Posztapokaliptikus Mária Valéria híd ábrázolás hozta el a fődíjat a jubileumi versenyről
Kultúra
2016. nov. 15.

<p>Temesi Attila képével a 2100-as évek közepére repíti a nézelődőt, amikor minden elveszett, Esztergom pedig romokban áll.</p>

Az Eurohíd Alapítvány 2016-os pályázatának témáját, az idén 125 éves Mária Valéria híd adta. A 2015 decemberében megfogalmazott pályázati kiírásban felhívást intézett az alapítvány a művészekhez és az alkotó közönséghez egyaránt, hogy készítsenek műveket a Mária Valéria híd; a Duna, mint határfolyó által elválasztott embereket újra összekapcsoló híd; az európaiak közösségét szimbolizáló, a határok felett átívelő híd; valamint Advent lévén, az emberek és a Teremtő közötti kapcsolatot kifejező várakozás hídja témájában és ihletésében. A pályázat összművészeti jellegénél fogva, bármilyen művészeti ágban részt vehettek a pályázók a megmérettetésen, így a képzőművészeti- és irodalmi alkotásokon túl, zenei- és filmanyag is érkezett. A pályázatot szakmai bizottság bírálta el: Kontsek Ildikó művészettörténész, a Keresztény Múzeum igazgatója; Paál Anikó irodalmár; valamint Vida Judit iparművész.

Az idei évben Temesi Attila: „250 éves Mária Valéria híd” című képe nyerte el a 40.000 Ft-os fődíjat. A zsűrinek nehéz dolga volt a döntésben, így az alkotásokban rejlő eszmeiséget, egyedi ötletet díjazták elsősorban. Temesi Attila képe, mely a kiszáradt Dunát ábrázolja, háttérben az öreg híddal, első látásra meghökkentő ugyan, de mély mondanivalót takar. Megfeneklett hajó, autóroncs, eldobott sörösüveg ... Egy elhagyatott, lerombolt város képét vetíti előre a festmény, amelyre már rég nem tekint le az Isten. Minden elveszett, de a híd még áll, szilárdan, rendíthetetlenül.

A kiállítás 2016. november 11-én nyílt meg a MNM Esztergomi Vármúzeumának Kis-Román Palotájában, beszédet mondott Paál Anikó. A nyertest dr. Péter Csaba köszöntötte, az Eurohíd Alapítvány alapítójának képviselőjeként. A kiállítás 2016. november 12-től látható a MNM Esztergomi Vármúzeumában, egészen 2016. november 27-ig. (Látogatható 11:00-16:00 óra között, hétfői napok kivételével.) Ez idő alatt lehetőség van az oda látogató érdeklődőknek arra, hogy közönségszavazatot adjanak le. A közönségszavazat nyertese egy névre szóló plakettet fog kapni az Eurohíd Alapítvány és a Solva Glass Kft. támogatásával.

Az Eurohíd Alapítvány köszöni a pályázók munkáját, további sikeres alkotást kívánva minden résztvevőnek!

 

Mécses Éva Hilda, művészettörténész/Eurohíd Alapítvány

A kiállításról bővebben a Rondella Galéria blogján olvashatnak ITT, a többi alkotásért pedig kattintsanak IDE.

(forrás)