Pilisszentlélek megszabadulhat az Esztergom előtagtól
Kultúra
2016. dec. 13.

<p>Célegyenesbe ért a településrész azon óhaja, hogy Esztergom-Pilisszentlélek helyett csupán Pilisszentlélek legyen. A Földrajzinév-bizottság is megerősítette a képviselők korábbi döntését.</p>

Philipp Frigyes 2015-ben városjárást tartott, rövid idő alatt több fórumon és megbeszélésen vett részt, mint korábban előtte bárki. Kiderült, Piliszentléleken évek óta fejtörést okoz, hogy a hivatalos iratokon Esztergom-P. szerepel. A gyakorlati okokat persze rögtön követi egy sokkal erősebb szimbolikus dimenzió is, hiszen némelyek egyenesen a településnév ellopásáról beszélnek.

1907-ig amúgy Szentlélek volt a falu hivatalos neve.

A lakosok által most kifogásolt Esztergom-Pilisszentlélek szörnyszülemény annak köszönhető, hogy 1985-ben a megyei tanács végrehajtó bizottsága nem küldte meg a Központi Statisztikai Hivatalnak a falugyűlés névről szóló jegyzőkönyvét, ezzel nem hajtották végre a település közigazgatási összevonásával járó névmegtartási határozatot. 2006-tól Esztergom-Pillisszentlélek a hivatalos elnevezés, és ekkor kaptak saját irányítószámot is a lakosok.

A problémát 2016 közepén bevitték a testületi ülésre is, ahol a képviselők úgy döntöttek, támogatják a településnév visszaadását, előtte azonban kikérik a Földrajzinév-bizottság állásfoglalását is.

A grémium álláspontja hamarosan meg is érkezett:

Településrészek elnevezésekor figyelemmel kell lenni arra, hogy az anyaközség neve nem része a településrész-névnek (pl. Pilisszentlélek és nem Esztergom-Pilisszentlélek, Pród és nem Hajdúböszörmény-Pród). Nincs azonban akadálya annak, hogy egyes névhasználati színtereken (pl. állomások és megállók nevében, postai címzésben, stb.) a kötőjelesen kapcsolt formát is használni lehessen.

A szerdai testületin Esztergom-Pilisszentlélekből újra csupán Pilisszentlélek lehet.

(forrás)