Tréfarépát reggelizhettek a helyi Fidesz-KDNP-s képviselők
Közélet
2016. okt. 6.

<p><span>Az érvénytelenre sikeredett <a href="https://www.szeretgom.hu/content/84690-mennyire-erdekelte-az-esztergomiakat-a-kvotanepszavazas-itt-vannak-a-korzetek-es-az-eredmenyek-mutatjuk">kvótanépszavazás </a>egyik túlfeszített és immár meglehetősen túltolt kérdésévé vált, hogy vajon mennyibe került az esztergomiaknak, hogy szavazásra ösztönzik őket. Azóta <a href="https://www.szeretgom.hu/content/84615-romanek-etelka-sajat-zsebbol-fizette-a-kvotanepszavazassal-kapcsolatos-esztergom-cimeres-szorolapkampanyt">már tudjuk a helyes választ</a>, mégis a történethez tartozik, hogy Romanek Etelka és az Önkormányzat nevével fémjelzett szórólapot először Nyíri Attila szúrta ki és lobogtatta azon a <a href="https://www.szeretgom.hu/content/84578-a-gyuttment-migrancsoktol-is-megvedi-gyamoltalan-varosat-az-esztergomi-onkormanyzat">testületi ülésen</a>, ahol többek között arról is szavaztak, hogy megtolják-e egy kicsit a voksolásra buzdító kampányt. Nyíri Attila kérdéseire<a href="https://www.szeretgom.hu/content/84062-surgos-ugyek-napirenden-megis-elmaradt-a-testuleti"> most egyetértésben</a> válaszoltak a frakció tagjai.</span></p>

Az aljegyzőhöz intézett kérdésekre a Fidesz-KDNP tizenegy tagja válaszolt az aljegyzőn keresztül a kérdés állítólagos politikai természetéből kifolyólag.

 

Nyíri Attila kérdései:

Tisztelt Aljegyző Úr!

2016.09.22-i testületi ülés S03-as napirendi pontja kapcsán egy Népszavazásra való részvételre buzdító szórólapot adtam oda a Polgármester Asszonynak, melyen mint a kiadó és felelős szerkesztő a Polgármester Asszony neve szerepel, melyből több száz található a városházán.


A városháza megrendelésére nyomtaták-e ki a szórólapot? Mikor és mennyibe került?

Várva sürgős válaszára.

Tisztelettel:
Nyíri Attila

 

Esztergom, 2016. szeptember 22.

A válasz:

Tisztelt Nyíri Attila Képviselő Úr!

A népszavazáson történő részvétel fontosságát hangsúlyozó önkormányzati állásfoglalással kapcsolatos napirend szavazásán tanúsított hozzáállása - a szavazógépe kikapcsolása - után nem feltételeztük volna, hogy Ön mégis ennyire fontosnak tartja Esztergom állásfoglalását ez ügyben.

 

Az

"ÁLLJUNK KI ESZTERGOMÉRT!

Magyarország kiemelt jelentőségű népszavazásra készül, október 2-án Brüsszel betelepítési tervéről kell véleményt mondanunk. A népszavazás minden magyar települést érint. Ha nem állunk ki magunkért, Brüsszelben fogják eldönteni, hogy hány bevándorlót telepítenek hozzánk. Amint azt az európai példákból tudjuk, a betelepítési programok végső terhét a városok és a falvak viselik. Olyan teher ez, amit nem szabad a nyakunkba vennünk. A népszavazás nem pártpolitikai ügy. Magyarország jövőjéről szól és arról, hogy meg tudjuk-e védeni közösségeinket. Ki kell állnunk Esztergomért! Ezért arra kérjük, vegyen részt a népszavazáson és mondja el véleményét! Ne hagyja, hogy mások döntsenek Ön helyett! Számítunk Önre!"

felhívást tartalmazó szóróanyagon fenti idézet mellett Esztergom város címere, valamint kiadóként Esztergom Város Önkormányzata, felelős szerkesztőként pedig Romanek Etelka polgármester szerepel jogszerűen, miután az Ön által ignorált szavazáson Esztergom Város Önkormányzata úgy döntött, hogy a képviselő-testület a népszavazáson történő részvételre kéri a polgárokat a fenti felhívás szellemében.

 

Az Ön által még állásfoglalásra sem méltatott napirendi pont ugyanakkor világosan leszögezi, hogy az önkormányzat anyagi forrást nem biztosít döntéséhez, így a szórólapot Romanek Etelka saját jövedelméből finanszírozta. Felhívnánk a figyelmét arra, hogy a szórólapokból egyetlenegy sem került terjesztésre az önkormányzat által elfogadott határozatig, nemleges döntés esetén a későbbiekben sem kerülhetett volna.

 

Nyilvánosság elé egyedül Ön juttatott el belőle egy, az ülésen bemutatott példányt, így a későbbiekben joggal hivatkozik majd rá, hogy Ön volt az első, aki a népszavazási részvételre, a brüsszeli betelepítési kvótára történő szavazás fontosságára felhívta a figyelmet az önkormányzat nevében.

 

Szeretnénk arra is felhívni a figyelmét, hogy Magyarország városainak egy részében az önkormányzatok forrást is biztosítottak a népszavazáson való részvétel fontosságának tolmácsolására a lakosság felé, a képviselő-testület azonban - annak ellenére, hogy módjában állt volna - úgy döntött, hogy e téren Önnel is egyetértve nem fordít közpénzt e célra, csupán elvi döntést fogad el.

 

A szórólap - amelyből nem több száz, hanem pontosan 10.000, azaz tízezer darab készült - terjesztését szintén a Fidesz-KDNP frakció  képviselői vállalták, ahogyan azt is, hogy a választópolgárokkal, Esztergomért és Magyarországért elkötelezett, felelős képviselőkként minden lehetséges fórumon konzultálnak a népszavazás fontosságáról saját szabadidejükben, saját költségükre.

 

Esztergom, 2016. szeptember 27.

 

Üdvözlettel

Esztergom Város Önkormányzata képviselő-tesületének Fidesz-KDNP-s képviselői:

Dr. Alberti Péter

Romanek Etelka

Bánhidy Lászlló

Eck András

Erős Gábor

Meszes Balázs

Sasvári Viktor

Dr. Szerencsés Gergely

Sztojka Lajos

Tordainé Vida Katalin

Tóth Tamás

(forrás)