Friedrich Károly harsonás, illetve Babos Gyula és Kovács Andor gitáros voltak. A Táncdalfesztiválok idejéből meg kell említeni a Magyar Rádió big bandjét és a Deák Tamás által vezetett Deák Big Bandet. A magyar free jazz fontos alakja volt ekkor Szabados György zongorista és zenekara. Ekkor kezdődött a magyar dixieland revival rendkívül méretes színterének kialakulása is, miután (Benkó Sándor vezetésével) megalakult a Benkó Dixieland Band. A másik nagy hatású, tradicionális dzsesszt játszó magyar zenekar a szegedi illetőségű, Molnár Gyula által alapított Molnár Dixieland Band. A nyolcvanas évektől napjainkig tartó időszak experimentális magyar dzsesszének kiemelkedő személyiségei a kísérletező kedvű Dresch Mihály és Grencsó István.

A magyar jazz-rockot a hatvanas-hetvenes években a Syrius, a Mini és a Bergendy neve fémjelezte."

De az az igazság, hogy a hazai közönség nem vevő az ilyesmire. Egy szűk kör ugyan műveli, vagy csak élvezi a zenéjüket, de ennyi. Persze mások a nagyságrendek is. De az alapvető probléma a zenei ízlés másmilyen módja nálunk... 

2017. 02. 23. 13:01

Kedves Possibilitartian!

Jössz közénk, amikor tudsz, és van számunkra mondanivalód, vagy mutatni valód. Már eddig is sok érdekességet nyújtottál nekünk.

Beethoven...
Hát igen... Az ő szonátái közül kellett választanunk diplomakoncertre.
Nehéz bizony! Beethoven darabjai mind nehezek, de ő ezzel nem törődött. És igaza volt.!
Már a pici darabjai is, amelyek pl. az 1-2-os zongoraiskola kottákban vannak.
Volt is egy legenda róla, hogy a szimfonikus zenekarok tagjai időnként háborogtak az eljátszandó szólamaikon, hogy játszhatatlanul nehezek! Pl. a klarinéstosok azt állították, hogy "nem klarinétszerű", amiket írt nekik... 
De ha belegondolunk, hogy az olimpikonok is hol tartanak már az ókori olimpikonok teljesítményétől, akkor miről beszélünk?

Mondjuk, pl. Beethoven nem írt kétoktávos glisszandót a klarintosnak, mint Gershwin, mégis meg lehetett oldani, pedig azt hitték, ilyet nem lehet a klarinéton megcsinálni!
Emlékszem, az egyik bányász zenekar klarinétosa (itt lakott a szomszédban!) mennyit gyakorolta, mire sikerült neki! De végül is Ő győzött, nem a hangszer - állítólagos - szűk lehetőségei...
Az ember kreativitása szinte végtelen, és a teljesítménye ehhez alkalmazkodik, azaz amit elképzel, előbb-utóbb meg is valósítja, legyen az műszaki megoldás, vagy művészeti alkotás.
Ami a küldött jazz zenét illeti, rákattintva kiderült, hogy ismerem!
De a kottáját sosem láttam. Azt éreztem én régen is, hogy asszimetrikus ritmusa van (5/4 = 3+2), és ez főleg nekünk, magyar népdalok ritmusához, páros üteméhez szokott zenei érzékünknek ugyancsak szokatlan!:(((
A néger zenészeknek ez nem okoz nehézséget, lásd: négerek népzenéje!
 
De bizony, azért voltak sokan a zenész tanuló társaink közt, akik kísérleteztek jazz zene játszásával, csak hát nem igazán volt előttük MINTA...
El voltunk mi itt zárva a "legvidámabb barakkban" sok mindentől. Pl. műszakilag is.
Ezért szoktam nevetni, mikor sokan nagyképűen kijelentik, be kell hozni a lemaradást!
Na persze, be!!! Be is hoznánk talán, ha "azok" addig egy helyben állnának a fejlődés útján! :DDD

Igen, bölcsen mondta Dmolnár, hogy el kell fogadnunk egymást, hisz mindenki egyszeri és megismételhetetlen.
Sikertelenek tehát azok a kísérletek, amelyek arra törekednek, hogy egységesítsenek...
Ez nem megyen!
Mert hogy is mondta magában halkan morogva Galilei, mikor az életét mentendő, megtagadta a nézetét?
"És mégis mozog!"

Ez is igaz: Mindenkitől és mindenben lehet tanulni, okulni, a rossz példából is. 
Ezt diák koromban egy tanátunk így fejezte ki:
"A maga viselkedése fiam PÉLDA ÉRTÉKŰ! Az elrettentő esetek között!"

2017. 02. 23. 12:37

Na igen... Elég szégyen, hogy sokaknak csak odáig terjed a "kulturáltságuk", hogy másokat, akik más véleményen vannak, mint ők, durva szavakkal agyagba döngöljenek, illetve megbotránkoztassanak...
Nem csodálom, hogy az értelmesebb portál gazdák moderátorokat alkalmaznak.

2017. 02. 23. 10:16

Hát, hogy a szeretet mindent legyőz, azt kétlem, bár igen szimpatikus mondás. Persze az is kérdéses, ki és mit ért a szeretet alatt... De annak őszintén örülök, hogy itt vagy újra... :0)

2017. 02. 23. 10:14

Minden van, ahol sok ember van... Mint a valódi életben... :0)

Possibilitarian

2017. 02. 22. 16:57

Próbálok nem időt tölteni itt, mert sok dolgom is van, de amikor én is elveszítem a cikkemet, mert kidob a Szeretgom, akkor szeretnék igazán ordítani, tehát Újrakezdés:

Kedves Holdfény!

Kissé szűkebb szavú leszek, mint előzőleg, amiben megírtam úgy az Ashkenázi, mint a Beethoven kedvelésemről. Ha nem bánod, ezt most nem ismétlem meg, de a kottát végig követtem, és ez nem volt egy könnyű darab! De a darab szintén fájdalmasan szerethető!

Azt is megírom, hogy mennyire szép a "Kéz" variációkra való képed, és hogy én is folytatnám, ha nem bánod, ugyanazzal a témával, más varációra!

Volt egy jazz-zongora-tanárom, aki tul.képpen saxofonista volt. Tőle kaptam megtanulni a következő számot, melyet minden hangnemben megkövetelt, hogy tudjam játszani. Sokat gyötrődtem vele, akkor újrakezdő, kb 35 éves lehettem, és nehéz volt a gyermekkori több, mint 11 éves tanulásomat újra gyakorlatba tenni, főleg a jazz értékében, ami a zongoraismereteimet teljesen fejreállította...

Jelenleg ott tartok, hogy ezt a darabot, külön-külön, C-dur-ban el tudom játszani hol a jobb, majd a bal kezet, de ennyi.

A címe: "Take five" - Dave Brubeck-től, akinek igen sok zenéjét is hallgattam. Ez a cím szó szerint azt jelenti, rázz kezet, vagy csapj bele, vagy pacsi, de zenei jelentései is vannak.

Sajnos épp amikor ezt tanultam, meghalt a tanárom, és így nekem is abbamaradt a tanulás/újratanulás, a kölcsön pianinón, amitől szintén búcsút vettem, pedig sokat szerettem hallásból "jammingelni" rajta, a kedvenc bekapcsolt zenéimmel.

Most tehát küldöm a zenét, és a kottákat, melyekből válogathatsz:

https://www.youtube.com/watch?v=PHdU5sHigYQ

https://www.google.hu/search?q=take+five+for+piano+sheet&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiN_eDD_aPSAhVEM5oKHVf2DfsQsAQIJQ&biw=1366&bih=583#imgrc=SwlMed9tNRzsAM:

Csak annyit szeretnék záróban mondani, hogy ha bántva is érzem néha magamat, haragtartó semmikép sem vagyok, mert akármilyenek is az emberek (és ebből bőven van szívfájdalmam), soha nem esik nehezemre az őszinte bocsánatkérés, és ha pedig én kapom azt (ritkán), akkor én is szégyellem magam..., ha értesz.

Mint azt dmolnár is írta, el kell fogadni egymást, mindenkit annak aki, mint jogosak a véleményeink, a tapasztalataink, hiedelmeink, és ettől forog a Föld.

Sokszor van az, hogy nincs újdonság a nap alatt, van akitől tudunk tanulni, a többi csak elkárhozott idő, de ha tudjuk, hogy mindegyikőnk szenved valamitől, valamiért, akkor vagyunk igazán egymás sorstársai, éppen, mert azért hibázunk, hogy tanulhassunk magunkról, és másokról, és tapasztalhassuk az örömet is azzal, ami az Élettel jár.

Nagyon sok a gyűlölködés, még fenyegetést is hallottam, de meggyőződésem, hogy a szeretet mindent legyőz! (még akkor is, ha személyesen nem ismerjük egymást! - pedig így is tudjuk milyen a másik). Mind "hibásan" születtünk, és halunk meg, ettől vagyunk emberek.

 

 

Possibilitarian

2017. 02. 22. 16:11

Örömhír vegánoknak: https://www.plantbasednews.org/post/german-government-in-discord-after-environment-ministry-bans-meat-at-official-functions sajnos angolul, de magyarul is jön hamarosan, legalább is remélem!

2017. 02. 22. 11:16

Rendben van, természetesen elfogadom, és kérlek, felejtsük el a félreértést! :) 
/Amúgy a kezem sosem szoktam ökölbe szorítani.../https://www.youtube.com/watch?v=1FP7NosLxkw
Adagio cantabile, second movement from Piano Sonata No. 8, Op. 13 "Pathétique"
Vladimir Ashkenazy, piano

(Kottás változatot hoztam direkt, hátha játszottad, nekem nagy kedvencem volt.) 
Üdv! Holdfény

2017. 02. 22. 10:55

"Arra kell ügyelni, hogy szándékosan (bántó célzattal) ne csináljunk ilyesmit... A többi meg menjen úgy, ahogy eddig.."

Kedves Dmolnár, RÉGI fórumtársam, s mondhatom ugye, hogy "virtuális jóbarátom"! 
A múltkor írtam valahol, hogy a régi amerikában elmehettél volna BÉKEBÍRÓNAK, hisz bölcs és mint kiváló konfliktuskezelő, igencsak alkalmas lennél erre a posztra.
Megint leszűrted a LÉNYEGÉT a történéseknek, és felkínáltad a MEGOLDÁST is.
"Helyes a bőgés, oroszlán!" :)))

Többször, több helyen is leírtam, szándékosság nem volt bennem, meg se fordult a fejemben (akik személyesen ismernek, el se tudnák rólam képzelni...), hogy szándékosan megbántsak bárkit is, és tudtommal el sem üldöztem senkit.
Az írásaim témája (lásd: ÉRTÉK topic!) is eléggé vegyes, mindenki azt néz meg, hallgat meg, olvas el, amit akar....
Itt lájkolni se szokás (hál istennek!), tehát még az sem lehet ok arra, ha valaki elmegy.
Egy baj van tán velem:
Túlérzékeny vagyok, tudom. 
Viszont úgy vélem, nem lennék jó esztétikával (nevezetesen épp a legszebbel, a zenével) foglalkozó tanár enélkül.

Rajtam nem múlik semmi sem.
A weboldal gazdája az egyedül, aki dönthet abban, ki írhat az oldalára, s ki nem, valamint mit igen, mit nem.

Az este ugyanis egy olyan vulgáris "adok-kapok" oldalra tévedtem, olyan veszekedéseket olvasva a témához szólóktól, azt hittem, rosszul látok!
Színes a magyar nyelv, kétségtelen, de azért már engedjen meg a világ! Kulturálisan is ki lehet a nem tetszéseket fejezni, nem köll apát, anyát, és miegyebet (nyomdafestéket nem tűrő hangon) felemlegetve "beszélgetni". Ha nem látom a saját szememmel a csörtét, el se hiszem, hgy ilyen is van a neten!:(((

Possibilitarian

2017. 02. 22. 9:14

https://vimeo.com/187181616

Mindenkinek szeretettel, bocsánatkéréssel, és annak köszönetteli elfogadásával!

(A fentihez nem kell tudni angolul).

2017. 02. 22. 8:28

Aha... Te most megsértődtél, mert ő megsértődött? :0) isteni... Mondom, egymás mellett élünk, vegetáriánusok és húsevők, ateisták és istenhívők, stb. Akkor most minden kimondandó, vagy leírandó dolgunkra vigyázni kellene, hogy ne bántsuk meg vele azt, aki nincs velünk egy álláponton? Ez lenne a kommunikáció halála. Gondold el, még az időjárásról se lehetne írni, mert ha leírom, hogy "utálom a ködös és hideg időt", valaki reflektálhatna, hogy ő meg pont ezt szereti és én ezzel most jól megbántottam... 

Pfff... Arra kell ügyelni, hogy szándékosan (bántó célzattal) ne csináljunk ilyesmit... A többi meg menjen úgy, ahogy eddig...

2017. 02. 21. 10:57

Mahatma Gandhi egy rendkívüli EMBER volt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mohand%C3%A1sz_Karamcsand_Gandhi
Sok mondását idéztem már írásaimban itt-ott, és bár tudom, idealistának gondolnak, de hiszek is abban, amiket mondott.

Az ember CSAK ember, tehát tévedhet. Érzékenysége (újabb tapasztalatom szerint) nem ismer határokat.
De törekednie kellene arra, hogy amit tud, azt hozza helyre, még ha nem is érzi úgy, hogy hibát követett volna el, mégis kérjen elnézést. 
Azonban! Van egy bökkenő! (- by Dmolnár)
Így ír ezzel kapcsolatban Gandhi:
"A gyengék nem tudnak megbocsátani. A megbocsátás az erősek tulajdonsága.”

Én elnézést kértem az ominózus halas képért:
2./ Eszembe sem jutott, hogy Te vegetariánus vagy, és Rád nézve a kép bántó lehet, mikor ez a dolog engem HALÁLKOMOLYAN foglalkoztatott, ezért fordultam egy tapasztalt emberhez tanácsért. Mert ki szeretné elrontani az ebédet ilyen "apróság" miatt.
És hogy feltettem a képet, az főleg azért volt, mert tudom, sokaknak fogalma sincs, hol keressék azt az izét, és hogy hogyan is néz ki.
Meg se gondoltam, hogy Téged irritálni fog a kép. EZER BOCS, ÉS EGY ANYAMEDVE!:(((

Megbocsájtás nem jött cserébe... Azóta sem, sőt!
Bár meggyőződésem szerint nem volt miért elnézést kérnem, hisz NEM IS VOLT SZÁNDÉKOS MEGBÁNTANI AKARÁS a cselekedetemben, az imént mégis megtettem, hogy lecseréltem a képet linkre. Azért nem töröltem ki, mert szerintem többeknek hasznára van, ha láthatják, és tudják, milyen is az a méregfog a pontyban, mint nem.

Ki-ki godolkozzon el azon, mi a hasznosabb:
Tudni valamiről, vagy tudatlanságban leledzeni?

2017. 02. 21. 8:19

Ez jó, ez határozottan jó....