Izgalmas pozsonyi krimi a Kaleidoszkóp Házban
Kultúra
2016. dec. 22.

<p>A kortárs szlovák irodalmat bemutató sorozat január 19-én folytatódik a Házban. 2017 első könyvismertetőjén <span>Ondrej Štefánik Ujjatlan város c. regénye kerül terítékre.</span></p>

Edo féltve próbálja védeni személyes szabadságát és állítólagos jólétét a szélesebb körben elfogadott igényektől. Kapcsolatai csődöt mondanak, gyerekes és bárgyú viselkedésével pedig, minden elképzelhető felelősség alól mentesíti magát. Naphosszat töpreng kedvenc karosszékében, vagy éppen maffiózó barátjával, Paulival fecseg egy pozsonyi kocsmában.

A városban értelmetlen gyilkosságsorozat veszi kezdetét, amelynek Edo váratlanul az elsőszámú gyanúsítottjává válik, így finoman szólva is sürgetőnek érzi a történtek felgöngyölítését.

Mindezek hatására a gondtalan semmittevést, felváltja a depresszió, zűrzavar és a váratlan megpróbáltatások kínzó nyomása. Téveszmék, összeesküvés-elméletek és paranoia kezdik irányítani Edo mindennapjait.

A regény telis-tele van feszültséggel, humorral, éleslátással, reménnyel, valamint a jelenkori harmincas korosztály frusztrációival. A kötet valóságos panoptikumát teremti meg az olyan nem mindennapi karaktereknek, akik a világot tökéletesen szem elől tévesztik.

Ondrej Štefánik (1978) szlovák író:
A Comenius Egyetem filozófia szakán diplomázott Pozsonyban. 2011-ben jelent meg első novelláskötete Pštrosí muž címmel. 2013-ban Ujjatlan város c. regénye az Anasoft litera Díj shortlistjére került.

 

Az eseményről részletesebben EZEN a LINKEN olvashatnak.

(forrás)