Megújult a Városmissziós Kereszt
Kultúra
2016. dec. 14.

<p>Ozsvári Csaba ötvösművész bazilikában kiállított egyedi alkotása a 2007-es budapesti városmisszió alkalmából készült.</p>

Az esztergomi Bazilikában álló, 2007-ben készült, közel öt méter magas, bronz borításokkal díszített tölgyfa kereszt Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) alkotása. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi. A díszítő elemei alapján historizáló mű; leveles-indás mintázatában a magyar honfoglalás kori életfamotívum jelenik meg, a páva szimbólum megjelenítésével pedig ókeresztény stílusjegyeket is visel. De a feszület nem csak - egy a történelmi múltunk stílusvilágát magán hordozó - egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is. A kereszt középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt ereklye van elhelyezve, körülötte a levelek fordulataiban magyar szentek ereklyéi veszik körbe.

A kereszt a 2007-es Budapesti Városmissziós Napokon volt először kiállítva, majd az esztergomi bazilika északi kereszthajójában lelt otthonra. Az azóta eltelt időszakban a kereszt fém részei erősen oxidálódtak, így szükségessé vált felújítása. A tisztítási, konzerválási munkálatokat Szabó János ötvös és fémrestaurátor végezte, aki - munkatársként – jelen volt a kereszt megszületésénél is.

A bronzborítás helyszíni eltávolítása után a munka az ötvösműhelyben folytatódott. A restaurálás során öblítéssel, ecseteléssel, csiszolással, polírozással sikerült eltávolítani a korróziós réteget. Záró műveletként a megszárított részeket légzáró lakkal ecsetelte végig a restaurátor, így a bronz díszek több évig őrizni fogják fényüket.

A helyszíni visszaszerelés során újabb öt magyar szent, illetve boldog – Szent Márton, Boldog Gizella, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Apor Vilmos, Boldog Meszlényi Zoltán – ereklyéivel gazdagodott a Városmissziós Kereszt. A feszület így a következő szentek ereklyéit hordozza:

Szent Kereszt ereklye középen, körülötte: Szent Adalbert, Salkaházi Boldog Sára, Boldog Batthyány-Strattman László, Szent Gellért, Szent Imre, Szent István király, Szent László király, Szent Margit, Szent Erzsébet, Kassai Vértanúk, Boldog IV. Károly király, Szent Hedvig, Zoborhegyi Szent Zoerard-András, Zoborhegyi Szent Benedek, Szent Márton, Boldog Gizella, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Apor Vilmos, Boldog Meszlényi Zoltán.

 

Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház

(forrás)