Hagelmayer-megemlékezést tartottak a Balassában
Kultúra
2016. nov. 10.

<p>2016. november 9-én, szerdán 14:30 kezdettel került megrendezésre a már hagyományosnak számító Hagelmayer emlékünnep Esztergomban, melynek keretében Dr. Hagelmayer Istvánra, az Állami Számvevőszék első elnökére emlékeztek egykori középiskolájának jogutódjában, a Tatabányai SZC Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A rendezvényre az intézmény Hagelmayer-termében került sor.</p>

Az eseményre a hagyományokhoz híven meghívták a 63. érettségi évfordulóját ünneplő osztályt valamint az osztályfőnököt, Prohászka Marcellt is. Ő sajnos betegsége miatt nem tudott jelen lenni.

A megemlékezés szervezője - mint minden évben - Császár Renáta tanárnő volt.

Az ünnepség megkezdéseként Pataki Attila 9/A osztályos tanuló köszöntötte a megjelenteket. Beszédében megemlítette, hogy az ünnepelt november 7-én lenne 83 éves.

A Himnuszt követően felkérte Szepesi Mártát, az iskola igazgatóját köszöntő beszédének megtartására. Az igazgatónő ismertette Hagelmayer életútjának főbb állomásait, kiemelve, hogy az iskola jogelőd intézményében tanult az ünnepelt.

Az iskola diákjai Petőfi Sándor: Szeptember végén című versének közös előadásával emelték az ünnepség fényét.

Majd a volt osztály tanulói képviseletében Szendy József tolmácsolta a távol levő osztályfőnök üzenetét, felolvasva két tanítványának levelét.

Egy diasorozattal is megemlékeztek az ünnepeltről, mely után az iskolaigazgató elhelyezte az intézmény koszorúját az emléktáblán. Ezt követően Szendy József az osztály és Hagelmayer Istvánné a család képviseletében koszorúzott.

Az ünnepséget Chmela Károly 11/A osztályos tanuló szavalata (Reviczky Gyula: Magamról) és a Szózat zárta.

 

Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola

(forrás)