Álmodni mertem - és Te?

Álmodni mertem - és Te?

2017. 02. 15. 6:10

Nagyon jeges volt az út, sok dolgom is volt, de nem volt kedvem semmihez!

Indulnom kéne, hogy megkaphassam a pár hónapra szóló gyógyszereimet a körzetitől.

Leültem hát egy pohár kávéval még a pizsamámban, és belemerengtem a szürke égboltba.

Csengett a telefon: a háziorvos kedves nővérkéje hívott, hogy megmondja, elindította a "menetet". Még azt is megkérdezte, hogy jól vagyok-e, és érdeklődött a macskám felől...

Ez pedig így történt: Kijelezte az asszisztens komputeres naptára, hogy fogytán vagyok mindenből. Évek óta a változatlan felírásokat egy gombnyomásra Enter-rel átküldték a saját regisztrált patikámba, ott rögzítették, becsomagolták, én online gyorsfizetéssel levontam az azért járó összeget a patikai számlámról, majd felhívtak, és bejelentették, mikorra várhatom a házhozszállítást, és van-e valami más, amire esetleg még szükségem van? 1 órán belül a motoros szállító átadta a barna papírzacskót a bejárati ajtómban, én betettem a dobozokat a polcra, megnéztem a számlát, minden rendben volt, megkaptam a banki sms-t a levonásról, és mindez 9-től 10-ig tartott.

Nos, 9:30-kor jobb, ha indulok, hogy időben elérjem a buszt, amire remélem lesz elég apróm, és útközben nem szerzek magamnak egy combnyaktörést. Örülök, ha délre itthon leszek!

 

 

2017. 02. 21. 11:49

Kedves Dmolnár!
A febr. 20. 8:24-kor tett beírásodra reagálnék:

Nagyon érdekes, amiket írtál egy új energia megalkotásának kapcsán. (ITER projekt, hideg fúzió, illetve inkább hideg-meleg!)
Jómagamat régóta foglalkoztatja, hogy biztos létezik olyan megoldás már, ami kiválthatná a szénhidrogén energiaforrásokat, hisz hiába látják úgy, még sok idő van hátra addig, mire elfogy. De ami ebben bitos, az az, hogy nincs semmiből olyan sok, ami el ne fogyna egyszer. 
És akkorra már késznek kell lennie annak, ami felválthatja.
Talán ezért (is) olvasok mostanság ilyen Univerzummal kapcsolatos könyveket.

Próbálkoznak, próbálkoznak, de mindig oda lyukanak ki, hogy KELL üzemanyagként a gáz, olaj, hisz áramot is azzal termelnek.
Látni az utakon egyre több villannyal működő járműveket. Hangtalanul suhannak a kismotorokkal itt is már, de nekem nem szimpi, mert úgy vélem, NEM ÁLLATBARÁTOK  ezek a "néma" járművek!
Úgy érzem, sok kutyus és cica lesz elütve, hisz nem hallják meg, ha jönnek. Sőt! A kisgyerekekkel is gond lehet majd, s ki tudja, milyen veszélyeket rejtenek a hangtalan járművek magukban még?
Arról nem is beszélve, hogy az akkumulátorok, amikkel (gondolom, azzal!) működnek, bizonyára eléggé veszélyes hulladékok, és azokkal mi lesz?
Mikor az ember elfeledkezik egy elemmel működő kütyüből használaton kívül kiszedni az elemet, megnézheti magát, illetve a készüléket, ha belefolyt az a savas trutyi! Pl. a mobilokban is fel tud robbanni az akkumulátor, hallottam már ilyesmit.

Az én kis mobcsimban is már púpos volt, mikor lecserélték, csoda, hogy nem okozott balesetet!

Az meg, hogy drága minden, ami új, az nem újdonság, gondolj bele a tv, a laptop árakba! Minden drága volt előbb, mire olcsóbb lett!
Én az elsőt 250 e ft-ért vettem, a másodikat 190-ért 3 év múlva, és a mostanit egy éve 100-ért, s ugyanaz a márka, típus, csak újabb operációs rendszerrel.

Egyébként az XP-set se dobtam ki, csak el van téve... ki tudja, valamire csak jó lesz?! :DDD
Unokaöcsi is mondta, hogy sokszor keresnek RÉGI rendszerrel működő gépet, amely még bevesz olyasmit, amit az új már nem... Pl. nem ismer fel kódokat a régi, és simán megcsinál olyan másolásokat, amire szükségük van éppen, de az új nem tudja megcsinálni...
 

2017. 02. 21. 8:18

Igen, én is így tudom, hogy megpróbálták bemutatni, de soha nem sikerült... Az animáció meg tetszett... 

Possibilitarian

2017. 02. 21. 4:09

Most lusta vagyok utána járni a 2 kutató nevének, akik eredetileg be akarták mutatni, és bizonyítani a hidegfúziót, de mindig sikertelenségbe fulladt a demonstrációjuk. Ahogy Te is mondod az ITER problémája nagy mérnöki kihívás a pokoli meleggel és a fagy hideggel, ami ilyen közelségben sehol nem létezik a természetben, és hát jó, ha 10-15év múlva létrejön, bár sok ország pénze van benne. Viszont a nukleáris melléktermékek, még az unokáinknak is gond lesz, nem kizárva, hogy időközben már belekerült az ételláncba, ahogy az oroszok is a tengerbe dobálták a mellékteméket, no meg Fukishima most. De azért remélem, tetszett az animációs magyarázat az Iter-rel kapcsolatban!

2017. 02. 20. 8:26

Biztos, hogy jó lenne. Csak éppen pénz kell hozzá. Az meg kétfelöl jöhet. vagy lát benne valaki üzletet, vagy a közösség "összedobja". Ha egyik sincs, akkor bizony reménytelen...

2017. 02. 20. 8:24

Ismerem az ITER projektet. Csak éppen az nem "hideg" fúzió, mert az csak elképezésekben van egyelőre. Az viszont igaz, hogy egyszerre kell jelen lennie a nagyon melegnek (plazma) és a nagyon hidegnek (szupravezetők), ami nem kis kihívás a tudósoknak, mérnököknek. Gondolj csak bele, az egyik oldalon 350 millió (!) Celsius fokos plazma, a másikon meg -270 Celsius fokos szupravezetők... És egyik se hathat a másikra, mert akkor vagy nem lesz a plazma kellő hőmérsékletű, avagy a szupravezető nem lesz szupravezető... 

Possibilitarian

2017. 02. 17. 16:02

De jó is lenne, ha az okostelefonomon lenne egy app, amin felsorakoznak a helyi buszjáratok számszerint, idővel, mint Bp.-en. Megtalálnám a legközelebbi postát, fodrászt, szakembert. Jó, tudom, van rengeteg jó-szaki oldal, ezeket mind ismerjük, és tudjuk is hogy milyenek. De Te pl. nem jártál úgy, hogy másképp jött a vonat, mint a menetrendben? Vagy egy kétségbeesett turista inkább gyalog ment végig a Bazilikáig a vasútállomástól? Vagy akik most költöztek a városba, hogyan tájékozódnak? Te érted a buszmegállókban a kiakasztott menetrendet? Szeretnél nagyobb választékot kaja-házhozszállításban? Mesterségek szerinti névjegyzéket? Könyvklubot? Nem kéne ezt valakinek bevállalni? És akkor a papíralapúról még nem is említek, idősebbeknek, mint valami Kisokos, csak jobb, térképpel. Olyasmi, amit az Önkormányzat kiadott, csak kevesebb képpel, és több infóval.

Possibilitarian

2017. 02. 17. 15:47

Milyen igaz! Nemrég, még amikor a BBC nem lett kiebrudálva a csatornájával az országunkból, közvetítettek egy nigériai törzsfőnököt, aki szó szerint visszasírta a "British-t". Könyörgött, hogy jöjjenek vissza, mert akkor volt rend az országban. Ezt más afrikai népek is mondták..., igaz ők már kihalóban vannak, az afrikai shabeen (sörfőzde) kunyhókban pedig már rég nem a "pantzula" táncot járják, hanem Harley Davidsonnal a heavy metal megy bőrdzsekiben. Ilyenkor tudok sírni a hagyományokért...

Még egy dolog jutott az eszembe, amikor még láthattam a BBC előadásait. Tudni illik, hogy az elektrongyos autókba az aksi igencsak egy drága mulatság, mert "ritka fém"-ből készül, aminek jelenleg a Kínaiak a tulajdonosai, és hát övék a piac, - ez is! Ezért is olyan magas az ilyen kocsik ára. Míg ki nem találnak jobb megoldást, ha van.

Volt egy remek program ugyanezen a csatornán, címe a Horizon, a legújabb technológiával, és találmányokkal foglalkozott. Bemutatták már évekkel ez előtt a dél-franciaországi épülésben lévő "hideg fúziót", ami ha késik is, de épül, teljesen más megértéssel a nukleárissal szemben. Ha nem is tudsz olyan jól angolul, mégis megérrthető a nagyon jó animáción keresztül: https://www.youtube.com/watch?v=fK7kLuoxsx4

Közben ezt találtam, ami állítólag elegendő egy háztartásnak, a Napraforgó: https://www.facebook.com/techinsider/videos/685474981650861/?hc_ref=NEWSFEED

Possibilitarian

2017. 02. 17. 14:43

Holdfényke!

Én évekig használtam Budapesten a Tesco online bevásárlását, pedig elhiheted nekem, hogy naggggyon választékosan eszem, főzök, stb.

Remek érzés volt, hogy online az oldalukon válogathattam, készítmény, ár, minőség, sőt még szállítási időben való spórolásra is! Tudod mit? - egyszer sem küldtem vissza semmit, mert minden amit kértem, kiváló minőségben érkezett! Pontosak voltak. Én is időt spóroltam meg, rengeteg pénzt, és sok ajándékot, valamit pontokat is kaptam. Elképzelheted, hogy mennyire kiakadtam, hogy ez nincs itt Esztergomban, pedig azt hiszem volnánk elegen, + a környéket is beleszámítva. Úgy tudom, hogy csak másik 3 helyen csinálják még ezt az országban, valamint azt is súgdossák, hogy lehet, teljesen ki is vonulnak!!! Van akiket ez nem zavarna, pedig sok mindent megváltoztattak kis hazánkban...

Azért, van az a mende-monda, hogy a Föld jobb, és bal agyféltekés. Lehet, hogy ebben van valami, hacsak a kultúrákat nézem, hogy ki is a számító, és ki a művésznép?

Előző írásomban, épp azon pedzegettem, hogy az oktatásba kéne bevinni mindenhol a világban, hogy tudatos vásárlók legyünk. Az biztos, hogy a fiatal generáció mindent akar, és az öregedéssel a megelégedettség is közrejátszik, - nem mindenkinél, akár a bölcsesség, - de feltételezem, ez a normális folyamat. Tehát meggyőződésem, hogy a válasz az oktatásban rejlik. Majdnem minden téren, hogy az emberiség megússza saját magát. Hiszek benne, és bár meg is változhatna, de mint dmolnár is hangsúlyozta, a személyi érdekek vetnek a latba.

Azt Te is tudod, hogy a fénykép, amit feltetettél, a törvény is bűnteti, és nem tipikus. Azt viszont aláírom, hogy a Steeve Cutts videó klipjén mutatott hegyhalmazok legálisan is léteznek, ott, ahol a látószögből kiesnek. De mégis, kezd a szelektív ipar pénzt csinálni, már ahol, viszont Indiában azon örjöngenek a hulladékhegyek "lakói", hogy elveszik a megélhetésüket azáltal, hogy törvényben tiltott már ott gyűjtögetni. Ezekből a madarak még nem maradnak ki :(

Afrikában, főleg a nyugati partok országai, ahová pl Nagy-Britannia is elhajókázza a "fehér világ" kidobott és lecserélt kütyüjeit, milliók, és gyerekek "bányásszák" ki az aranyat a telcsikből, a gépekből, és akkor ne feledkezzünk meg az egészségkárosodásukról sem, no, meg ahogy lecsapolják az olajszállító csöveken a terméket, a fekete gazdaságba, és itt is a bűnláncok mozgatják a rugókat, holott ezeknek a gyerekeknek iskolában volna a helyük, És kik küldik őket ide? A szüleik, mint ahogyan a gyermek prostitúció is ott virágzik a legjobban, és kik a megrendelők? Na akkor erről ennyit.

Szóval, ami nekem bejött az életem folyamán, hogy a kételkedés az, ami igaz, nincsen fehér és fekete, igen, és nem. Innen is származik az avatár nevem itt a fórumon.

 

2017. 02. 17. 13:58

Hát bizony igyunk... Még képes vagyok ilyesmire, de ki tudja, ahogy öregszem ez valószínűleg el fog tűnni...

2017. 02. 17. 13:55

A fogyasztói társadalmat nem egyensúlyozza a "primitív" népek nem fogyasztása. Elóször is a "primitív" az a kultúrálisan tőlünk erősen eltérő és egyszerű életmódot folytató közösségek bántó jelzője, de egye fene...

Amire a bátyád gondolhatott az a szegény és fejlődő országok valóban nem nagyon fogyasztó népessége. Csak persze ez nem egészen így van. Mert akkor igaz lenne az az elv, hpgy jól elveszem a gazdagoktól és mindenki boldog lesz, holott tudjuk, ez nem így működik. Indiában az emberek az angolok megjelenése előtt is haltak éhen (ez tény) és kevesebben haltak éhen az angolok megjelenése után... Ha a fogyasztói társadalomban működő tőke a prifit utáni hajszában nem tört volna be Knába, vagy Iniába, akkor attól ott még nem élnének jól az emberek...

Tudom, az ilyesféle gondolatok, amiket a bátyád is említett, végtelenül népszerűek, csak sajnos nem vezetnek sehova... 

Possibilitarian

2017. 02. 17. 12:12

Nos, ennek az a jelentése, hogy: igyunk mindazokra, akik képesek megválni a saját elképzeléseiktől, amikor egy új (hiteles) információ ellenkező irányba mutat.

https://www.facebook.com/MysticalRavenWebsite/photos/a.1633927976842625.1073741828.1633834820185274/1812135715688516/?type=3&theater

(ez persze mindazokra vonatkozik, akik tudják, hogy a forrás hiteles, és bizonyítékokkal alátámasztott! - ma már persze minden igaz, és annak ellenkezője is - ha érted mire gondolok - leginkább lobbyk-ra..., így aztán próbáljunk eligazodni!) ;)

"Egy álom, amit álmodsz, az csak egy álom. Ha többekkel álmodod együtt, akkor az valóság." -John Lennon

 

 

2017. 02. 16. 16:46

Én is használom, de csak néhány dologban.
Pl. élelmiszert nem veszek így. Szükségem van a jelenlétemre, saját szemmel látására a kínálatnak, mert sokszor azt se tudom, mit is kéne venni másnapra ebédnek valót...
Aztán ott jön az ihlet, ha meglátok valamit a polcon...

Na de nekünk MÁR VAN gépünk!
Viszont, amiről én írtam, az a szokásos "Zsadis-sarkítás", vagyis jelen esetben : Mi lenne, ha MINDENKINEK LENNE?! ;o)
/Mármint pl. mercedes, számítógép, légkondi, mikró, fűnyíró traktor, lombszedőporszívó, úszómedence az udvaron, szauna, istennyila.../

A bátyus haragszik az ún. "fogyasztói társadalomra" (lásd: USA!), mert szerinte főként őket ellensúlyozzák a primitív, természeti népek NEM fogyasztása.
És ha jól tudom, az USA nem is írt valamit alá, ami a nemzetközi környezetvédelmi egyezménykötésről szólt volna.
De ha jól tudom, mi se!:(((

Én úgy gondolom, Possibilitartian csak EGY példát hozott a gyógyszerekkel kapcsolatban, de bizonyára más ötlete (álma) is van, vagy lenne...
2017. 02. 16. 15:53

Speciel nekem kell.... :0) Mert végtelenül kényelmes és lusta vagyok... Úgyhogy igen, igen, én használom az online vásárlást. Igaz a rossz gépet nem dobom ki, hanem elviszem egy elektronikai hulladék gyűjtő helyre. 

2017. 02. 16. 15:47

Bocsi a másik beírásomért, amit azért tettem oda, mert azt hittem, ide nem lehet beírni. Nos, tévedtem, de tévedni emberi dolog (mondta a sündisznó...)

Amit megfogalmaztál, mint álmodozást, az valószínűleg működik. Csak persze nem itt. Telefon, internet, azonosítás, stb. Van ahol azért érte kell menni, mert 

biztos, ami biztos, mármint a vényes gyógyszerekért. Mert a vény nélkülit (recept) azt itt is házhoz viszik, gond nélkül...

2017. 02. 16. 12:32

Na ha senki nem kezdi el a beírást, én leírom, ami első olvasatra eszembe jutott az álmodozásodról, kedves Possibilitarian!
DE!
Előre bocsájtom, ne vegye rossz néven senki, mert nem akarok újabb csörtét.
Én csak "vízionáltam" (az álmodozás nem ugyanaz!!!).

Az jutott eszembe, mikor a közalkalmazottaknak KÖTELEZŐVÉ tették a lakossági folyószámla nyitását, mert ezentúl nem lesz kp-s kifizetés, hanem számlára utalás.
Nos, azt már tapasztaltam, hogy mi magyarok valami modern dologra csak akkor vagyunk hajlandók átállni, ha törvényileg KÖTELEZŐVÉ teszik!

Ehhez a nem is kevéssé bonyolult tranzakcióhoz, drága barátném (időközben rájöttem, nőből vagy Te is, mint én, bár nem árultad el azóta sem, mégis EZT tételezem fel Rólad a nemedet illetően) szintén az köll, hogy MINDEN nyugdíjas:
1./ Folyószámlával rendelkezzen
2./ Legyen számítógépe
3./ Tudja kezelni is!
4./ Ismerje azt is, hogy mivel nem kp-vel fizet a futárnak, kell a bankjának egy utasítást adnia a folyószámlájáról való kifizetésekről.
/Biztos van még más dolog is az álmod valóra válásához, de hirtelenjében ezek jutottak az eszembe.../

Namármost!
Képzeld el ezt!
MINDEN nyugdíjasnak VAN számítógépe, amely áramot fogyaszt, s egyszer csak veszélyes hulladékká válik (pl. elavulás miatt!), és ki kell dobni a szemétbe.
Kérdem én:
VILÁG méretben mi lenne ebből?!
Ugyanis a bátyám, aki szintén nagy környezetkímélő, azt mondta egyszer nekem, hogy a nyugati civilizált kultúrát pl. az afrikai természeti népek (akiknek se autójuk, se mobiljuk, se semmiféle kütyüjük nincs, se, se, se!!!) PRIMITÍV életmódja ellensúlyozza valamelyest (Lásd még: Az istenek a fejükre estek c. filmet!), hogy a FÖLD bolygó környezetszennyezésileg még CSAK ott tart, ahol tart...
Mert ha nekik is, azaz MINDENKINEK pl. lenne Mercedes kocsijuk, MAC gépeik, kismillió féle háztartási gépük, akkor megnézhetnénk magunkat...

Úgy aztán szépen lassan, de biztosan igaza lenne Steve Coots-nak! :(((


Na, mit szóltok?!

Kell a modern, kényelmes ügyintézés? Ilyen áron is?! :(((