<p>Idén ünnepli az esztergomi <a href="http://kiskosarbolt.hu/index.php?route=product/product&manufacturer_id=35&product_id=793">Kiskosár Bevásárló Közösség</a> az ötödik születésnapját. A közösség lelke és motorja az <a href="http://ekoku.hu/">Esztergomi Környezetkultúra Egyesület</a>, a kezdetekhez képest hatalmasat fejlődtek: ma már webshopon keresztül lehet megrendelni a helyben termett, helyi gazdáktól származó, kíméletesen termesztett, vagy bio élelmiszereket.</p>
Fotó: Mitter Balázs (luminoso.hu)
Szeretettel várnak együtt ünnepelni mindenkit, aki valaha hallott a Kiskosárról, aki akár csak egyszer is járt a közösségben, vagy aki sose vásárolt, de persze legfőképpen állandó és lelkes vásárlóikat! A születésnapot az csütörtökön 17:00-19:30-ig az átadáson tartják a Belvárosi Plébánia kertjében.
Fotó: Mitter Balázs (luminoso.hu)
Az 5 éves jubileum alkalmával a vásárlók és a termelők is készülnek saját finomságokkal a közös terített asztalra, helyben sütnek mini kürtőskalácsot az Árnika Kézműves Műhellyel, a gyerekeknek külön kedves produkcióval készülnek, alma-bújócska néven.
Fotó: Mitter Balázs (luminoso.hu)
A szervezők szerint fontos tudnivaló, hogy a bevásárló közösség nem piac, minden termelőt személyesen meglátogatnak, mielőtt befogadják a Kiskosárba. Ez garancia a termékek minőségére, származására és arra a módra, ahogy előállítják: az állatokkal való bánásmódra, a vegyszerezés lehetőség szerinti elkerülésére, a feldolgozott élelmiszer adalékmentes elkészítésére.
Fotó: Mitter Balázs (luminoso.hu)
Egyre több kisgyermekes család keresi a megbízható helyről származó élelmiszert, emellett külön programként jönnek az átadásra, mindig találnak elfoglaltságot és játszótársakat a Plébánia kertben.
Fotó: Mitter Balázs (luminoso.hu)
A Kiskosárban egy család számára minden féle alapélelmiszer megtalálható, bio kenyerek és zöldségek, hagyományos tésztával készült péksütemények, összesen 20 féle tehénsajt és kecskesajtok, házi gazdaságból származó szalámik és füstölt hús termékek, újdonságként pedig a közeli Forrás tóból érkező, aznapi feldolgozású konyhakész halak is.
Fotó: Mitter Balázs (luminoso.hu)
A csütörtöki átadáson és születésnapon is találkozni lehet minden termelővel, szívesen adnak kóstolót a termékekből, a szervezők pedig várják az új csatlakozókat, akik vásárlási szokásaikkal tudatosabb életmódot képviselnek: a közelben élő termelőt támogatnak a vásárlásukkal, miközben saját egészségükért is sokat tesznek.
Lőrincz Zsuzsanna