Láss csodát!
Környezetünk
2016. nov. 21.

<p>Rendhagyó rendszertan címmel Lechner Judit újabb előadását hallgathatják az érdeklődők.</p>

A fenyőtobozok gyönyörű, szabályos mintázatán mindenki elcsodálkozik, ha alaposan megszemléli. De hogy kerül rá ez a csodálatos spirál a napraforgó tányérjára, a kövirózsára? Miért van öt szirma az almafavirágnak, négy a pipacsnak? A tavasz legkedvesebb hírnökei, a tulipánok, nárciszok, jácintok virágában viszont a hatos szám a jellemző. Ők talán közelebbi rokonai egymásnak, és a júniusi kert királynőjének, a hófehér madonnaliliomnak?

Honnan, hogyan hatnak a virágot formáló erők, mik ezek a titokzatos szimmetriák? Valóban csak az evolúció formálta a fejlődéstörténet során a növényeket, vagy a bibliai teremtéstörténetben kell keresgélnünk, ha meg akarunk érteni egy virágot?

A növények országát Linné óta már nagyon sokan próbálták valamilyen rendszerbe foglalni, növénycsaládokat, nemzetségeket megnevezni a fajok közötti több-kevesebb hasonlóság alapján. De a növényvilág gazdagsága ellenáll mindenféle mesterséges rendszerező akaratnak. Marad hát a gyönyörködés, és talán éppen a virágok szépségét szemlélve értünk meg valami keveset az őket megalkotó Teremtő szándékaiból.

Lechner Judit kertészmérnök előadása

Helyszín, időpont: Belvárosi Plébánia nagyterme, november 23. 17:00 óra.

A részvétel ingyenes!

Programot az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület szervezi.

(forrás)