A száguldozó történelem alkoholgőzös katlanjában jártunk: megmutatták magukat a Pálinka Patika rejtőzködő helyei
Kultúra
2016. okt. 13.

<p>Néztük a várost felülről, pár perc erejéig Esztergom alá merültünk, és ott is jártunk, ahol pálinka talán még sosem járt. Az <a href="https://www.szeretgom.hu/content/84692-i-epiteszeti-napok-esztergomban">I. Esztergomi Építészeti Napok</a> keretében tegnap szakszerű idegenvezetés mellett megnézhettük a Széchenyi tér egyik legimpozánsabb épületének eldugott tereit.</p>

A mai Pálinka Patika helyén már a középkorban is állt épület, a szerkezetet és az alaprajzot azonban többször is módosították az évszázadok során.

A ma is látható, nemrégiben felújított borospincét a 18. században alakították ki.

Az épület mai alaprajza, emeletes kiképzése valószínűleg 1795 és 1801 között véglegesült, amikor a szomszédos ház tulajdonosa megvásárolta a később hosszú ideig patikaként funkcionáló épületet. 1875-ben nagyszabású felújítás kezdődött, ekkor nyúltak hozzá a tetőhöz is, amely ezután csak 2014-ben látott nagyobb munkálatokat.

Patikusok sora birtokolta a patinás épületet. amelyet 1863-tól Szent István Gyógyszertár néven ismernek városzerte. 1911-ben kerül a Rochlitz családhoz, akik egészen 1977-ig vitték az üzletet. A Szászországból érkezett família egyik legendás helyi tagja volt az utolsó Rochlitz patikus, Elemér, aki kedvelt figurája volt a kisváros életének, bőkezű mecénásként pedig az esztergomi művészeket is támogatta. Többek között Bajor Ágost is részesült a patikus kegyeiből.

A rendszerváltás után kezdődött az épület kálváriája, amikor a Gran Tours Utazási Iroda használta a földszintet, illetve az emeletre albérlők költöztek. A város jó gazda hírnevéhez mérten viselkedett ezúttal is, az eredmény jelentős állagromlás, majd sebtapasz 2008-ban, amikor felújítják a homlokzatot.

2013-ban egy befektetőcsoport formájában érkezett a felmentő sereg. Az újabb rekonstrukció – nehezítve a műemlékvédelemmel folytatott folyamatos csatározásokkal és időközben felvetődő statikai problémákkal is – 2 évig tartott. Az épület gépészete a legmodernebb technikák felhasználásával készült el, a berendezési tárgyakat pedig – a hely klasszicista szelleméhez is igazodva – régiségkereskedőknél és aukciókon szerezték be. Az újdonsült tulajdonosok sikerüket részben lankadatlan lokálpatriotizmusuknak tulajdonítják, persze - ne legyenek illúzióink - mindehhez jó pár tizmillióra is szükségük volt.

Az épületet bármikor megnézhetik nyitvatartási időben, de most a hétvégén például nagyszabású pálinka kóstolót tartanak.

(forrás)