A téli fametszésről/kopaszításról...
Környezetünk
2016. dec. 12.

<p>A növények metszésére a lehető legrosszabb időszak az ősz, a tél kezdete. Ilyenkor a növények, vagy teljesen elpihennek, vagy ellazulnak, jelentősen csökkennek az életfunkcióik. Ekkor a metszéssel drasztikusan beavatkozunk az életükbe, ezen felül pedig sebek százait ejtjük rajtuk, amelyeket képtelenek begyógyítani, hisz minden életfunkciójuk megállt.</p>

Szomorú vagyok, amikor az utcákon járva látom a hatalmas gallykupacokat. Ez csak egyet jelent számomra: ebben a kertben is kínozzák a növényeket.  

Milyen buta divatot, hóbortot teremtett az önkormányzat azon döntése, hogy a zöldhulladékot ősszel is díjtalanul szállítja el. Megjegyzem ez a döntés jó szándékkal született a falevéltől szerette volna megszabadítani a lakosokat, pontosabban a falevél buta égetésének a következményétől a fojtogató szagú füsttől. Szerintem ez sikerült is, mert lényegesen csökkent az őszi lombégetés. A füstölés helyett azonban kellett valami pótcselekvést találni, és ez lett a fametszés. Ha már egyszer ingyen elviszik, akkor essünk neki.

Pedig milyen téves cselekedet.

Normálisak vagyunk emberek? Mi mikor betegedünk meg a legjobban? Természetesen akkor, amikor az immunrendszerünk gatya, vagy az életfunkcióink gyengék.

Ne tegyük! Védjük a növényeink életét!

Tavasszal meg csak csodálkozunk, hogy részben elhaltak a fáink, később hajtanak ki, keveset virágoznak, vontatottan fejlődnek egész évben, tömegesen támadják a károsítók, levéltetű hegyeket kell levakarnunk róluk, mintha magához vonzanák a károsítókat. Nem más az oka ennek, mint a késő őszi metszés.

Változtassunk ezen a rossz szokáson és hagyjunk fel a késő őszi metszéssel!

Forrás: facebook

(forrás)