Így kerülheti el a bírságot ha tüzelőnek saját fát termel ki
Környezetünk
2016. dec. 5.

<p>Benőtt az akácos a zártkertjébe? Vett egy "szántót", amin sűrűbb a növényzet mint egy trópusi dzsungelben? Kivágna a saját külterületi ingatlanán tüzelőnek néhány fát? Könnyen több százezres bírság lehet a vége a történetnek, ha nem tartja be az alábbi szabályokat.</p>

Az első lépés annak az ellenőrzése, hogy az adott terület nincs-e véletlenül erdőként nyilvántartva. Ez manapság nagyon egyszerű: egy internetes térképes adatbázisban bárki néhány kattintással leellenőrizheti, hogy fedi-e valamelyik erdőrészlet az ingatlant, ahol a kitermelést végezni szeretné. Egy fontos információ: a NÉBIH erdő nyilvántartása nem tévesztendő össze az egyes települések helyi építési szabályzataival, amik előszeretettel soroltak erdő/véderdő kategóriába mezőgazdasági területeket: az ilyen rendeleteknek nincs semmilyen hatása az erdészeti nyilvántartásra.

Ha a területünk nem szerepel a hivatalos térképeken és nem is akarjuk a továbbiakban erdőként nyilvántartani a területet, akkor nagyon egyszerű a dolgunk. Ilyenkor ugyanis jogilag nem erdőnk van, csak fásításunk: egyetlen bejelentést kell kitöltenünk és leadnunk a területileg illetékes erdészeti hatóságnak, amiből visszakapunk egy lepecsételt példányt - ennek birtokában pedig bátran nekiállhatunk a faanyag kitermelésének. Ha elszállítjuk a kitermelt fát, szintén szükség lesz a bejelentésre és szállítólevelet is ki kell állítanunk (akkor is, ha saját magunknak szállítjuk): ezek nélkül a szállítás során egy esetleges ellenőrzéskor szintén a büntetést kockáztatjuk.

Ha úgy döntünk, hogy az egy-két generációval korábban még valóban szántóként hasznosított területet a jövőben inkább erdőként tartatnánk nyilván, akkor a folyamat egy kicsit bonyolultabb. Először is kérnünk kell az önerdősült terület nyilvántartásba vételét szabad rendelkezésű erdőként a területileg illetékes erdészeti hatóságtól. A nyilvántartásba vétel után a tervezett kitermelést hasonlóan az első esethez hasonlóan előre be kell jelenteni az erdészeti hatóságnak egy másik típusú nyomtatványon. Ebből is visszakapunk egy példányt, aminek a birtokában immár jogszerűen állhatunk neki a favágásnak. Szállításhoz ebben az esetben is szállítólevél kell.

Ha nem tartjuk be a fenti szabályokat és tettenérnek a saját ingatlanunkon favágás vagy az úton szállítás közben, akkor a kitermelt faanyag minden köbmétere után 20 ezer forint bírságra számíthatunk - a törvény sem méltányosságot, sem mérlegelési jogkört nem ad a hatóságoknak. Ezen túl szabálysértési eljárás is indulhat, melynek során legfeljebb 150 ezer forint szabálysértési bírságot is kiszabhatnak ránk. 

 

Fotó: Pilisi Parkerdő 

(forrás)