Októberben tényleg forradalmi lesz Esztergom: 1956 emlékei életre kelnek majd a városban
Kultúra
2016. okt. 4.

<p>A 1956-os városi emlékezések mellett idén filmvetítésekre is sor kerül, de lesz színpadi előadás is. Október 20-tól egy Ikarus 311-es busz fedélzetén utazva tehetnek történelmi időutazást a városban, a Széchenyi téren és a Sötétkapunál pedig táblaképes kiállításon tudhatnak meg majd mindent a forradalmi Esztergomról.</p>

Fotó: magyarbusz.info

Október 17-én Vidnyánszky Attila Liberté 56 c. filmjével kezdődik az 1956-os forradalom 60. évfordulójára kreált városi programsorozat, majd a Széchenyi téren, a Sötétkapunál, illetve a Balassa iskolában rendezett kiállításokkal folytatódik. Október 22-én és 23-án felpattanhatnak egy Ikarus 311-es buszra is (hétköznap a középiskolásokat szállítja a jármű) a főtér sarkánál.

A 23-i zenés irodalmi összeállítás és a 26-i városi megemlékezés mellett október 24-én Cseszka Éva történész tart előadást Esztergom 1956 históriájáról, 25-én a városi iskolák mérik össze tudásukat a forradalomról, 28-án pedig a Bocskai színpad Angyal, vigyél hírt a csodáról című színpadi előadását tekinthetik meg.

Az októberi 1956-os kulturális nagyfröccs zárásaként november 7-én a Szabadság, szerelem című kis magyar történelmi szerelmes eposzt avanzsálják közösségi élménnyé a Művelődési Házban.

(forrás)