Romanek Etelka saját zsebből fizette a kvótanépszavazással kapcsolatos, Esztergom címeres szórólapkampányt

Romanek Etelka saját zsebből fizette a kvótanépszavazással kapcsolatos, Esztergom címeres szórólapkampányt

2016. 09. 28. 13:32

A múlt heti testületin a grémium sürgősséggel határozott arról, hogy közérdekű tájékoztatási programot indít az október 2-i népszavazással kapcsolatban. Sok más fideszes városkához hasonlóan Esztergomban is nyilatkozatot fogadtak el, hogy megvédik a várost a brüsszeli bürokraták túlkapásaitól. Az öltönyös városvezetők először szóba elegyedtek a piac vásárlóival, majd röplapokkal hívták fel a lakosság figyelmét a közelgő „veszélyre”. A héten még telefonhívásra is számíthatnak. Az Önkormányzat azonban nem terhelte ezen kiadásokkal a város büdzséjét.

Szeretgom: Először is oszlassuk el azt a tévhitet, hogy a városvezetés nem a kormány bizalmát akarja megnyerni a csütörtöki nyilatkozat elfogadásával, hanem a kérdés roppant súlya miatt döntött arról, hogy külön is felhívja az emberek figyelmét a népszavazás fontosságára. Ez a helyes megoldás, ugye?

Önkormányzat: Az önkormányzat - és a szórólap is - mindössze arra kéri az esztergomiakat, éljenek a lehetőséggel, és menjenek el, válaszoljanak lelkiismeretük szerint a kényszer-betelepítési kvótáról szóló népszavazáson feltett kérdésre 2016. október 2-án.

Sz.: A röplap, amely a leírás szerint a népszavazáson való részvételre buzdít (bár nem kell hozzá túl sok ész, hogy belássuk, a NEM-re voksolásra ösztönöz) az Önkormányzat kiadása valóban, vagy csak valakik ráhamisították a címert és a polgármester nevét?

Ö.: A szórólap az önkormányzat kiadásában készült.

Sz.: Köztudott, hogy a város és a polgárok sorsát messzemenően a szívén viseli az Önkormányzat. Ez az elmúlt közel két évben minden területen látszódott. Mégis most saját ötlet volt (mivel köztudott, hogy Esztergom Magyarország lelki központja, élő lelkiismerete, ezért lehetséges, hogy az itteni vezetők szavát talán még Brüsszelben is meghallják), hogy Esztergomot külön is figyelmeztessék a népszavazás tétjére, vagy a tatabányai hasonló kezdeményezés (Álljunk ki közösen Tatabányáért!) nyerte el a tetszésüket?

Ö.: Az Önkormányzat állásfoglalása a hozott határozatban és a szórólapon szereplő szövegben is megtalálható.

Sz.: Közérdekű tájékoztatási programot indít az Önkormányzat (erről csütörtökön határozott a testület). Romanek Etelka az ülésen azt mondta válaszolva Nyíri Attila kérdésére, aki lehetséges szórólapokról és a hozzájuk elengedhetetlen anyagiakról kérdezett, hogy a tájékoztatási program csupán az emberekkel való beszélgetésről szól. Tehát akkor ez a szórólaposdi micsoda?

Ö.: A szórólap annak a tájékoztatási programnak a része, amelyről döntött a testület.

Sz.: „Olyan dolgot ne képzeljen, ami nincs odaírva…” válaszolt Romanek Etelka az ülésen, amikor Nyíri Attila a lehetséges szórólaposdiról beszélt. Megeshet, hogy nem hangolták össze elég jól a kommunikációjukat, vagy még önök sem tudták, hogy lesz szórólap?

Ö.: Polgármester Asszony fent idézet mondata arra vonatkozott, hogy a képviselői felvetéssel ellentétben az önkormányzat nem rendel önkormányzati támogatási forrást a tájékoztatási kampányhoz, azaz NEM költ egyetlen forint közpénzt sem erre a célra.

Sz.: Akkor ki finanszírozta a szórólapokat, illetve kik vitték ki a papírokat?

Ö.: A szórólap előállításával kapcsolatos számlát Romanek Etelka polgármester asszony saját jövedelméből egyenlítette ki, a szórólap terjesztését a Fidesz-KDNP frakció tagjai vállalták magukra.

Sz.: Fizetett aktivisták is részt vettek a szórólapok kihordásában?

Ö.: Az önkormányzat a szórólap terjesztésére sem biztosított forrást.

Sz.: Úgy gondolják, hogy az Önkormányzat sokkal nagyvonalúbb volt az esztergomi polgárokkal, mint Tatabánya (ahol több millió forintot különített el az ottani Önkormányzat Tatabánya megvédésére), amikor nem rendelt forrásokat a „közérdekű tájékoztatási programhoz”?

Ö.: Úgy gondoljuk, hogy Esztergom Város Önkormányzata felelősen járt el, amikor úgy döntött, a tájékoztató kampányt elindítja, de annak finanszírozását a polgármester, terjesztését a képviselők vállalják.

Sz.: Hogyan és hol folytatják a tájékoztatási programot?

Ö.: A szórólapok mellett személyesen, illetve telefonon is igyekszünk minél több választópolgárt tájékoztatni a testület által hozott elvi állásfoglalásról a népszavazással kapcsolatban.

Sz.: Hogy egy négyzetméter (és egy szál ember) se maradjon ki az elkövetkező napokban esetleg az esztergomi Fidesz frakció kitelepül Pilisszentlélekre is? Kertváros központjában is lesznek aktivistáik?

Ö.: Az önkormányzat tájékoztató szórólapja minden településrészre eljut, ezen kívül - a képviselők szabadidejétől függően - igyekeznek minél több választópolgárt szóban tájékoztatni.

Sz.: Összesen mennyibe fog kerülni az Önkormányzat indította tájékoztatási program?

Ö.: Az Önkormányzat tájékoztatási programja 0,- Ft-ba, azaz nulla forintba kerül az önkormányzat számára.

Sz.: Ha a városlakók nem állnak ki Esztergomért, és nem mennek el szavazni, esetleg IGEN-nel szavaznak (közben az ország elsöprő NEM-mel üzen a brüsszeli bürokratáknak), készülhetünk arra, hogy több migránscsaládot is beköltöztet majd a kormány a belvárosba? Többet mint máshova? Ez is a népszavazás tétje most?

Ö.: Ahogyan uniós vagy országos szinten, úgy nekünk Esztergomban is tisztában kell lennünk azzal, hogy az itt élők miként gondolkodnak a kérdésben, nekünk pedig kötelességünk, hogy a továbbiakban e szerint, a népszavazás eredményének ismeretében cselekedjünk.

2016. 10. 03. 8:34

Kedves Defe, erről kérdezze meg a szomszédaimat. Nem tudok róla, hogy eladnák/kiadnák az ingatlanjaikat...

2016. 09. 30. 17:34

Ha maga ennyire "adni" szeretne, költöztessen be a szomszédjába pár migránst. Kíváncsi lennék meddig bírná.

2016. 09. 29. 14:21

Hogy egyértelmű legyek! A bevándorlást nem, de a menekült segítését támogatom!

2016. 09. 29. 12:42

most kaptunk egy hívást:

felvételről a polgármesterünk buzdít szavazásra

gondolom ez is magánakció csak...

Sárik Andi

2016. 09. 29. 12:26

"Akkor hátra is dőlhetünk. Minden rendben."

Még csak annyit:

  • Ki az az önkormányzat?
  • A polgármester miért nem maga nyilatkozott?
  • Mutassa be a nyomdai számlát. 

Üdv. 

 

2016. 09. 29. 10:00

Igen, tudom hogy így szavaztak. A bevándorlást én sem támogatom, de menekült lehetek én is bármikor a sors akaratából. Akkor engem hogyan fognak kezelni azok, akiktől segítséget kérnék, mint magyar?

 

2016. 09. 29. 9:34

"Esztergom vajon adna menedéket ezeknek a menekült egyéneknek? "

 

11 személy a legutóbbi testületin már kinyilvánította, hogy nem.

2016. 09. 28. 20:17

  A bevándorló saját elhatározásából - otthagyva születési országát és lakhelyét - áttelepül egy másik, általa választott országba. A menekült ezzel ellentétben, nem önszántából hagyja el szülőföldjét és országát, hanem faji, vallási, nemzetiségi, vagy politikai üldözés végett, de lehet egy üldözött társadalmi csoport tagja is. Ez az utóbbi az aki segítséget kér, tehát menedékkérő akár Magyarországtól, akár bármelyik másik államtól. Ez e személy lehet férfi, nő, és gyermek. aki menekül a kilátástalanság és a háború elöl. Esztergom vajon adna menedéket ezeknek a menekült egyéneknek?