Sakkozóink menetelnek az NB II. felé, 2017-ben nemzetközi női sakkverseny érkezhet Esztergomba
Sport
2016. nov. 21.

<p><span>A Komárom-Esztergom megyei csapatbajnokság első osztályában az Esztergomi Sakk Club vasárnap Ácson, a Zichy Kastélyban vendégeskedett. Ott folytatták a sakkozóink, ahol az előző fordulóban abbahagyták, ismét kiütéses győzelmet arattak, 9-1-re nyertek.</span></p>

Győztek: Szabó Márton Mihály, Jr. Ravasz László, Kovács Géza, Egri Gyula, Pálinkás Bálint, Kovács Vilmos, Szomjú Péter Pál és Szabó Mátyás Pál.

Döntetlenül: Szabó Lajos és Szabó Pál végzett.

 

Első helyen állnak sakkozóink, akik még nem is vesztettek partit a bajnokságban. December 18-án a Géniusz SE II-t fogadják a Szentgyörgymezői Olvasókörben.

Utánpótlásunk is vitézkedik, jelenleg a bajnokságban az Esztergomi Sakkiskola a negyedik helyen áll, reális esélye van fiataljainknak, hogy dobogón végezzenek, hiszen - az erőteljes szakmai munkának is köszönhetően - napról napra erősebbek.

Az Esztergomi Sakk Club a héten rendkívüli pályázatot nyújt be, hiszen a történészek beszámolói szerint az első ismert női magyar sakkozó esztergomi volt. II. András Jolánta nevű lánya ügyes sakkozónak számított a korban, feltehetően Aragóniai Jakabtól tanulta a sakkot.

A képes ábrázoláson Aragóniai Jolán látható, aki II. András unokájaként Zaragózában látta meg a napvilágot 1236-ban. X. Bölcs Alfonz felesége volt. Bölcs Alfonz király adta ki az első európai sakk szakkönyvet is. Jolánt sakkozás közben láthatjuk a kézikönyvben.

 

Meglovagolva a történelmi lehetőséget az Esztergomi Sakk Club 2017-ben női, nyílt, nemzetközi rapid, egyéni sakkversenyt rendez városunkban. A katolikus egyház mellett, Esztergom, Pelczné Dr. Gáll Ildikó, Polgár Judit, a Magyar Sakkszövetség, Seszták Tamás, a Spanyol Sakkszövetség segítségét és együttműködését is kérik.

Hamarosan az Esztergomi Sakk Club sajtótájékoztatón számol be, hogy kik azok, akik az első magyar női sakkozó emlékére rendezendő versenyen közreműködnek.

 

Esztergomi Sakk Club

(forrás)